Incertitudinile legate de ieşirea haotică a Regatului Unit din Uniuea Europeană (UE) au costat economia britanică 600 de milioane de lire sterline (700 de milioane de euro) pe săptămână la de referendumul din iunie 2016, estimează Goldman Sachs într-un studiu, relatează Reuters, potrivit news.ro .
Banca americană de afaceri conchide că Brexitul a costat a cincea economie mondială aproximativ 2,5 puncte procentuale din produsul său intern brut (PIB) la sfârşitul anului, faţă de tendinţa pe care o avea PIB-ul înainte de votul în favoarea ieşirii din UE.
Explozie la o academie militară din Sankt-Petersburg. Cel puţin patru răniţi
”Conducătorii politici ai Regatului Unit întârzie în continuare să concretizeze acest vot”, consideră economişti de la Goldman Sachs.
”Incertitudinea care decurge din acest lucru asupra viitoarelor relaţii politice şi economice cu UE au avut un cost real asupra economiei Regatului Unit, care s-a repercutat asupra altor economii”, se arată în acest raport, publicat luni.
În 2016, unul dintre sloganurile cele mai eficiente ale susţinătorilor Brexitului susţinea că Regatul Unit plăteşte 350 de milioane de lire sterline pe săptămână UE şi îndemna la recuperarea acestei sume în vederea investirii ei în sistemul naţional de sănătate NHS.
Această estimare nu ţinea însă cont de ”rabatul” obţinut de Londra la contribuţia sa şi nici de ajutoarele europene primite de economia şi întreprinderile britanice.
Goldman Sachs estimează că, în cazul unei ieşiri din UE fără acord (”no deal”), există o probabilitate de 15% ca PIB-ul britanic să scadă cu 5,5% şi ca un ”şoc al încrederii” să conducă la pierderea a 17% din valoarea lirei sterline.
Comisia Europeană salută acordul provizoriu privind consolidarea normelor UE în materie de protecţie a consumatorilor
Celelalte ţări europene ar fi şi ele expuse repercusiunilor unui asemenea scenariu, adaugă economiştii băncii, care evocă un risc privind deprecierea cu 1% din PIB-ul acestora.
Invers, în cazul unui acord de tranziţie, efectul pozitiv total asupra PIB-ului britanic ar putea atinge 1,75%, iar lire stermină s-ar putea aprecia cu 6%, potrivit Goldman Sachs.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
That is typicaly a big fake news to afraid other nation
@ Meli
That is f…g right!
Minciună minciună minciună!
Dislocarea unei companii dintr-o țară că Anglia și dintr-o țară chiar ca România este o sinucidere curata pentru acea companie.
Nicio companie privată sănătoasă la cap care nu aparține unor evrei nu-și lichidează business -ul într-o țară stabilă doar pentru că există niște diferențe de opinie.
Cei care strigă în gura mare că se fabrică și se transmit fake news sunt tocmai cei care fabrică fake news. Sunt total mâhnit de felul în care pun botul românii mei la toate porcăriile date de televiziuni și de radio.
Acești romani ai mei sunt în stare să ne omoare cu pietre in piața publica dacă le spui că nu-i așa.
Trăim vremuri despre care s-a scris.
Ați observat bannerele partidelor politice care sunt acum afișate pe stâlp? Toate conțin cuvântul: european, europeni, patrioți în Europa, Valori europene și tot acest căcat în diferite forme arome și culori.
Cu respect propun să-i băgăm în p… mă-sii.