X

Facebook reconfirmă: România este cea mai atent monitorizată

FaceBook reconfirmă: România este cea mai atent monitorizată, se închid conturi pe banda …

Comisia Europeană se laudă că „În România, peste 90% din mesajele instigatoare la ură raportate în mediul online au fost șterse, comparativ cu 53% în mai 2017”.

Facebook vine să reconfirme ipoteza, într-un anunţ făcut pe 7 martie în care se anunță „Eliminarea comportamentului fals coordonat, din Marea Britanie și România”. Prima întrebare: De ce nu Rusia și Statele Unite? Tocmai Marea Britanie care a ales „Brexit” şi România care discută intens „RoExit”?

În timpul referendumului pentru modificarea Constituției pentru clarificarea definiției căsătoriei, mii de conturi au distribuit informaţii false care sugerau că se urmăreşte „schimbarea definiţiei familiei”, „se instiga la ură” că ar fi „referendumul lui Dragnea” că „PSD-ul voia să «folosească voturile» în alt scop”, etc. Nu a existat nici o reacţie din partea FaceBook, Instagram, Twitter. Nicio acţiune nu s-a luat, când s-au distribuit poze însoţite de mesaje instigatoare, cu oameni care stau în genunchi, călugări grași, preoți cu cruci de aur la gât preluate de pe situri rusești despre care se sugera că sunt din România. De asemenea, poza unui hotel din Qatar este încă distribuita, fiind prezentată ca un spital din Dubai care ar fi „costat cât referendumul”.

Facebook încearcă fără succes să ne convingă că recenta lor decizia nu se bazează pe „conţinut”, deşi puţin mai jos asta este exact ce reiese:

„Astăzi am eliminat mai multe Pagini, grupuri și conturi care s-au implicat într-un comportament fals coordonat pe Facebook și Instagram. Cele două operațiuni interne pe care le-am descoperit au provenit din Marea Britanie și România. Nu am găsit nicio legătură între aceste seturi de activități, dar au folosit tactici similare prin crearea de rețele de conturi pentru a-i induce în eroare pe alții despre cine erau și despre ce făceau”.

De mult timp s-a observat apariția unor troli care se prezintă a fi de dreapta, acest lucru a fost constatat încă de prin 2008, iar astăzi după 10 ani avem confirmarea oficială că aşa-zişii „anti-semiți” și „rasiști” de internet nu sunt ceea ce pretind:

Astăzi am eliminat 137 de conturi, Pagini și Grupuri Facebook și Instagram pentru implicarea într-un comportament fals coordonat ca parte a unei rețele concentrate pe piața internă din Marea Britanie.

Persoanele din spatele acestor conturi s-au prezentat ca activiști de extremă dreaptă sau de anti extremă dreaptă, au schimbat frecvent nume de Pagini și de Grupuri și au operat conturi false pentru a se angaja în discursuri de ură și pentru a împărtăși idei de divizare pentru ambele părți ale dezbaterii politice din Marea Britanie. „

Toate legile nedrepte care s-au dat în ultima perioadă (legea 2172015 sau legea 157/2018) au avut ca motivaţie „anti-semitismul” şi „rasismul” online. Acum avem confirmarea „oficială” ca acele conturi erau atent coordonate. Atât falşi „naţionalişti” cât şi falşi „anti-fascisti” cu care ei se ceartă peste tot, fac parte dintr-un plan organizat.

Deşi aberanta, activitatea unor conturi anonime care nici măcar nu se poate demonstra că au legături cu persoane sau organizaţi naţionaliste din România. a fost folosită pentru a justifica legi. O nouă lege este în dezbatere: „legea manualului fake news” îşi propune combaterea „naţionalismului”, dar despre aceasta am vorbit deja în alte două articole.

 Interesant este ca FaceBook face o greşeală şi dă de înţeles pe ce se bazează algoritmul sau de depistare a conturilor suspecte:

„În ciuda denaturării identității lor, am constatat că aceste Pagini, Grupuri și conturi au fost conectate. Ele au publicat frecvent despre știri locale și politice, incluzând subiecte precum imigrarea, libera exprimare, rasism, teme LGBT, politica de extremă dreaptă, relația dintre India și Pakistan și credințe religioase incluzând islamism și creștinism. „

Deloc întâmplător, toate conturile româneşti, suspendate, blocate sau şterse în ultima perioadă abordau toate temele de mai sus, mai puţin „relația dintre India și Pakistan„. FaceBook din greșeală își expune algoritmul, dar şi faptul că  acesta se bazează pe conţinut. Continutul: „imigrarea, libera exprimare, rasism, teme LGBT, politica de extremă dreaptă, relația dintre India și Pakistan și credințe religioase incluzând islamism și creștinism.

Mai bine nu se putea

FaceBook ne mai aduce la cunoştinţă că a eliminat şi o serie de pagini care făceau propaganda pentru PSD. Probabil au uitat că mai sus precizau ca eliminările lor nu se bazează pe conţinut.

