Încă o bijuterie din tezaurul natural national este masacrată
Parcul Național Cheile Nerei Beușnița: Liber la tăieri pe 60% din suprafața parcului
București – 19 Septembrie 2018 — Agent Green și EuroNatur publică o nouă investigație în cadrul campaniei internaționale “Un dezastru national / Out of control”. Al treilea episod al campaniei are ca subiect distrugerea Parcului Național Cheile-Nerei Beușnița. Realitatea din teren dovedește faptul că pădurile seculare sunt tăiate fără milă la comanda Romsilva, Regia Națională fiind interesată numai de profitul obținut din exploatarea masei lemnoase.
Peste 60% din suprafața parcului este afectată de tăieri, o adevărată crimă împotriva biodiversității. Pădurile din parc sunt tratate ca niște păduri ordinare de producție.
Agent Green și EuroNatur fac un nou apel către Ministerul Mediului să intervină ferm pentru a pune capăt exploatărilor comerciale și degradării pădurilor din parcurile naționale. Contractele de administrare semnate cu Romsilva trebuie reziliate de urgență.
Agent Green a descoperit zone care au fost degradate prin tăieri agresive, păduri seculare rase și situri de importanță comunitară distruse. Toate acestea au fost posibile din cauza incompetenței și a ignoranței de care au dat dovada angajații Parcului Național Cheile Nerei Beușnița și cei ai Romsilva. De asemenea, investigatorii Agent Green, au obținut în exclusivitate imagini din timpul unei partide de vânătoare ilegală în inima parcului, și unde polițiștii au prins la braconat oficiali ai AJVPS Caraș Severin și Oravița.
România încă mai deține 2/3 din întreaga suprafață de păduri virgine și seculare din Europa. Exploatările comerciale agresive continuă să distrugă însă această bogație inestimabilă, care se regasește în interiorul granițelor Parcurilor Naționale și ale Siturilor Natura 2000.
Principiile IUCN (International Union for Conservation of Nature) la care România a aderat și le-a implementat prin legea 5/2000 și OUG 57/2007 definesc statusul Parcurilor Naționale, care sunt arii naturale protejate și care cuprind ecosisteme de mari dimensiuni unde exploatările forestiere sunt interzise.
Legislația de mediu din România precizează clar respectarea și alinierea la principiile IUCN și cu toate acestea exploatările comerciale se practică în peste 50% din pădurile Parcurilor Naționale, care în mare parte se suprapun siturilor Natura 2000 și trebuie să se supună legislației Europene, care sancționeaza drastic și interzice distrugerea habitatelor.
Autoritățile din România au ignorat cu bună știință legislația internațională și mii de hectare de păduri, care ar fi trebuit să fie protejate, au căzut sub lama drujbelor în ultimii 15 ani. Iar astăzi, acele păduri sunt devastate și într-o stare avansată de degradare.
Principalii vinovați pentru distrugerea Parcurilor Naționale sunt Regia Națională a Pădurilor Romsilva, care administrează 12 din cele 13 Parcuri Naționale, și Guvernul României prin Ministerul Mediului, instituții care au tolerat de prea mult timp degradarea sistematică..
Al treilea episod al campaniei “Un dezastru național/Out of control” îl prezintă pe fostul director al Parcului Național Cheile-Nerei Beușnița, Ștefan dascălu, care povestește despre presiunile venite din partea oficialilor Romsilva pentru a aviza cât mai multe tăieri pe raza parcului și în zonele tampon.
Zona de protecție strictă a parcului a fost redusă la 39% la ordinul Romsilva, care și-au dorit tăieri de masă lemnoasă pe o suprafață cât mai mare din parc.
Exploatările comerciale din Nera au distrus inclusiv un sit de travertin de importanță comunitară. Întrebați cum a fost posibil acest lucru, angajații Romsilva au precizat că nu e de datoria lor să știe unde sunt localizate aceste zone protejate și i-au acuzat pe angajații Parcului Național Cheile Nerei că nu și-au făcut treaba.
„Noi nu știm ce trebuie protejat și ce nu. Nu e treaba noastră asta!”, au spus angajații unui Ocol Silvic de pe raza parcului.
