X

Statul ucrainian forțează Biserica Canonică să cedeze 8 mănăstiri către Patriarhia de Constantinopol

Președintele Petro Poroșenko nu a publicat încă acordul privind cooperarea cu Patriarhul Bartolomeu, pe care l-a semnat la Constantinopol la 3 noiembrie, în ciuda faptului că a fost obligat să facă acest lucru de legea ucraineană cu mai mult de o lună în urmă. Parlamentarii și reprezentanții mass-media au solicitat în mod repetat lui Poroșenko să publice acordul.

Cu toate acestea, site-ul ucrainean Vesti a aflat că un addendum la acel acord include o listă a bisericilor și mănăstirilor ucrainene pe care Poroșenko a promis să le transfere la Patriarhia de Constantinopol. Lista cuprinde în total 12 proprietăți, dintre care 8 mănăstiri ale bisericii canonice ortodoxe ucrainene, sub primatul Preafericitului Mitropolit Onufrie de Kiev și a toată Ucraina, care a protestat în mod repetat față de ingerința Constantinopolului, necugetată și plină de mândrie, în afacerile sale interne.

Site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Ucraineene a publicat deasemeni despre acest aspect.

Potrivit sursei agenției Vesti, problema transferului este sub controlul consilierului prezidențial Rostislav Pavlenko, care „editează lista ținând cont de interesele și dorințele lui Bartolomeu și ale exarhilor săi. Pentru a clarifica situația și a afla cine ezită – Andrei Yurash, șeful Departamentului de Religii și Naționalități al Ministerului Culturii, a fost trimis în provinciile din vest”.

Cele 12 proprietăți care urmează să fie transferate (în plus față de Catedrala Sf. Andrei din Kiev, care a fost deja transferată prin rezoluția Radei) sunt:

– Mănăstirea Botezul Domnului din Kiev (în Academia Kiev-Mogila). A fost distrusă de bolșevici în 1919 și una dintre clădirile Academiei se află pe teritoriul său acum. Biserica Duhului Sfânt („Patriarhia Kievului” [KP]) a fost reconstruită în 2007. Biblioteca este deosebit de valoroasă;

– Mănăstirea Sfânta Înălțare-Florovsky din Kiev (UOC);

– Mănăstirea Mezhigorye Schimbarea la Față a Domnului, satul Novo Petrovtsi, provincia Kiev. Mănăstirea a fost distrusă și în 1933 a fost construită o reședință guvernamentală la locul ei;

– Biserica Adormirea Maicii Domnului din Lvov („Biserica ortodoxă autocefală ucraineană”);

– schitul Manyava , satul Manyava, provincia Ivan-Frankovsk (KP);

– Mănăstirea Sfânta Treime, Korets, provincia Rivne (UOC);

– Mănăstirea Schimbarea la Față a Domnului, Novgorod-Seversky, provincia Chernigov (UOC);

– Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului Molchenski, Gluhov, provincia Suma (UOC);

– Schitul Nașterea Maicii Domnului – Glinsk, Sosnovka, provincia Suma (UOC);

– Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci, Poltava (UOC);

– Mănăstirea Sf. Ilie, Odessa (UOC);

– Mănăstirea Sf. Pantelimon, Odessa (UOC).

Majoritatea mănăstirilor dețin sfinte moaște și icoane făcătoare de minuni.

Arhiepiscopul Alexandru Bakhov, șeful departamentului juridic al UOC (Biserica  – Canonică -Ortodoxă a Ucrainei), a explicat că majoritatea bisericilor și mănăstirilor de pe listă sunt deținute de stat și au fost transferate pentru utilizare la UOC, deși unele dintre acestea sunt deținute de Biserică.

„În orice caz, pentru privarea de drepturi de proprietate sau rezilierea contractelor privind dreptul de a le folosi / închiria, trebuie să existe motive – cum ar fi, de exemplu, Legea nr. 5309 [privind redenumirea bisericilor – OC]”, a spus Pr. Alexandru.

Poroșenco a semnat, sâmbătă, proiectul de lege nr. 5309, care este considerat pe scară largă doar un pretext pentru confiscarea proprietăților de la biserica canonică.

Cu toate acestea, din punct de vedere juridic, problema transferului de biserici și mănăstiri la Constantinopol, adică la un rezident străin, pare a fi îndoielnică, a spus avocatul Rostislav Kravets. 

„Acest lucru este contrar constituției Ucrainei; Sunt sigur că, imediat după publicarea acestor informații, deputații vor depune dosare și vor cere Curții Constituționale să o anuleze „, a spus el, adăugând că în constituție este cerută separarea Bisericii și a statului.

„Din punct de vedere juridic, un document referitor la transferul a unei proprietăți către Patriarhia Ecumenică nu are nicio valoare”, a spus Kravets.

Fr. Alexandru a sugerat că, pe lângă forțarea redenumirii bisericilor, Rada va adopta un alt act privind renegocierea contractelor de închiriere, iar comunităților li se vor spune pur și simplu că, în calitate de reprezentanți ai unei țări agresoare, și-au pierdut dreptul de a renegocia.“

Problema Lavrei Pecerska din Kiev și a Lavrei Poceaev este stipulată separat. Yurash explică faptul că sunt în proprietatea statului și că astfel de obiecte de importanță națională nu sunt transferate nimănui. Lavrele au fost date UOC-ului pentru utilizare pe 50 de ani „și dacă este clar că au existat încălcări în transferul lavrelor pentru închiriere, acestea pot fi motive pentru revizuirea contractului”.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

2 comentarii

  1. Agenda masonică a patriarhului Bartolomeu nu îi dă pace. Trebuie să danseze după cum i se cåntă de sus. Dezbinarea este scopul acestor nemernici provocatori de revoluții: „Dezbină și stăpânește”. Prea Fericitul Onufrie este omul lui Dumnezeu. Dar judecata lor se apropie. Dumnezeu îngăduie ca să se arate inimile necredincioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button