X

Femeile canadiene indigene încă sunt sterilizate forțat, susține o senatoare

Femeile canadiene indigene încă sunt sterilizate forțat, susține o senatoare

O senatoare canadiană susține că femei indigene involuntare încă sunt constrânse să fie sterilizate de-a lungul Canadei. Senatoarea dorește ca această practică “oribilă” să fie investigată la nivel național.

Sterilizarea prin legarea trompelor uterine – un proces în care trompele uterine sunt fie legate, arse sau secționate – nu este numai o relicvă rușinoasă a istoriei canadiene, a declarat senatoarea Yvonne Boyer, ci un proces ce încă se petrece de-a lungul țării în zilele noastre.

Potrivit unui raport publicat anul trecut, procedura este efectuată frecvent în cazul femeilor indigene din Saskatoon, Saskatchewan. Raportul se bazează pe dovezi verbale din partea femeilor din regiunea Saskatoon și a fost întocmit de Boyer însăși.

Citește mai mult: ‘Nu există justiție pentru indigeni’: Proteste în Canada după achitarea în cazul uciderii unui aboriginal

După ce a fost contactată de supraviețuitoare, Boyer e de părere că practica este mult mai răspândită decât se credea inițial.

“Dacă s-a întâmplat în Saskatoon, s-a întâmplat în Regina, s-a întâmplat în Winnipeg, s-a întâmplat oriunde se află o concentrație de femei indigene”, a spus Boyer pentru Toronto Star. “Multe femei din toata țara m-au contactat pentru a-mi cere ajutorul.”

Una dintre acele femei, Liz, a spus că a fost constrânsă de un angajat Children’s Aid să facă un avort și să fie sterilizată într-un spital din Ontario după ce a rămas însărcinată la vârsta de 17 ani.

“Am fost (aproape) încolțită, dacă pot spune așa, de un angajat ce mi-a spus ‘E mai bine să faci un avort, că dacă nu, îți putem lua copilul oricum’”, explică Liz. Deși procedura a avut loc cu aproape 40 de ani în urmă, Liz a spus pentru the Star că încă este bântuită de acea experiență.

“Am avut mai multe vise…în care puteai auzi un bebeluș plângând sau în care îl puteai simți. Prima oară nu știam dacă era o fetiță sau un băiat. Altă dată când am avut acest vis, era băiat.”

https://twitter.com/RadicalHandmaid/status/1061977652360228864

https://twitter.com/MeribethBurton/status/1061824671761330176

În Saskatchewan, două dintre femeile afectate au inițiat un proces colectiv anul trecut, solicitând 7 milioane de dolari daune. De atunci s-au alăturat procesului alte 60 de femei. Alisa Lombard, o avocată reprezentând femeile, a zis că practica era frecventă în provinciile Saskatchewan, Ontario, Manitoba și Alberta, și în teritoriile înghețate de nord-vest și Nunavut.

Deși prim-ministrul canadian Justin Trudeau aproape că a pus capăt negocierilor unui tratat comercial în valoare de miliarde de dolari între SUA, Canada și Mexic impunând includerea unui capitol legat de drepturile indigenilor, Ministrul Serviciilor Indigene Jane Philpott zice că problema sterilizărilor forțate este o crimă ținută sub tăcere și aflată în continuă desfășurare.

“Problema sterilizărilor forțate ale persoanelor vulnerabile, inclusiv a femeilor indigene, este o încălcare a drepturilor omului foarte severă”, a spus pentru the Star, adăugând că e “absolut oribilă și revoltătoare”.

Citește mai mult: Parlamentarii canadieni îl roagă pe Papa Francis să-și ceară scuze pentru programul de asimilare a populației indigene finanțat de stat

În urmă cu mai mult timp, provincia Alberta era un focar de idei eugeniste. În 1929 guvernul provincial a instituit Actul de Sterilizare Sexuală din Alberta, un act legislativ ce permitea sterilizarea involuntară a persoanelor cu dizabilități mintale. Comisia de Eugenie din Alberta a fost înființată pentru a recomanda persoane spre a fi sterilizate, iar actul a fost abrogat tocmai în 1972.

Canadienii indigeni, constituind între 2-3% din populația provinciei Alberta, au avut parte de 6% din toate sterilizările.

NOTĂ OrtodoxINFO
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button