X

Până în 2021 Poliția Română va implementa Sistemul național de identificare și RECUNOAȘTERE FACIALĂ (NBIS). Acesta va permite INTERCONECTAREA cu autoritățile UE

politiaromana.ro | Comunicate

Poliția Română implementează proiectul ,,Dezvoltarea sistemului de identificare și recunoaștere facială (NBIS) și interconectarea acestuia cu autoritățile de aplicare a legii din UE prin intermediul sTESTA”. Sistemul va permite introducerea, preluarea și compararea de imagini faciale digitale provenite din diferite surse (CCTV – sisteme TV cu circuit închis, webcam, telefoane mobile, ATMcam) cu cele stocate în baza de date, în vederea recunoașterii persoanelor.

 

 

Proiectul, care se desfășoară pe parcursul a 36 de luni, respectiv noiembrie 2018 – noiembrie 2021, este finanţat de Comisia Europeană, în cadrul Programului Naţional Fondul  pentru Securitate Internă  – componenta  cooperare polițienească și are ca obiectiv general creșterea schimbului de informații cu alte state membre UE și a interoperabilității cu sistemele IT și bazele de date existente.

 

Acesta are un buget de 7.682.479,38 de lei, dintre care 5.761.859,54 de lei reprezintă finanţarea Uniunii Europene (75%) și 1.920.619,84 lei (25%) reprezintă contribuția părții române. Scopul proiectului îl reprezintă operaționalizarea sistemului de identificare și recunoaștere facială NBIS (National Biometric Identification System) și modernizarea nodurilor rețelei de comunicații sTESTA la nivel național.

 

NBIS va permite introducerea și preluarea de imagini faciale digitale în și din baza de date organizată la nivelul Poliției Române și va permite căutări, verificări și comparații ale acestora cu cele provenite din diferite surse (CCTV – sisteme TV cu circuit închis, webcam, telefoane mobile, ATMcam etc), operațiuni în urma cărora va fi posibilă recunoașterea persoanelor.

 

De asemenea, sistemul va putea realiza procesarea suplimentară a imaginilor persoanelor cu fața parțial acoperită sau a fotografiilor de calitate scăzută, provenite de la persoane suspecte și persoane cu identitate necunoscută.

 

Totodată, proiectul urmărește operaționalizarea unor soluții informatice funcționale și viabile, prin implementarea la nivel software și hardware a sistemului de recunoaștere facială menit să creeze premisele schimbului de informații cu statele membre UE, inclusiv în marja problematicii Schengen privind alertele.

 

Alte aspecte vizate de proiect urmăresc securitatea și calitatea datelor în materie de identificare biometrică pe bază de imagini faciale, precum și dezvoltarea posibilităților de identificare criminalistică. Aceste lucruri se realizează prin achiziționarea unor echipamente moderne de investigare a datelor digitale care vor permite alimentarea sistemului NBIS cu date și utilizarea acestora în etapa de procesare și expertiză.

 

Modernizarea rețelei sTESTA la nivel național va asigura interoperabilitatea și va spori securitatea în rețelele de comunicații pentru cooperare internațională a sistemelor existente, precum și a celor preconizate a fi realizate.

 

Proiectul are ca beneficiari Institutul Național de Criminalistică și Direcția de Comunicații și Tehnologia Informației din cadrul Poliției Române, având ca partener Direcția Generală de Comunicații și Tehnologia Informației din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 

ROFSIP2018OS5A18P01-Dezvoltarea sistemului de identificare și recunoaștere faciala (NBIS) și interconectarea acestuia cu autoritățile de aplicare a legii din UE prin intermediul sTESTA,

Proiect finanțat prin Fondul pentru Securitate Internă – componenta pentru cooperare polițienească

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

3 comentarii

  1. Ce mai e şi asta? Cu ce fel de aparatură se face? E important de aflat daca nu au cumva intenţia de a ne aplica pecete invizibilă cu cod de bare pe frunte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button