X

Fidelă jocurilor SUA, România îl recunoaşte pe Juan Guaidó drept preşedinte interimar al Venezuelei

România îl recunoaşte pe Juan Guaidó în calitatea de Preşedinte interimar al Venezuelei, decizia fiind luată de preşedintele Klaus Iohannis, după ce a primit Memorandumul MAE cu tema „Poziţia României cu privire la situaţia din Venezuela”, avizat de către prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituţionale, a decis recunoaşterea domnului Juan Guaidó în calitatea de Preşedinte interimar al Venezuelei. Decizia Preşedintelui României a fost luată în urma analizării atente a situaţiei, inclusiv din punct de vedere politico-diplomatic şi juridic, şi în contextul în care majoritatea statelor membre UE şi o serie de aliaţi şi parteneri importanţi ai ţării noastre din spaţiul euro-atlantic au recunoscut legitimitatea Preşedintelui interimar Juan Guaidó”, anunţă Preşedinţia.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că, îndeosebi în contextul în care ţara noastră exercită Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi ţinând cont de dinamica crescută a evoluţiilor internaţionale, România trebuie să aibă în dosarele de politică externă reacţii rapide, bine fundamentate şi ferme, în acord cu priorităţile majore de politică externă pe care le-a urmărit consecvent pe termen lung.

Administraţia Prezidenţială menţionează că a solicitat încă de luni, 4 februarie, imediat după reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre UE (tip Gymnich) de la Bucureşti, transmiterea, în regim de urgenţă, către Administraţia Prezidenţială a unor elemente de evaluare cu privire la acest subiect şi a unei propuneri clare de poziţionare a României, inclusiv din perspectivă politico-diplomatică şi juridică, cu privire la posibilitatea recunoaşterii lui Juan Guaidó drept Preşedinte interimar al Venezuelei, respectiv a legitimităţii acţiunilor sale şi ale Adunării Naţionale.

„În cursul dimineţii de vineri, 8 februarie a.c., la Administraţia Prezidenţială a fost primit Memorandumul MAE cu tema „Poziţia României cu privire la situaţia din Venezuela”, avizat de către Prim-ministrul României. Acest document, care prevedea, printre altele, propunerea de recunoaştere a Preşedintelui Adunării Naţionale, Juan Guaidó, drept Preşedinte interimar al Venezuelei, a fost aprobat imediat de către Preşedintele României”, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Un sondaj realizat de compania Heron Consultores arăta, joi, că peste 81% dintre venezueleni nu îl mai recunosc pe Maduro drept președinte și îl acceptă pe Juan Guaido drept președinte interimar.

Marți, 11 dintre cele 14 membre ale Grupului de la Lima au cerut înlăturarea din funcţie a preşedintelui socialist Nicolas Maduro fără folosirea forţei şi trimiterea de urgenţă de ajutoare umanitare.

Grupul de la Lima a făcut publică o declaraţie în urma unei întâlniri în capitala Canadei, Ottawa.

În document este precizat că guvernele din Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay şi Peru „îşi reiterează recunoaşterea şi susţinerea pentru Juan Guaido” ca preşedinte interimar al Venezuelei.

Totuşi, trei membri ai Grupului de la Lima – Guyana, Mexic şi St. Lucia – nu au susţinut declaraţia.

Grupul de la Lima a fost înfiinţat în 2017 pentru a contribui la o soluţie paşnică la criza din Venezuela.

Madridul, Londra, Parisul şi alte capitale europene l-au recunoscut luni pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte al Venezuelei, după expirarea unui ultimatum dat lui Nicolas Maduro, care a refuzat să convoace noi alegeri prezidenţiale.

Rusia, unul dintre principalii aliaţi ai lui Maduro, a denunţat imediat această recunoaştere a lui Guaido de către europeni.

 

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

5 comentarii

  1. se traduce cam asa incorect polític
    MAE, a analizat atent mutarea in plic de la ambasadele (FUKUS) si a decís sa urmeze ordinele primite..

  2. O frecție. De fapt la noi s-a întâmplat ceva asemănător, la scară redusă. A avut loc atentatul, pardon, accidentul de la „Colectiv”, a picat guvernul, și toată clasa politică l-a recunoscut pe Dacian Soros premier.
    ÎMPOTRIVĂ! Nu îmi e simpatic Maduro, dar nu e normal.

  3. apropos de slugi ..

    dupa ce a fost la cheremul elitelor ue-nato pt Romania – madam kovesi, ue-nato se pregateste sa exporte experimentul si pt europa ex-comunista care „misca in front” in sanul ue, sau alte alea?

    https://www.luju.ro/culise/vorbe-de-fumoar/vorbe-de-fumoar-7-02-2019-kovesi-are-pile-grele-in-ue

    cert e ca are un sprijin teribil… . Se vede treaba inca o data ca sprijinul ei nu era intern gen iohannis, pnl etc, ci comandat din afara, nu era „din lumea asta” ca sa zic asa, ci ea era de pe alta orbita, iar numele soros (prin monica macovei) pare cel mai inspirat sa o numesti..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button