X

Rusia, avertizând Ucraina: Vom APĂRA interesele ortodocșilor în caz de TULBURĂRI religioase

Independenţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene este "o provocare" susţinută de Washington, a declarat ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat RT France, Paris Match şi Le Figaro, din care au fost publicate vineri fragmente pe site-ul ministerului, informează AFP şi TASS.

Acestea sunt „provocări întreprinse de Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu, cu susţinerea publică şi directă a Washingtonului”, susţine şeful diplomaţiei ruse.

„Această provocare a fost gândită în scopul de a folosi cele două biserici schismatice din Ucraina (Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Kievului şi Biserica Ucraineană autocefală), pe care nu le-a recunoscut niciodată nicio Biserică Ortodoxă, dar pe care în interesul acestei provocări, convocând zilele trecute Sfântul Sinod la Constantinopol, patriarhul Bartolomeu le-a declarat canonice şi a ridicat anatema de pe cei doi ierarhi ce conduc aceste Biserici schismatice”, a spus Lavrov.

Ministrul de externe rus a amintit că amestecul în viaţa Bisericii este interzis prin lege în Ucraina, în Rusia şi „orice alt stat normal”.

„Însă atunci când reprezentantul special al SUA pe probleme de relaţii între biserici salută deschis decizia Patriarhului Bartolomeu, când (reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA pentru Ucraina, Kurt) Wolker, care ar trebui în numele SUA să se ocupe cu susţinerea reglementării ucrainene în baza acordurilor de la Minsk, declară ce declară, atunci amestecul SUA este evident”, a subliniat ministrul rus de externe.

Patriarhia ecumenică de la Constantinopol, cea mai înaltă autoritate canonică din lumea ortodoxă, a anunţat joi că recunoaşte independenţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în pofida opoziţiei din partea Patriarhiei Moscovei, precum şi din partea Kremlinului.

În Ucraina, Biserica Ortodoxă subordonată Patriarhiei Moscovei este cea mai mare comunitate religioasă prin numărul de parohii, dar tot mai mulţi ucraineni se alătură Bisericii subordonate Patriarhiei Kievului, autoproclamată după independenţa ţării în 1991.

Deseori tensionată, relaţia dintre aceste două biserici a fost exacerbată de criza ruso-ucraineană marcată de anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014, urmată de conflictul din estul separatist al Ucrainei, care a făcut mai mult de 10.000 de morţi.

Vineri, Kremlinul a atenţionat că Rusia va „apăra interesele ortodocşilor” în caz de tulburări religioase în Ucraina după recunoaşterea de către Patriarhia Constantinopolului a unei Biserici independente de tutela Patriarhiei Moscovei.

Patriarhul Filaret Denisenko, restabilit în funcție, după excomunicarea  de către Biserica Ortodoxă Rusă

Patriarhia Constantinopolului a recunoscut joi  Biserica Ortodoxă Independentă în Ucraina, la finalul unui Sfânt Sinod de două zile la Istanbul.

Într-un comunicat publicat la finalul sinodului, Patriarhia a anunţat că „îşi reînnoieşte decizia deja luată şi conform căreia Patriarhia ecumenică va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei”.

Sfântul Sinod a decis, de asemenea, să-l „restabilească în funcţia sa ierarhică” pe Patriarhul Filaret Denisenko, după ce a examinat un apel pe care acesta l-a prezentat împotriva excomunicării sale de către Biserica Ortodoxă Rusă.

După independenţa Ucrainei, în 1991, şi prăbuşirea Uniunii Sovietice, Filaret, fost ierarh al Patriarhiei Moscovei, a înfiinţat o Biserică Ortodoxă Ucraineană, autoproclamându-se patriarh al acesteia, ceea ce a dus la excomunicarea lui de către Moscova.

 

 

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

2 comentarii

  1. Americanii au pus la cale Creta (ex. cheltuielile, nu mici, au fost acoperite de niste greci americani) iar acum s-au ocupat de Ucraina. Este clar ce interese slujesc. Atunci cand Biserica va reintra in catacombe se va instala si antihristul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button