X

A murit arheologul care a descoperit lângă Timișoara cea mai mare cetate de Epoca Bronzului din lume

A murit arheologul care a demonstrat că lângă Timișoara se află probabil cea mai mare cetate de Epoca Bronzului din lume, contemporană cu perioada Războiului Troian. Alexandru Szentmiklosi a reușit să redeschidă șantierul de la Cornești - Iarcuri ce a stat neatins aproape un secol. A scos la iveală artefacte prețioase, a adus specialiști din toată lumea să studeieze enigmele vechii cetăți.

Alexandru Szentmiklosi era șeful Secției de Arheologie a Muzeului Național al Banatului și a decedat, la 47 de ani, sâmbătă, răpus de o boală cruntă.

Lui i se datorează faptul că șantierul arheologic de la Cornești a fost redeschis după ce 80 de ani nimeni nu s-a ocupat de el. Descoperirile au fost atțt de interesante încât Muzeul Național al Banatului a obținut și un teren, din partea primăriei Orțișoara, pentru a construi un punct muzeal dedicat descoeririi contemporane cu Troia.

La Corneşti s-a descoperit cea mai mare fortificaţie preistorică din Europa, și cea mai mare din Epoca Bronzului cercetată în lume până acum. Pe baza probelor de carbon-14, este datată în mod cert în a doua jumătate a mileniului II îen (sfârşitul Epocii Bronzului).

”Fortificaţia aparţine culturii Cruceni – Belegiš, care a fost răspândită din nord-estul Croaţiei până în zona piemontană a Banatului, controlând valea Dunării şi până la nord de Mureş”, mai explica dr. Alexandru Szentmiklosi, şeful secţiei de Arheologie a Muzeului Banatului.

Pe baza cercetărilor, acesta a descoperit că la Cornești se afla un centru politic de prim rang, volumul imens de muncă necesar edificării indicând cu siguranţă existenţa unei elite care a fost capabilă să coordoneze atât activitatea de construcţie cât şi pe cea de întreţinere, activităţi care implicau munca a mii de oameni.

Alexandru Szentmiklosi avea 47 de ani, era Doctor în Istorie, cu stagii de pregătire la Berlin, Würzburg, Padova și București, membru în Comisia Națională de Arheologie. A deschis și săpat în peste 30 de șantiere.

 

 

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Un comentariu

  1. sunteti siguri ca a murit de moarte buna? cine stie cate stia si nu a apucat sa faca public….stapanilor nu le da bine istoria multimilenara a romanilor in partile alea….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button