X

Un studiu relevă că rețelele sociale sunt răspunzătoare de creșterea problemelor de sănătate psihică în rândul adolescenților

Tinerii născuți după 1995 se confruntă cu mai multe probleme de sănătate mintală. Cercetătorii arată cu degetul spre lipsa de somn și rețelele sociale.

Foto: socialmediaexplorer.com

de Dr. Shamard Charles

Problemele de sănătate mintală au crescut semnificativ în ultima decadă iar dezvoltarea rețelelor digitale de media ar putea fi motivul, potrivit unui studiu național publicat în luna martie.

Studiul, publicat de Asociația Americană de Psihologie a identificat creșteri accentuate ale numărului de tineri adulți și de adolescenți care au raportat că au avut simptome psihologice negative – mai ales cei născuți după 1995, cunoscuți și drept generația iGen. Ca o coincidență, vârful numărului de asemenea cazuri este în 2011, cam în aceeași perioadă în care rețelele de socializare au luat scena cu asalt.

Nu același lucru s-a observat la adulți, unde nu se poate vorbi despre creștere direct proporțională.

Am constatat o creștere substanțială a numărului de cazuri de depresie majoră, de intenții de suicid, de disconfort psihic și de tentative de suicid după anul 2010, în comparație cu mijlocul anilor 2000, iar această creștere este de departe cea mai mare în rândul adolescenților și a adulților tineri”, spune autoarea principală Jean Twenge, semnatară de asemenea și a cărții «iGen» și profesor de psihologie la Universitatea de Stat din San Diego. „Aceste trenduri sunt foarte slabe sau inexistente în rândul adulților cu vârsta peste 26 ani, sugerând o schimbare a stării de spirit la nivel de generație în locul unei creșteri generale la toate vârstele.

Twenge și echipa ei au analizat date ale Raportului Național privind Sănătatea și Medicamentele, un sondaj reprezentativ la nivel național privind drogurile și alcoolul, sănătatea mintală și alte probleme de sănătate ale indivizilor cu vârsta de peste 12  ani și începând din 1971 încoace. Echipa a studiat răspunsuri ale peste 200.000 de adolescenți cu vârste între 12 și 17 ani din 2005 până în 2017 și ale peste 400.000 de adulți de 18 ani sau peste această vârstă între anii 2008 și 2017.

Chestionarul nu a cerut participanților să spună dacă au fost diagnosticați cu depresie sau altă boală psihică ci dacă au înregistrat simptome de depresie în ultimul an. Cercetătorii au descoperit că rata indivizilor care au raportat simptome similare unei depresii majore în ultimele 12 luni creștea cu 52% în cazul adolescenților din perioada 2005-2017 și cu 63% în cazul tinerilor cu vârste între 18 și 25 de ani, între anii 2009 și 2017. De asemenea, se înregista o creștere cu 71% a ratei adulților afectați serios de stres psihologic în ultimele 30 de zile, în perioada 2008-2017.

Numărul tinerilor adulți care avuseseră gânduri de suicid sau alte intenții vecine cu suicidul a crescut între 2008 și 2017 cu o uimitoare rată de 47%.

Unul dintre motivele creșterii acestor rate ar putea fi că folosirea mediilor digitale a avut un impact mai mare asupra adolescenților și a adulților tineri decât asupra adulților mai în vârstă, care tind să aibă o viață socială mai stabilă.

„Tendințele culturale din ultimii zece ani s-ar putea să fi avut un efect mai mare asupra stării emoționale și a tentativelor de suicid sau în rândul generației tinere î comparație cu generațiile mai în vârstă”, spune Twenge.

„Aceste rezultate, care nu par a avea legătură cu genetica sau cu situația economică, sugerează că este necesară o cercetare mai aprofundată pentru a înțelege influențele comunicării digitală în comparație cu cele ale interacțiunii față în față asupra dezechilibrului emoțional și a tendințelor suicidare”, a mai adăugat ea.

Studii recente au arătat că folosirea mediilor sociale digitale este asociată cu creșterea simptomelor de anxietate, izolare socială și senzația de singurătate.

Aaron Fobian, psiholog clinic și asistent la Departamentul de Psihiatrie al Universității din Alabama la Birmingham, avertizează asupra confuziei asocierii folosirii platformelor de socializare media și dezechilibrele psihice cu cauza și, respectiv, cu efectul.