Biologul Parcului Național Cheile-Nerei, care este angajat și plătit din fondurile Romsilva, a înscris un derapaj major în discuțiile avute cu investigatorul Agent Green. Acesta a susținut că exploatările forestiere sunt necesare în parc și că „Nu putem să avem un glob de cristal, gata, acesta este parcul și nu ne atingem pentru că asta este biodiversitate pe care noi o conservăm!”
În timpul aceleași discuții, într-un avânt populist, biologul parcului l-a întrebat pe investigatorul Agent Green ce este mai important o broască sau o comunitate de oameni. Același biolog nu a știut să explice cum a fost permisă distrugerea sitului de travertin, susținând că el nu cunoaște pe de rost zonele din parc unde sunt avizate exploatările forestiere.
Directorul de parc a părăsit birourile administrației când a aflat că investigatorii Agent Green doresc să se întâlnească cu el, iar conducerea RNP Romsilva a refuzat să pună la dispoziție informații publice și să răspundă solicitărilor Agent Green privind volumul de lemn extras din Cheile Nerei în ultimii 10 ani. Neoficial, Agent Green estimează că peste 40.000 de metri cubi de lemn au fost exploatați în 2017 din acest parc.
Fostul director al Parcului Național Cheile-Nerei, Ștefan Dascălu, susține că a demisionat în urma presiunilor venite dinspre Romsilva, care dorea cât mai multe avize pentru exploatare în interiorul parcului. În interviul acordat Agent Green, Dascălu a precizat că în nenumărate ocazii oficialii Romsilva inventau motive pentru a realiza exploatări și abuzau de așa-zisele “tăieri de conservare”, despre care fostul director susține că sunt doar un paravan pentru a ascunde “tăierile principale” cu masă lemnoasă valoroasă.
În anul 2016 o echipă de profesori universitari din cadrul USAMV Timișoara, în parteneriat cu Romsilva, au realizat un draft de plan de management în care era propusă o zonare pe o suprafață de 60% din Parcul Cheile-Nerei Beușnița.
Un specialist care a lucrat alături de echipa de la USAMV la realizarea planului de management al parcului, și care a dorit să-și păstreze anonimatul, a precizat într-un interviu acordat Agent Green că Romsilva s-a opus vehement acestei zonări și în urma presiunilor de la centru zonarea a scăzut de la 75% la 60%, apoi la 55% și în final la doar 39%. Același specialist a precizat că imediat ce membrii Consiliului Științific ai parcului s-au întrunit într-o ședință pentru a vota zonarea de 60%, directorul departamentuluipentru arii naturale protejate din cadrul Romsilva, Dragoș Mihai, și-a făcut apariția la sediul parcului susținând că întrunirea membrilor nu este legal constituită, iar zonarea a fost redusa la 39% și votată de un nou consiliu, ales de oficialii Romsilva.
Specialistul a susținut în interviul acordat Agent Green că echipa de la USAMV Timișoara, cea care a realizat planul de management cu o zonare de 60%, a simțit presiunile Romsilva pentru a reduce zona de non-intervenție și au acceptat scăderea procentului la 39% fiind amenințați că vor fi nevoiți să returneze cei 700.000 de euro, bani europeni accesați pentru o linie de proiecte printre care și planul de management. Zona de protecție strictă și integrală a fost redusă, dar oficialii Romsilva nu au pus la dispoziție studii științifice care să susțină această nouă zonare.
În Parcul Național Cheile Nerei nu doar pădurile seculare sunt amenințate, ci și animalele sălbatice. În Parcurile Naționale vânătoare este interzisă încă din anul 2006, când a fost votată legea 407.
Investigatorul Agent Green, Andrei Ciurcanu, a obținut imagini în exclusivitate de la partida ilegală de vânătoare organizată în anul 2013 în inima Parcului Național Cheile-Nerei Beușnița și unde polițiștii i-au găsit la braconaj pe șeful AJVPS Caraș Severin și Cocora Gheorghe, angajat al AJVPS Oravița. Într-un interviu acordat lui Andrei Ciurcanu, un angajat al Parcului Național Cheile Nerei a povestit că la fața locului vânătorii au încercat să scape, susținând că nu știau că se află în inima parcului. Același angajat a povestit că oficialii agenției județene de vânătoare i-au amenințat pe polițiști și pe angajații parcului. Fostul director al parcului national, Ștefan Dascălu, a susținut că oficialii de la Romsilva și Ministerul Mediului nu i-au susținut pentru a rezolva acest caz de braconaj, adăugând că mesajul de la București a fost – “rezolvați problema local”. Directorul a mai povestit că în timpul anchetei penale atât el cât și alți angajați ai parcului au primit amenințări voalate din partea investigatorilor. După doi ani de la descoperirea faptei, fără nicio explicație, dosarul de braconaj a fost clasat de procurorul de caz și braconierii au scăpat de orice pedeapsă.
