X

Rusia dezvoltă o rachetă cu o rază de acţiune de peste 4.500 de km

Rusia dezvoltă o rachetă de croazieră cu o rază de acţiune de peste 4.500 de km, informează marţi media de stat ruse, citând, sub rezerva anonimatului, un responsabil din industria de apărare a ţării, potrivit dpa.

Racheta, care ar urma să fie furnizată armatei către orizontul anului 2027, se presupune că ar face parte din aceeaşi categorie cu racheta Kalibr (cod NATO: SS-N-27 Sizzler), varianta rusească a celebrelor rachete de croazieră americane Tomahawk, care pot fi lansate de pe nave şi submarine.

Racheta Kalibr-M, aflată în etapa de proiectare, ar fi o variantă îmbunătăţită şi ar putea să transporte o ogivă de circa o tonă, a indicat agenţia de presă rusă TASS.

Kalibr-M poate distruge ţinte terestre şi va fi capabilă să transporte atât focoase convenţionale, cât şi nucleare, conform canalelor media ruse.

 

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

5 comentarii

  1. Portalul american The National Interest a dat publicității un articol privind dezvoltarea sistemelor rusești de apărare antiaeriană. Potrivit semnatarului acestuia, Mark Episcopos, Federația Rusă deține deja arme împotriva avioanelor americane de generația a cincea, bazate pe tehnologie Stealth, dar le ține în secret.

    The National Interest notează că anul 2019 va fi unul foarte productiv pentru Trupele de Apărare Antiaeriană din Federația Rusă, care și așa sunt printre cele mai bune din lume.

    Potrivit unui raport prezentat de ministrul apărării, Serghei Shoigu, în cadrul unei reuniuni a Colegiului Ministerului Apărării, Federația Rusă va primi în acest an șapte complete de nivel divizion de complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir, precum și două complete de nivel brigadă de complexe de rachete antiaeriene Buk-M3 și S-300V4. Pe lângă acestea, armata rusă va fi dotată, pentru prima dată, cu complexe de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune de tip S-350 Vityaz, care sunt destinate pentru lupta cu aviația, rachetele de croazieră și rachetele balistice.
    Cu toate acestea, nu există niciun fel de informații despre “perla” sistemului rusesc de apărare antiaeriană, S-500 Prometheus, care, la urma urmei, după cum afirmă jurnalistul de la The National Interest, este unul dintre cele mai bune sisteme de apărare antiaeriană din lume.

    “Kremlinul păstrează asupra sistemului S-500 o tăcere care nu-l caracterizează”, scrie Episkopos.
    Raza de acțiune a sistemului de apărare antiaeriană S-500 va fi de 600 de kilometri, adică cu 200 de kilometri mai mare decât în cazul sistemului S-400. În același timp, Prometheus va fi capabil să descopere și să lovească, simultan, până la 10 ținte balistice supersonice, care zboară cu o viteză de până la șapte kilometri pe secundă. Potrivit surselor deschise, S-500 va fi primul sistem de apărare antiaeriană, care poate garanta distrugerea avioanelor de generația a cincea bazate pe tehnologie Stealth, de genul avionului american F-35.
    Proiectarea sistemului de rachete antiaeriene S-500 s-a încheiat în anul 2011, iar producerea în serie urma să înceapă în 2014, apoi în 2017 și ulterior a fost amânată pentru 2020. Mulți experți occidentali au legat aceste evoluții de problemele cu care s-au confruntat inginerii ruși în timpul dezvoltării sistemului S-500. Cu toate acestea, expertul publicației The National Interest afirmă că nu este cazul.
    Potrivit lui Episcopos, Prometheus este deja gata, dar Kremlinul nu vrea să iasă în față cu acesta pentru a nu se pierde interesul pentru sistemul S-400, care este foarte căutat în străinătate. De exemplu, Turcia și India, pentru a achiziționa acest sistem de apărare antiaeriană, au făcut sacrificii semnificative în relațiile cu Statele Unite. Pentru a nu pune în umbra cumpărarea sistemului de tip Triumph prin apariția unor arme mai moderne și mai puternice, Federația Rusă, după cum notează expertul, păstrează sistemul S-500 în secret.
    Analistul militar al publicației The National Interest este convins că Moscova dorește mai întâi să-și doteze masiv trupele proprii cu sistemul S-500 și abia apoi să lanseze o versiune serioasă a acestuia. Episcopos consideră că Federația Rusă s-a grăbit să anunțe informații despre cel mai nou sistem de apărare antiaeriană, iar acum, pentru a lansa producția lui Prometheus, Moscova trebuie să aștepte finalizarea ciclului de piață al sistemului S-400.
    https://nationalinterest.org/blog/buzz/meet-russias-s-500-air-defense-system-ultimate-f-35-killer-40932
    https://nationalinterest.org/blog/buzz/one-thing-could-sink-russias-deadly-borei-class-nuclear-missile-submarine-41037

    1. Nu stie nimeni decat Dumnezeu, Cel slavit in Sfanta Treime. Cu toate acestea putem vedea semnele vremurilor. Si traim valtoarea vremurilor. Nimeni nu stie cat de intense vor deveni aceste vremuri si pe ce perioada de timp. Singura certitudine e ca ne afundam de la zi la zi. Mergand pe teza ta, imi aduc aminte ca un politician care dantuia seara ca e presedinte si dimineata s-a trezit simplu cetatean, spunea ca pana in 2030 vom avea un guvern mondial/ o ordine mondiala instituita, functionala. Nu ii dau credit, in schimb cred ca de-a lungul vietii sale a avut acces la informatii la care nu multi politicieni romani au avut acces. Sa ne tina Dumnezeu sanatosi sa lucram binele !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button