X

Facebook în colimator: „Prea multă putere în mâinile a prea puțini oameni”

Ecosistemul conținutului platformei este prea otrăvit pentru moderatorii umani ca să o mai poată curăța

Scara responsabilității globale a Facebook este uluitoare după cum notează The Guardian. Iar dacă Platforma ar fi SPARTĂ, nici omul şi nici mașina nu i-ar da de capăt. Din acest motiv utilizatorii dar şi agenţii economici îşi transferă datele, preventiv, pe platformele concurente. Şi, deşi în ciuda angajării unei armate de antreprenori pentru monitorizarea postărilor, pentru securitatea utilizatorilor… societatea, aşa cum arată astăzi, nu mai este potrivită scopului iniţial. A devenit un pericol mondial.

Facebook are în prezent 2,27 miliarde de utilizatori activi pe lună în întreaga lume. La fiecare 60 de secunde, sunt publicate 510 000 de comentarii, 293 000 de stadii sunt actualizate și 136 000 de fotografii sunt încărcate pe platformă. Instagram, care permite utilizatorilor să editeze și să partajeze fotografii, precum și videoclipuri și care aparține Facebook, are mai mult de un miliard de utilizatori activi pe lună. Iar, potrivit GuardianWhatsApp, serviciul criptat, care aparține, de asemenea, Facebook, are acum 1,5 miliarde de utilizatori activi pe lună, mai mult de jumătate dintre ei folosindu-l de mai multe ori pe zi punându-şi viaţa pe „peretele” acestor reţele.

Ecosistemul conținutului platformei este prea otrăvit pentru moderatorii umani ca să o mai poată curăța.

Cumpărătorii de publicitate transferă deja bani pe platformele concurente. Guvernele iau măsuri pentru a împiedica în mod semnificativ capabilitățile Facebook de colectare a datelor, Germania interzicând schimbul de date cu terțe părți în această săptămână. Mai mult, compania este investigată de FTC, Departamentul de Justiție, SEC, FBI și mai multe agenții guvernamentale din Europ. Facebook a fost acuzată de ONU că a jucat un „rol determinant” în genocidul din Myanmar. Iar în companie se află un exod de directori.

În acest context se crede că mai devreme sau mai târziu, consiliul de administrație Facebook nu va avea altă posibilitate decât să îi elimine pe Sheryl Sandberg și Mark Zuckerberg.

Şi totuşi, Facebook a oferit mijloace economice și culturale sutelor de milioane de oameni din întreaga lume. Nu poate fi vinovat pentru fiecare guvern destabilizat, pentru fiecare război sau pentru fiecare crimă din fiecare regiune în care operează compania. Cu toate acestea, din ce în ce mai mult, este clar că o platformă bazată pe profit care conectează toate popoarele lumii la toate informațiile lumii – viziunea cu bătaie lungă a invenției lui Zuckerberg – este o idee inaccesibilă. Aceasta duce la prea multă putere în mâinile a prea puțini oameni. Și această abordare este incompatibilă cu o lume care prețuiește intimitatea, proprietatea și adevărul.

Guvernele se trezesc treptat la această problemă. Și publicul. Și fără îndoială, același lucru este valabil și pentru inovatorii competitivi care doresc să extindă sau să introducă alternative. În mod cert, acestea vor reduce puterea și rentabilitatea Facebook. Având în vedere că directorii companiei par mereu orbiți și atașați irevocabil modelului lor de afaceri și idealuri care sunt tot mai îndrăzneţe.

NYT explică cum funcţionează maşinăria, a scos în evidență numeroase lacune şi erori grave. În timp ce angajații Facebook se ocupă de răspunsurile corecte, ei au permis limbajului extremist să înflorească în unele țări în timp ce cenzurau discursul principal în altele. „Moderatorii au fost instruiți, de exemplu, să elimine apelurile de strângere de fonduri pentru victimele vulcanului din Indonezia, deoarece un co-sponsor a fost pe lista internă a grupurilor interzise de pe Facebook; o eroare de documentare a permis unui grup extremist proeminent din Myanmar, acuzat de genocid, să rămână pe platformă de luni de zile. Și au existat multe altele în această direcție”, explică publicaţia.

Ca o concluzie: Facebook înseamnă Inteligenţa Artificială (AI) care, ori va fi stăpânită din timp, ori va fi lăsată să devină o reţea mult prea sofisticată pentru omenire.

Într-o declarație pentru Guardian, Facebook a spus: „Vrem să construim cele mai bune experiențe de mesagerie pe care le putem face; și oamenii doresc ca mesageria să fie rapidă, simplă, fiabilă și privată”. „Lucrăm să facem o mesagerie criptată „end-to-end” și să luăm în considerare modalități de a facilita contactul cu prietenii și familia în rețele. Așa cum v-ați aștepta, există o mulțime de discuții și dezbateri, pe măsură ce începem un lung proces de conturare a tuturor detaliilor despre cum va funcționa acest lucru „. Numai că, acest anunţ a ridicat îngrijorări în ​​rândul cercetătorilor în materie de confidențialitate.

Citiți și:

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button