1582
Numele „gregorian” vine de la Papa Grigore al XIII-lea, cel care a dispus reformarea calendarului iulian şi a introdus noul calendar, care astăzi îi poartă numele. Acesta a fost adoptat rapid în lumea catolică. Protestantii l-au preluat mai târziu. În ţările ortodoxe, printre care şi România, calendarul iulian s-a păstrat până în primele decenii din secolul XX.
1864
Alexandru Ioan Cuza incearca introducerea calendarului gregorian, dar nu reuseste, datorita împotrivirii Consiliului Bisericesc, a poporului şi a Patriarhului Ecumenic.
1900
Societatea de Ştiinţe din Bucureşti a însărcinat o comisie specială care urma să redacteze un proiect de lege pentru introducerea calendarului gregorian. Intenţia era ca schimbarea să aibă loc la 19 iulie 1900, dată care ar fi urmat să devină 1 august 1900. Din comisie au făcut atunci parte N. Coculescu, Spiru Haret, St. Hepitei, C. Miclescu, Ermil Pangrati. Raportul întocmit de această comisie a fost prezentat în Parlament la 15 martie 1900. Trimis mai departe, proiectul de reformă s-a blocat în comisiile de specialitate.
1 aprilie 1919
Romania trece la calendarul gregorian (calendarul pe stil nou) adoptat prin Decretul-lege din 5 martie 1919. Ziua de 1 aprilie (stil vechi) devenea 14 aprilie (stil nou).
1921
Mitropolit Primat Miron Cristea şi-a dat acordul pentru înfiinţarea unei Ligi a Bisericilor după modelul Ligii Naţiunilor.
Iunie 1923
Patriarhul Ecumenic Meletie al IV-lea convoacă „Conferinţa Pan-Ortodoxă” de la Constantinopol, de schimbare a calendarului şi modernizare a Bisericii (hotărându-se scurtarea posturilor, neobligativitatea vestmintelor clericale, posibilitatea căsătoriei clerului după hirotonie şi a episcopilor etc.), ce a fost contestată la scurtă vreme de patriarhii Damian al Ierusalimului, Grigorie al IV-lea al Antiohiei, Fotie al Alexandriei, Dimitrie al Serbiei şi Sf. Tihon al Moscovei.
1 octombrie 1924
Mitropolit Primat Miron Cristea hotaraste ca BOR sa adopte calendarul gregorian.
Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă Bulgară, Sfantul Munte Athos, Patriarhia Ierusalimului au păstrat calendarul iulian până astăzi.
1925
Miron Cristea (1868-1939), mason, devine primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925-1939), membru al Regentei în timpul minoratului regelui Mihai I (1926-1930), fost regent în timpul minoratului regelui Mihai.
1933
Miron Cristea este ales preşedinte de onoare al Conferinţei regionale a Alianţei mondiale pentru înfrăţirea popoarelor prin Biserică, la Bucureşti.
1935
Sfantul Sinod BOR recunoaşte hirotoniile anglicane.
Iulie 1935
Patriarhul Meletie Metaxakis înnebuneşte, şi după şase zile de chinuri şi remuşcări profunde, moare spunând: „Vai mie, am dezbinat Biserica, am nimicit Ortodoxia!”, la Zurich, în Elveţia, şi este îngropat la Cairo, în Egipt.
Cititi va rugam si:
Florin Stuparu: SPIRU HARET – masonul fanatic ce a pus bazele invatamantului anti crestin in Romania
Mai sunt multe de spus despre aceasta mare greseala a BOR. Vom scrie mai detaliat in articole viitoare, dupa Referendum.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Doamne ajuta!
De ce nu se strâng semnături sa cerem Patriarhiei Romanene pt întoarcerea pe calendarul ortodox adică cel iulian?
Am mai văzut ortodocși din Ro ca cinstesc minunile care se întâmpla pe calendarul vechi (Boboteaza, Schimbarea la Fața) dar ei țin sărbătorile pe calendarul greșit adică cel papistaș adică știu ca nu este bine dar totuși nu se face nimic pt a cere sa ne întoarcem și noi din Ro pe calendarul vechi. Iertare
Calendarul nou calendarul îndreptat Iulian , unde sărbătorile fixe sunt pe Gregorian iar cele mobile pe Iulian. Numai calendarul Gregorian a fost anatemizat. Cei de pe nou au păstrat paschalia după cum s- a decis ka Nicea. Cei condamnat și afurisit strica și pe cel care rămâne. Ca și cum ai pune o picătura de cerneala in paharul cu apa cristalina – se tulbure! Vai de noi și de cei care continua in aceasta schisma. Li se da timp pana când sinodul BO se va întruni și atunci vor fi condamnați oficial . Dumnezeu le mai da timp!
Pai are fi super sa se treaca la adevar.
NUMAI HRISTOS HOTĂRĂȘTE CE SCRIE IN SF EVANGHELIE SF APOSTOL….TRAEVANGHELIER….CĂRȚILE DE CULT OROTDOCSE….SI CE ASCULTA POPORUL LA SF LITURGHIE
GHIE ….AIA ESTE IMPORTANT….
Doamne ajuta!
De ce nu se strâng semnături sa cerem Patriarhiei Române pt întoarcerea pe calendarul ortodox adică cel iulian?
