X

Sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene: „Schisma nu se rezolvă prin legalizarea ei!”

Sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe a Ucrainei au decis să nu recunoască acțiunile schismatice ale Patriarhiei Constantinopolului în Ucraina și să întrerupă comuniunea euharistică cu Fanarul, pe motivul canonic că Patriarhia Ecumenică a intrat în schismă, prin recunoașterea ca ortodoxe a grupărilor schismatice din Ucraina.

Deciziile Sinodul Episcopilor al Bisericii Ortodoxe Ucrainene,  din 13 noiembrie 2018

Sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, întrunit în Lavra Percerskaia Adormirea Maicii Domnului, pe 13 noiembrie 2018, după ce a ascultat prezentarea Preafericitului Onufrie, Mitropolitul Kievului și al întregii Ucraine, cu privire la provocările recente la adresa Bisericii Ortodoxe Ucrainene, adoptă următoarele decizii:

  1. Biserica Ortodoxă Ucraineană, canonică și recunoscută de toate Bisericile Locale, îndeplinindu-și slujirea față de Dumnezeu și poporul ucrainean, susține în mod fundamental independența și unitatea teritorială a Ucrainei. Biserica Ortodoxă Ucraineană este prezentă în toate regiunile Ucrainei și unește atât teritoriile controlate de autoritățile ucrainene, cât și pe cele ce nu sunt sub controlul acestora, bucurându-și și suferind alături de poporul său.
  2. Biserica Ortodoxă Ucraineană este înzestrată cu toate drepturile independenței și autonomiei necesare astăzi pentru o slujire fructuoasă a lui Dumnezeu și a poporului ucrainean.
  3. Biserica Ortodoxă Ucraineană a militat constant pentru vindecarea schismei, pentru restaurarea unității bisericești, adică pentru o Biserică unită. Totuși, restaurarea unității Ortodoxiei ucrainene nu trebuie să însemne transformarea Bisericii într-un element de luptă politică sau propagandă, dat fiind că acest lucru contravine naturii Bisericii. Suntem încrezători că depășirea sciziunii bisericești trebuie să se facă fără intervenția statului, a factorului politic și a altor forțe exterioare.
  4. Sinodul Episcopilor se opune oricărei încercări de a schimba numele Bisericii Ortodoxe Ucrainene, declarată deja de oficiali de rang înalt ai statului, și altor manifestări ale discriminării la nivel legislativ îndreptate împotriva credincioșilor Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. În cazul în care proiectele de lege pe această temă vor fi aprobate de Marea Radă a Ucrainei, Biserica Ortodoxă Ucraineană își va apăra drepturile prin toate mijloacele legale oferite de “Bazele concepției sociale ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene”, de legislația ucraineană și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
  5. Sinodul Episcopilor al Bisericii Ortodoxe Ucrainene consideră nule și fără forță canonică deciziile Sfântului Sinod al Patriarhiei Constantinopolului, din 11 octombrie 2018 cu privire la problema Bisericii Ucrainei. În mod special, decizia de a stabili jurisdicția Patriarhiei Constantinopolului pe teritoriul Ucrainei este rezultatul unei interpretări speculative a istoriei Bisericii. Decizia de a înlătura anatema și interdicțiile bisericești pronunțate asupra liderilor schismei, dar și recunoașterea validității pseudohirotonirilor pe care aceștia le-au făcut de când sunt în schismă este rezultatul unei interpretări distorsionate a canoanelor ortodoxe. Istoria Bisericii Ortodoxe nu cunoaște nicio situație în care o schismă este depășită prin legalizarea acesteia pur și simplu. Prin această decizie anticanonică, prin recunoașterea schismaticilor și a rangurilor bisericești ale acestora, Patriarhia Ecumenică a pornit, potrivit legilor bisericești, pe calea schismei. În această privință, comuniunea euharistică a Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu Patriarhia Constantinopolului este în acest moment imposibilă și întreruptă.
  6. Considerăm inadmisibilă intervenția ilegală a Patriarhiei Constantinopolului în treburile interne ale unei Biserici Locale și încercările de a rezolva problema Bisericii ucrainene cu participarea autorităților statale și a schismaticilor, ignorând vocea Bisericii Ortodoxe canonice a Ucrainei. În schimb, constatăm cu regret că sute de mii de apeluri din partea credincioșilor Bisericii noastre către Patriarhul Bartolomeu cu rugămintea de a nu legaliza schisma au fost ignorate.
  7. Sinodul Episcopilor observă că procesul de acordare a așa-zisului Tomos de Autocefalie este artificial, impus din afară, nu reflectă necesitățile interne ale Bisericii, nu va aduce unitate bisericească și va adânci și mai mult dezbinarea, potențând conflictele în rândul poporului ucrainean. În astfel de condiții, considerăm imposibilă participarea episcopatului, clerului și laicatului Bisericii Ortodoxe a Ucrainei la astfel de procese.
  8. Biserica Ortodoxă Ucraineană aderă în principiu la soluția canonică de depășire a dezbinării bisericești. La baza acestei soluții stă nevoia de pocăință a celor care revin de la schismă. Ușile Bisericii sunt întotdeauna deschise pentru cei ce vor să fie din punct de vedere spiritual întrutotul creștini ortodocși.
  9. Sinodul Episcopilor afirmă că acțiunile ilegale ale Patriarhiei Constantinopolului conduc la o criză bisericească profundă atât în Ucraina, cât și în Ortodoxia din toată lumea. Ne rugăm ca vocea turmei puternice de milioane de credincioși ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene să fie auzită și ca acțiunile de până acum ale Patriarhiei Constantinopolului să fie îndreptate.
  10. Sinodul Episcopilor îl invită pe Patriarhul Constantinopolului la dialog cu Biserica Ortodoxă Ucraineană, cu participarea frățească a tuturor Bisericilor Ortodoxe Locale, cu scopul de a rezolva această problemă într-o manieră sinodală.
  11. Sinodul Episcopilor îl însărcinează pe mitropolitul primat al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Preafericirea Sa Mitropolitul Onufrie al Kievului și întregii Ucrainei să facă apel la întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Locale cu privire la situația de criză din viața bisericească a Ucrainei provocată de intervenția ilegală a Patriarhiei Constantinopolului.
  12. Sinodul Episcopilor face apel la copiii Bisericii Ortodoxe Ucrainene să-și întețească rugăciunile, să păstreze unitatea între ei și fidelitatea față de Biserica lui Hristos, să nu se teamă de posibilele necazuri, aducându-și aminte de cuvintele Mântuitorului și Domnului Iisus Hristos: “Îndrăzniți, Eu am biruit lumea (1n. 16,33)”.