Pe 26 aprilie 2018 Agent Green a înmânat Ministrului Mediului și vicepremierului Grațiela Gavrilescu o petiție cu 76.210 semnături prin care solicita interzicerea exploatărilor comerciale în parcurile naționale. Au trecut șase luni de la acea întâlnire și din nefericire ministrul mediului nu a luat nicio decizie în acest sens.
„Exploatările comerciale în parcurile naționale se împrăștie ca un cancer. Este o dramă națională care este scăpată de sub control de autoritățile din România, unde Guvernul nu este capabil să protejeze această bogăție unică pe care România o deține. Este dezamăgitor și dramatic faptul că țara noastră continuă să distrugă una dintre cele mai de preț bogății ale Uniunii Europene”, a explicat Gabriel Păun, președintele Agent Green.
„Exploatarea agresivă în parcurile națiuonale din România este una dintre cele mai dramatice crize pe care Europa le traverseazăla nivel de mediu și din nefericire este o dramă despre care mulți oficiali europeni încă nu au aflat. Comisia Europeană trebuie să sancționeze aceste derapaje. Protejarea acetor păduri seculare și intacte este o prioritate, ținând cont de faptul că Europa s-a confruntat anul acesta cu incendii devastatoare”, a declarat Gabriel Schwaderer, CEO al fundației EuroNatur.
Agent Green și EuroNatur fac un apel către Ministerul Mediului să oprească de îndată exploatările comerciale în interiorul parcurilor naționale, să îndepărteze Romsilva de la administrarea acestor arii naturale protejate, să asigure protejarea biodiversității și a conservării printr- un management eficient, să asigure fondurile necesare pentru administrarea parcurilor și să ofere compensațiile financiare proprietarilor privați și UAT-urilor, ale căror terenuri forestiere se află incluse în parcurile naționale.
Serialul de investigație-documentar “Un dezastru national/Out of control” dezvăluie modul dezastruos în care Parcurile Naționale sunt administrate de Romsilva, care în goana pentru profit distruge pădurile seculare și biodiversitatea unice în Europa. În săptămânile ce urmează vor fi publicate trei noi investigații, care dezvaluie modul brutal în care sunt distruse pădurile seculare din Parcurile Naționale ale României.
Video AICI
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Cum nu vii tu, Țepeș doamne….
Romsilva trebuie desfiintata si pusa paza armata in paduri.
Joianis si cu armata lui de austrieci sa plece cu un sut in cur
Pesedeii si cei din opozitie care au girat toata treaba asta la parnaie
Lege ca padurile sa nu mai fie taiate min 10 ani. Obligarea celor care au exploatat sa reimpadureasca
Parcurile Nationale si cele Naturale ( precum si siturile Natura2000) trebuiesc trecute in administrarea ANANP !!! Agentia trebuie sustinuta cu bani de la buget sau diferite fonduri!!!
Momentan Romsilva este si pastor si lup!! Administreaza aceste areale protejate supuse conservarii dar aplica legea silvica nu pe cea de mediu!!
Avem niste bogatii si nu suntem in stare sa le conservam pentru urmasii nostrii!! Personal detin doua suprafete forestiere in doua Parcuri Nationale.. ( Parcul National Calimani si Parcul National Muntii Rodnei).. normal.. respect legea ariilor protejate.. suprafetele nu sunt foarte mari… si chiar daca nu ar fi fost in interiorul celor doua parcuri..tot as fi facut tot posibilu sa le conserv… E vorba de natura, de origini, de sanatate, de diversitatea plantelor si a animalelor.. Si asa suntem din ce in ce mai plini de cancere si alte maladii..
Daca sa ajuns ca in Parcurile Nationale sa se desfasoare competitii sportive?!! Parcuri care ua fost infiintate pentru protejare si conservare..acum au ajuns nistelocuri de joaca pentru unii!! Este inadmisibil!!