Am mai văzut ortodocși din Ro ca cinstesc minunile care se întâmpla pe calendarul vechi (Boboteaza, Schimbarea la Fața) dar ei țin sărbătorile pe calendarul greșit adică cel papistaș adică știu ca nu este bine dar totuși nu se face nimic pt a cere sa ne întoarcem și noi din Ro pe calendarul vechi. Iertare
Ideea este ca noul calendar nu este patristic si liturgic, stiut fiind faptul ca Pascalia patristica da toate sarbatorile anuale asa cum trebuie. Daca spunem in Rugaciunea Domneasca „precum in Cer asa si pe pamant”, apăi o sarbatoare sa fie in ambele dimensiuni serbata concomitent. Daca Sfintii Parinti au hotarat ceva la Sinodul Întâi Ecumenic, de ce sa stam pe calendar papistas si masonic? O intrebare de bun simț. De ce s-a vrut scoaterea romanilor din timpul liturgic si bisericesc? Socot ca s-a vrut nu numai spargerea liturgica a Ortodoxiei (75% ramanand pe vechi), dar s-a vrut si bagarea unui sfert din Ortodoxie intr-un timp neliturgic unde puterile intunericului isi pot face veacul mai mult. Acum se pune intrebarea de ce nu trec românii inapoi pe calendarul bisericesc (liturgic)? Nu au curaj, pentru ca preotii lor nu au curaj. S-a mai spus eronat ca trebuie un sinod, un patriarh sa faca trecerea inapoi, caci altfel nu se poate. Am auzit un argument superb pentru a contracara pe cei ce vor schimbarea numai printr-un sinod local: daca un patriarh, mason, ne pune 90 de ani sa zicem Tatal Nostru invers, de la coada la cap, iar romanii fac asa ceva, de ce trebuie sinod ca sa reinceapa mirenii si preotii sa zica Rugaciunea Domneasca de la cap la coada, asa cum a zis Dumnezeu? O alta intrebare-argument de bun simt.
Exista o eroare uriasa de care trebuie tinut cont. BOR nu a adoptat calendarul Gregorian ci a adoptat calendarul iulian in varianta corectata ce il face mai precis decat cel Gregorian si diferit.
Iar aceasta corectura trebuia facuta cu mult inainte conform Sinodului Intai Ecumenic de la Niceea (325) care si el la radul lui a corectat calendarul Iulian si la adus la zi pentru acea data. Si precizand ca pe viitor, astronomii din Atena vor tine cont de tinerea la zi a calendarului pentru a fi cat mai fidel calendarului astronomic. Astfel data sarbatoriri Sfintelor Pasti facandu-se dupa regulile primului sinod, impreuna cu calculul astronomilor din Atena.
Actualul calendar folosit de cei pe stil vechi nu este acelasi calendar ca cel folosit de Mantuitorul Iisus si de Sfintii Apostoli, si ei la randul lor observand o deviere de o zi si jumatate a calendarului.
Totusi, imprejurimile si felul cum a fos adoptat noul calendar, sunt intr-adevar dubioase.
Duhul Sfant nu-Şi face update sau upgrade. Eu cred ca tu ai comentat ca sa elucubrezi in prima zi din aceasta luna. Sau vrei sa credem ca Sfintii parinti nu au fost portavocea Duhului Sfant?
Riko,
Articolul mi se pare foarte clar. Tu ce anume nu ai înțeles? N-ai inteles cum a murit Meletie?!…
Sau poate nu a inteles nici ca lui Miron Cristea, dupa ce a implementat calendarul nou, i-au crescut coarne de se ducea sa si le taie regulat in strainatate.
Ati putea sa-mi spuneti sursa din care ati aflat ca i-au crescut coarne?
Care sursă? Toată lumea știe asta, că doar trăia pe pământ printre oameni. Despre ce vorbim?
Cum sa corecteze in Calendar?Sfintii parinti DC nu au corectat nimic ? Oare nu stiau?sa fun seriosi…
Din ce scrieti rezulta ca cei din Athos , Biserica Rusa , Sarba si care mai sunt pe vechi , sunt in inselare , calendarul tinut de ei fiind gresit.
Nimic de ANUL NOU mutat de Cuza din 01 martie in 01 ianuaroe
Am și eu câteva întrebări: Ce e mai important pentru un creștin ortodox, calendarul sau sa fii sub ascultare? De ce BOR se afla in comuniune cu bisericile care au păstrat calendarul iulian, inclusiv SF. Munte și stiliștii nu? Credeți ca pentru Dumnezeu este atât de important cum ținem noi calendarul?
Ascultarea este doar fata de Dumnezeu si poruncile Lui care au ajuns la noi prin Apostoli, sfinti parinti si care suntem datori sa le pastram asa cum ne-au fost predanisite, revelate. Ascultarea fara discernamantul pastrarii poruncilor lui Dumnezeu este pierderea mantuirii personale, iar la nivel de Biserica locala duce la erezie pentru ca egoismul uman isi pune amprenta in aceasta ascultare fara discernamant. La aproape 100 de ani de la schimbarea calendarului vedem ca aceasta miscare a fost un „cal troian” in Biserica Ortodoxa care a dus la situatia de astazi in care iubirea fata de oameni (prieteniile dintre capii religiilor) este mai importanta decat iubirea fata de Dumnezeu si de poruncile Lui si astfel s-a cazut in cea mai mare erezie – ecumenismul. Dumnezeu sa ne ierte si sa ne calauzeasca pasii spre mantuire.