13 noiembrie 2018, Kiev

Nota traducătorului Mihai-Silviu Chirilă:

Sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe canonice a Ucrainei a adoptat în esență următoarele decizii:

1. Biserica Ortodoxă Ucraineană nu se opune aspirațiilor statului ucrainean de unitate, ci realizează o unitate mai mare a acestuia decât statul, prin faptul că îi deservește și pe cei ce nu mai sunt sub controlul autorităților ucrainene.

2. Biserica Ortodoxă Ucraineană are autonomia necesară pentru a-și face datoria față de poporul său.

3. Biserica nu poate fi instrument de propagandă a statului, nici nu poate accepta intervenția acestuia în rezolvarea problemelor sale.

4. Sinodul Episcopilor consideră nule deciziile Patriarhului Constantinopolului prin care acesta a intervenit pe teritoriul ucrainean.

5. Sinodul Episcopilor consideră că Patriarhia Constantinopolului a pornit pe calea schismei prin recunoașterea schismaticilor și a rangurilor lor bisericești, motiv pentru care comuniunea euharistică cu Fanarul este întreruptă (pentru motivul canonic corect de data aceasta).

6. Sinodul îi invită pe schismaticii ucraineni la pocăință, pentru a putea fi reprimiți canonic în Biserica Ortodoxă.

7. Sinodul îl însărcinează pe mitropolitul Onufrie să facă demersurile pe lângă Bisericile Ortodoxe locale, pentru ca acțiunile Fanarului să nu fie permise.

Pe această temă, citiți și https://www.marturisireaortodoxa.ro/ce-va-face-boru-dupa-ce-pe-a-oferit-autocefalie-gruparilor-schismatice-ucrainene/

https://www.marturisireaortodoxa.ro/sinodul-episcopilor-bisericii-ortodoxe-ucrainene-schisma-nu-se-rezolva-prin-legalizarea-ei/

Sursa: http://orthochristian.com/117232.html

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button