Separat, am eliminat și 31 de Pagini, Grupuri și conturi Facebook pentru implicarea într-un fals comportament coordonat, ca parte a unei rețele care a funcționat în România și a folosit o combinație de conturi false și câteva conturi autentice pentru a-i induce în eroare pe alții despre cine erau și despre ce anume făceau.

Administratorii de Pagini și deținătorii de cont au postat de obicei despre știri locale și probleme politice, cum ar fi noutăți părtinitoare publicate sub semnături false, în sprijinul Partidului Social Democrat (PSD). Ei au împărtășit, de asemenea, conţinut care incita la dezbinare și au promovat conținut găzduit de câteva domenii care se prezentau ca site-uri de știri. Deși oamenii din spatele acestei activități au încercat să-și ascundă identitățile, analiza noastră manuală a constatat că o parte din această activitate a fost legată de o persoană asociată Partidului Social Democrat.„

 Fără a lua apărarea PSD, cine trage oare linia că ai voie să faci propaganda “agresivă” pentru Ciolos & Rezist dar nu pentru PSD? Dacă astăzi Facebook zice că nu ai voie să faci propaganda pentru unul dar ai voie să faci pentru altul, ce urmează?

Justificarea FaceBook că a eliminat conturi legate de un misterios lider PSD, făcută pe fontul unei crescute antipatii faţă de acest partid, pare a crea doar un precedent. Oare data viitoare va trebui să ne încredem în judecata lor? De ce nu au eliminat conturi PSD-iste când acest partid era pe val? De ce nu au eliminat şi o întreagă categorie de conturi false care s-au activat doar când a fost ales Iohannis şi apoi la Referendum?

 Ne sunt prezentate şi câteva bloguri de care nu a auzit chiar nimeni, şi care ar distribui ştiri false: destanga.ro, antifakenews.ro, momentulzero.ro. Blogurile sunt făcute „pe picior”, destul de prost optimizate, iar conţinutul lasă de dorit. Nu par a fi nimic mai mult decât nişte bloguri personale.

Îngrijorător este dacă data viitoare vor fi vizate ştirile anti-sistem, cele euro-sceptice, anti-migratie sau siturile care fac propaganda altor partide.

La ce sa ne aşteptam în viitor?

Inspiraţi de un celebru citat spunem şi noi:

Când au eliminat conturile PSD-iste m-am bucurat, eram anti-PSD. Când au eliminat conturile pro-familie nu mi-a păsat, nu eram căsătorit. Când au închis conturile anti-islamizare, nu am zis nimic, nu aveam treaba cu religia. Când au închis toate conturile naţionaliste nu am făcut nimic, nu eram parte din nici un grup tip „Noua Dreapta”, „Camarazii”, etc. Când au închis conturirile militanţilor anti-vaccin nu am făcut nimic, nu aveam copii care să fie vaccinaţi. Când mi-au închis mie contul, m-au amendat cu zeci de mii de euro pentru o postare şi mi-au limitat accesul la internet , nu mai era nimeni să protesteze pentru libertatea mea de exprimare.

Concluzionăm

Se adopta tactica paşilor mărunţi paralel cu Fereastra Overton: se face un pas, cineva ne explica că e pentru binele comun, apoi un nou pas, şi tot aşa. În spatele butoanelor cineva analizează feedback, dacă este pozitiv se trece la o nouă etapă. În momentul de fată, în cazul unei suspiciuni de cont fals exista autentificarea cu telefonul sau cu un act de identitate. Este suficient, în momentul când vorbim de „conţinut”, acolo începe dictatura.

Nimeni nu poate obliga pe nimeni să acceseze un anume sit sau blog, să fie parte a unui grup sau să aiba în lista de prieteni militanţi politici. Persoanele care distribuie conţinut instigator sau ilegal intra în competenţa organelor de urmărire penală. Aici în realitate este vorba din ce în ce mai mult despre conţinut, nu despre comportament.

Platformele de genul YouTube, FaceBook, Instagram au atras miliarde de utilizatori prin libertatea pe care au promovat-o în trecut, apoi treptat, treptat încep să elimine conţinut discutabil. Dacă astăzi nu îţi pasă când un prieten care milita împotriva avortului sau a imigraţiei a fost interzis de pe o platformă socială, mâine când te vei trezi cu conturile blocate o să fie prea târziu.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

3 comentarii

  1. Facebuci e un „organ” d media privat,care urmareste o politica proprie,cu o cenzura si o promovare proprie.Nu avem ce sa-i reprosam.Prostia utilizatorilor a fost ca au vazut in acesta o platforma civica de LIBERa Exprimare,ceea ce nu a fost si nici nu va fi.Singura solutie e migrarea spre alte platforme,dar,Atentie! Toate sunt controlate in continuturile postarilor.Nu exista Speaker Corner real pe niciuna,desi toate se pretind libere i democrate.

  2. Chiar inaintea referendumului cu o saptamana au eliminat grupul „Frontul National” cu peste 10000 de membri. De tot! Coincidenta? Oare? Ei puteau sa il elimine si mai repede? De ce doar atunci?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button