„Nu putem spune cu siguranță că amplificarea pe careo vedem este rezultatul direct al folosirii mediilor de socializare,” a declarat Fobian pentru NBC News. „De exemplu, adolescenții pot avea deja depresii sau stări de anxietate și de acea petrec mai mult timp pe mediile sociale, în căutarea cuiva cu care să comunice.”

Generația cea mai somnoroasă?

Un nou sondaj a descoperit că tinerii nu dorm la fel de mult precum generațiile anterioare, fapt care ar puta și el juca un rol în creșterea problemelor psihice. Studiul arată că privarea de somn afectează starea emoțională și este asociată cu anxietatea și depresia.

„Adolescenții cu siguranță folosesc mediile sociale într-o măsură care le afectează timpul de somn,” spune Fobian. „Ei sunt expuși luminii chiar înainte de culcare și doar acest lucru le întârzie somnul cu cca 30 de minute. De asemenea, le afectează capacitatea de interacțiune cu ceilalți.”

Twenge și Fobian insistă asupra faptului că părinții ar trebui să limiteze folosirea mediilor sociale în ansamblul lor și să încurajeze copiii să participe la activități sociale.

„Este important să ne gândim mai bine la modul cum ne folosim timpul liber. Asta înseamnă și să dormim mai mult și să petrecem mai puțin timp pe mediile digitale”, mai spune Twenge.

Twenge încurajează părinții să instituie reguli de tipul „fără telefon mobil în dormitor” prin folosirea încărcătoarelor numai în afara dormitoarelor. Iar părinții ar trebui să fie ei înșiși un exemplu nu numai prin participarea la această regulă dar și prin întreruperea utilizării telefonului cu o oră înainte de culcare, spune Fobian.

„O problemă reală este cât de mult afectează sănătatea psihică lipsa de somn și timpul petrecut în fața ecranului,” spune Fobian. „Și nu este vorba numai de timpul în fața ecranului ci și despre ce a înlocuit acest timp. Asta contează pentru că petrecerea timpului cu alți oameni, față în față, este un puternic factor de protecție împotriva depresiei.”

„Câteodată avem impresia că a comunica electronic este la fel de bine, dar nu este așa” a concluzionat Fobian.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

6 comentarii

  1. e vizibil din avion
    e problema că sunt mulți copii lăsați în voia sorții , nu se interesează de soarta lor nimeni, iar ei apucă pe făgaș greșit, ieșind din viața normală și sănătoasă. credința și sentimentele religioase le sunt atacate de forme greșite de înțelegere a libertății din partea unor alt fel de foști copii cu probleme din altă generație transmise acum prin mijloace moderne la copii și adolescenți lipsiți de părinți creștini.

    1. Totul incepe cu o generatie oarecare, careia i se prezinta o falsa „libertate” (libertinism). Astia entuziasmati de „noile oportunitati” se arunca sa experimenteze, sa „guste” libertatea, viata etc. (ma refer aici la revolutia sexuala de prin anii 1960) De fapt… in clipa in care pleaca sa „guste” viata, ei s-au si intors cu spatele catre Dumnezeu – exact ca fiul risipitor din pilda cunoscuta!! Apoi… astia care deja s-au indepartat de Dumnezeu ca le-a placut „viata” vor avea copii. Cum ii vor educa? Or sa invete copiii sa aiba o viata mai curata decat au avut ei, care au gustat „viata”? Nici vorba!! Or sa le spuna copiilor ca „uite ca merge si asa si nu se intampla nimic rau”. La randul lor copii astora vor avea …copii. Ce or sa-i educe pe nepotii primei generatii??

      Deja sunt CATE generatii de cand se merge IN JOS exact pe ideea asta? S-a ajuns sa se considere normala homosexualitatea, curvia, adulterul, acum se incearca sa se impuna ca normalitate necrofilia etc. Dar problema nu e de acum, de azi, CI DE GENERATII – A INCEPUT CU MULTE GENERATII IN URMA!! 🙁

      Peste toate astea apar retelele sociale, care teoretic nu ar fi rele de la sine (repet: TEORETIC!). Dar practic astea FACILITEAZA enorm de mult comunicarea intre oameni, dupa modelul Turnului Babel, unde oamenii au vrut sa fie O SINGURA NATIUNE (GLOBALIZARE DECI) si sa vorbeasca o singura limba, adica sa comunice usor, sa se coalizeze… si sa fie uniti… doar ca uniti IN RAU, nu in bine!

