„S-a făcut un un troc, o înțelegere între Biserică, Dragnea și (comunitatea) LGBT. Dacă referendumul pentru redefinirea familiei era validat în compensație urma să fie adoptată de Parlament legea parteneriatului civil. Cum acest lucru nu s-a întâmplat Dragnea nu mai susține acest proiect și nici nu le va impune parlamentarilor să o facă”, au explicat sursele HotNews.ro.
„Nu am văzut proiectul de lege. Vom discuta în Comitetul Executiv dacă vom susține acest proiect și când să înceapă procedura parlamentară”, a declarat Dragnea miercuri a Parlament.
- Liviu Dragnea (Agerpres, 7 mai): „În ceea ce priveşte comunitatea LGBT, trebuie găsită formulă legală prin care parteneriatul civil să fie legiferat.(…) Se lucrează (n. red – la partid) deja chiar cu asociaţii din acea zonă. Se lucrează, au fost întâlniri cu asociaţii, cu ONG-uri din acea zonă. Nu a venit până acum la partid un proiect de genul ăsta, dar s-au deschis discuţiile şi contactele cu aceste ONG-uri şi le consider foarte bune”, declara Dragnea potrivit Agerpres (7 mai)
La câteva zile după rezultatul referendumului pentru redefinirea familiei, parlamentari de la toate partidele au prezentat un proiect de lege privind parteneriatul civil. Din partea PSD a participat la discuții și s-a ocupat de elaborarea proiectului deputatul Florin Manole.
- Florin Manole (Agerpres, 9 octombrie): „Săptămâna viitoare o să depun împreună cu colegi de la alte partide politice un proiect care priveşte parteneriatul civil. Proiectul vine în urmă jurisprudenţei CEDO şi în urmă jurisprudenţei recente a Curţii Constituţionale şi are legătură cu viaţa de familie. (…) Are prevederi care se referă, de exemplu, la chestiuni patrimoniale, la chestiuni privind datoriile, moştenire, adică normarea genului acesta de uniuni consensuale, atât între persoanele de acelaşi sex cât şi între persoanele de sexe diferite, care nu aveau niciun fel de protecţie juridică. (…) Va reglementa o viaţă de familie pentru persoanele care nu sunt căsătorite şi care sunt foarte multe şi care au nevoie de această legiferare”
Tot atunci Manole a precizat că PSD susţine acest proiect și că formă proiectului se apropie de final.
„O negociere pentru proiectul de lege este greu de purtat pentru că parlamentarii sunt conservatori. De exemplu, senatorii nici nu vor să audă despre asta, dar Camera Deputaților este forul decizional. Este greu să obțină voturile necesare”, au spus sursele citate.
Parteneriatele civile se pot încheia în fața notarului public, iar adopțiile, împreună sau separat, de către parteneri de același sex, sunt interzise, potrivit versiunii de lucru a proiectului de lege privind parteneriatul civil, document obținut de HotNews.ro.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Putem face multe presupuneri. E clar că acest „parteneriat” nu mai poate fi folosit de nimeni ca o monedă de schimb pentru revizuirea Constituţiei. Dacă vor aşa ceva, să iniţieze un referendum.
Dar cred că opţiunea care se potriveşte cel mai bine homosexualităţii este boicotul. Adică statul acasă.
Pana la urma, poate ca tot rau e spre bine… Daca referendumul era validat si parteneriatul spurcat era automat legalizat.