X

Laserul de la Măgurele a atins puterea maximă pentru care a fost proiectat și este cel mai puternic din lume

Premieră în cercetarea mondială: laserul de la Măgurele a ajuns la 10 PW, puterea pentru care a fost construit, au anunțat echipa de cercetare și guvernul. Cel mai puternic laser din lume funcționează de anul acesta în România. Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică, declara în exclusivitate pentru Edupedu.ro la finalul anului trecut că proiectul din România “are o contribuție unică” la nobelul de anul acesta. “Ceea ce a făcut România este spectaculos”, afirma Gérard Mourou, precizând că momentul în care ELI-NP atinge 10 PetaWatt (PW) “va fi un eveniment demn de paginile New York Times”.

Sistemul laser de mare putere de la Măgurele este realizat de francezii de la Thales, în cadrul unui contract de 60 de milioane de euro. Asamblarea sistemului de lasere a început în 2016, în 2018 a fost testat la puterea intermediară de 3 PW, iar la începutul lui februarie a fost testat pe 7 PW.

Gerard Mourou la Magurele / Foto: ELI-NP.ro
Nicolae Zamfir, directorul ELI-NP

“Centrul de la Măgurele este exact aplicația descoperirii din 1985 a lui Gérard Mourou și a Donnei Strickland, numită Chirped Pulse Amplification (CPA). Pe scurt, teoria lui Gérard Mourou spune că, pentru a crește puterea laserului, te izbești de dificultăți tehnice pentru că prea multă lumină concentrată topește tot. Ideea lor a fost că întâi se lungește pulsul, se amplifică acel puls, se trece prin tot sistemul optic fără să-l distrugă și la sfârșit se compresează, se trece de la nanosecunde la femtosecunde. Deci se compresează numai la sfârșit, după ce trece prin tot sistemul și se folosește întreaga putere numai la final, când interacționează cu materia. Al doilea lucru făcut împreună cu Mourou: am construit cazul științific. Adică am stabilit ce experimente se pot face, atât cercetare fundamentală, cât și aplicativă. Prin aceasta, am demonstrat utilitatea acestei metode în fața Comisiei Europene”, declara în octombrie pentru EduPedu.ro directorul celui mai mare proiect de cercetare a laserilor din lume, Nicolae Zamfir, după ce francezul Gérard Mourou a luat premiul Nobel pentru Fizică 2018.

INFORMAȚII DE BACKGROUND

Amintim că Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) este cel mai mare proiect de cercetare din lume pe laseri și face parte dintr-un proiect pan-european. Costul total al proiectului laserului de la Măgurele se ridică la 356,2 milioane de euro.

Foștii miniștri Daniel Funeriu și Dragoș Ciuparu au avut o importanță majoră în luarea deciziei ca România să fie parte a acestui proiect, iar primele idei și contacte au fost făcute de Cristian Adomniței și Anton Anton. Decizia pentru alocarea fondurilor europene pentru construcția efectivă a laserului de la Măgurele le-a aparţinut lui Daniel Funeriu și Emil Boc.

Comisia Europeană a aprobat finanțarea proiectului ELI de la Măgurele în septembrie 2012, iar Nicolae Zamfir este directorul proiectului încă de la lansarea proiectului.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

3 comentarii

  1. Timeo Danaos et dona ferentes (Teme-te de greci chiar și când îți aduc daruri).
    Mai este vre-un om intreg la cap care sa creada in beneficiile Romaniei de cand cu uie si zato? Doar la vale ne-am tot dus si suntem exploatati ca nici o data in istorie.
    Parerea mea este ca laserul asta vor sa-l foloseasca la arderea deseurilor radioactive (cautati pe net ca s-a mai discutat asta la timpul ala)
    Daca le iese devenim gunoierii radioactivi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button