      Vin cu o intrebare: daca ai putea fi cineva, CINE AI ALEGE SA FII?? E asa de usor: iti pui un nickname, JOHN DOE sau TERMINATOR si apoi joci un rol, cam cum ti-ar place tie sa fii: curajos, indraznet sau …timid sau …curvar sau …pretinzi ca esti un copil (cum fac pedofilii). ABSOLUT FARA LIMITE!! *Oare ar alege cineva sa fie el insusi, dar mai ales SA SE INFRANEZE*?? Asta este intrebarea!!

      Dar cand vezi o poza „deochiata” cu vreo fata cu decolteu ametitot de mare sau fusta scurta? Ce faci? Te gandesti ca ar putea fi intr-o zi la fel fiica ta sau poate chiar nevasta si inchizi poza aia RUSINAT? Sau te uiti pana „salivezi” ca un animal stapanit de pofte??

      La fel ca alcoolul sau ca drogurile, retelele sociale SCOT LA SUPRAFATA CE ESTE MAI RAU IN NOI, lucruri pe care noi am vrea sa le tinem ascunse!

      Apoi: daca doi sau trei se gasesc pe retelele sociale si constata ca ei au o pasiune comuna si formeaza un grup…? Daca pasiunea lor comunia este bicicleta, se poate ajunge la IDOLATRIE (depinde cat de multa inima pun)! Poate fi masina sau calatoriile… Dar ce te faci ca prin Australia s-au gasit unii care aveau ca „pasiune” VIOLUL?? (apropo de un alt articol recent de pe aici cu o adolescenta care si-a distrus trupul intr-o astfel de „ocupatie”, adica sex in grup; inteleg ca prin Australia cam sunt probleme cu lucrurile astea…)

      Problema cea mare este ca nimeni nu te opreste de la rau, nu exista limitele care sunt puse de Dumnezeu in viata reala (ca rusinea de exemplu, atata cata mai este…). Sau… daca te duci si ii spui unuia „ba prostule!” – si de fapt ala e de 2m inaltime si 120 kg… In viata reala i-ai spune asa? 🙂 Dar „pe net” indraznesti ORICE!! Si ala, cat e el de mare, pe net nu iti poate raspunde decat in scris, in cuvinte, fara sa-ti „scape” un dos de palma sa te linisteasca!… Retelele sociale sunt perfecte si pentru CERTURI si neintelegeri si dispute…

      Intre timp exista e-mail, exista site-uri de photo sharing si INFINIT DE MULTE modalitati de a discuta cu rudele sau prietenii, mult mai acceptabile si nu asa nocive ca retelele de socializare! Dar astea nu dau dependenta pe care o dau retelele sociale, nu sunt la fel de atractive…

      Zilele astea oamenii au MINUTE NELIMITATE NATIONAL pe telefon – dar ei vorbesc prin mesaje, pe whatsapp (si unii se panicheaza ca ce se fac ei daca o sa le ceara whatsapp 10 centi /mesaj). Deci o modalitate de comunicare mai personala, cum ar fi telefonul, ramane nefolosita in detrimentul unei modalitati de comunicare mai indirecta, impersonala… cum ar fi mesajele pe whatsapp/fake-book etc.

  2. Altii se grabesc sa lanseze „primii” retelele 5G (desi din cate stiu eu, 5G exista de mai bine de un an in tari de genul Quatar), folosind ca pretext „viteza sporita”, adica masele de oameni sa traiasca cu iluzia ca 5G ar fi ca sa le mearga lor mai repede nebunescu fake-book si nebunescul whatsapp sau sa se uite „la filme” (oare ce gen de filme? porno? sau blasfemii? presupun ca Biblia nu o cauta pe internet…). De fapt 5G are doua roluri:
    1. infrastructura pentru semnul fiarei, implantul cu cip (si internetul obiectelor, unde frigiderul si becul din camera si aragazul si banala matura TE SPIONEAZA);
    2. decimarea populatiei (mai mor cateva mii/milioane de oameni de cancer, ca timpul e scurt si anticristul vrea maxim 500 de milioane de oameni pe pamant).

    Iata si stirea (in engleza):
    https://www.mail.com/int/scitech/news/9096300-s-korea-launches-5g-smartphone-networks-ahead-sche.html#.1258-stage-mmm1-1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button