X

Trump trimite 5.200 de militari la graniţa cu Mexicul, pentru a întâmpina caravana de migranţi

Statele Unite vor trimite peste 5.200 de trupe pentru a ajuta la controlul graniţei cu Mexicul, un număr mult mai mare decât era aşteptat, preşedintele Trump întărindu-şi poziţia privind imigraţia, înainte de alegerile de la mijloc de mandat, de pe 6 noiembrie, scrie Reuters.

Misiunea va crea o forţă la datorie care s-ar putea compara cu numărul militarilor americani din Irak, în timp ce administraţia Trump atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de caravana de migranţi care traversează Mexicul şi se îndreaptă spre Statele Unite.

Generalul Terrence O’Shaughnessy, şeful Comandamentului de Nord al SUA, a declarat că 800 de trupe americane sunt deja pe drum spre graniţa statului Texas şi mai multe se îndreaptă spre frontierele din California şi Arizona.

„Preşedintele a spus clar că securitatea frontierelor e securitate naţională,” a spus O’Shaughnessy.

Generalul a mai adăugat că unii dintre soldaţi vor fi înarmaţi, deşi este neclar care dintre aceştia, pe lângă poliţia militară, ar putea avea nevoie de arme. Oficiali ai SUA au subliniat că trupele nu sunt menite să impună ordinea în zonă, ci vor avea rolul de a construi corturi şi baricade şi de a transporta personalul vamal în diferite locuri de-a lungul graniţei.

Într-un interviu la postul Fox, Trump a spus că SUA vor construi „oraşe din corturi” pentru a-I adăposti pe migranţii care caută azil.

„Vom ridica multe corturi peste tot. Nu vom construi structuri şi să cheltuim sute de milioane de dolari-vom avea corturi,” a menţionat Trump.

Trump a mai spus că reţinerea solicitanţilor de azil pe durata analizei şi soluţionării cazurilor lor îi va descuraja pe alţii să facă acelaşi lucru.

Una dintre promisiunile făcute de Trump în campania electorală a fost de a stopa imigrarea ilegală. Potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center la sfârşitul lui septembrie şi începutul lui octombrie, 75 la sută dintre votanţii republicani au spus că imigrarea ilegală reprezintă o problemă foarte mare, comparativ cu 19 la sută dintre votanţii democraţi.

Deşi susţinătorii lui Trump din Congres au lăudat iniţiativa de a trimite trupe la graniţa cu Mexicul, Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) a catalogat-o drept o manevră electorală.

„Preşedintele Trump vrea, chiar înainte de alegerile intermediare, să forţeze armata să-i continue agenda anti-imigraţie de frică şi diviziune,” a declarat Shaw Drake, consilier politic la Centrul pentru drepturile frontaliere al ACLU din El Paso, Texas.

Soldaţi înarmaţi

Trump a spus pe Twitter, luni, că armata va aştepta procesiunea-sugerând un rol mult mai direct în confruntarea imigranţilor decât a descris Pentagonul.

„Mulţi membri de bande şi oameni foarte răi sunt printre cei din caravana care se îndreaptă spre graniţa noastră de sud,” a scris Trump.

„Vă rog să vă întoarceţi, nu veţi fi primiţi în Statele Unite decât dacă veţi urma procesul legal. Asta este o invazie a ţării noastre şi Armata vă aşteaptă!” a adăugat preşedintele american.

Decizia lui Trump de a apela la armată pare a fi o îndepărtare de practicile trecute, cel puţin în ultimii ani în care asemenea operaţiuni au fost îndeplinite de forţele Gărzii Naţionale-în mare parte militari care sunt chemaţi deseori pentru a răspunde unor urgenţe domestice.

La graniţă sunt deja 2.100 de forţe ale Gărzii Naţionale, trimise de Trump în aprilie.

Sute de imigranţi au încercat luni să treacă din Guatemala în Mexic, însă autorităţile federale mexicane le-au blocat accesul.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button