În dreptul nostru intern există o lege sub incidența căreia se desfășoară un referendum. Este vorba despre Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului (poate fi consultată în întregime aici), cu modificările și completările ulterioare (OUG nr. 103/2009 și Legea nr. 341/2013). Deci orice referendum se face în această țară, se face în conformitate cu prevederile acestei legi. Până aici totul este clar.
Ce ne interesează pe noi acum (în speță o modificare a Constituției prin referendum) găsim în Capitolul al II-lea, Secțiunea 1, art. 7 alin. (1): Cetățenii care participă la referendum au dreptul să se pronunțe prin „DA” sau „NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”.
Interpretând cele de mai sus, rezultă:
- Există doar două răspunsuri posibile (DA/NU);
- Există o singură întrebare posibilă (Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?).
Mai clar, la orice referendum pentru modificarea prevederilor constituționale se poate pune DOAR întrebarea sus menționată, nu o altă întrebare (adică NU poate fi pusă întrebarea: Doriți înlocuirea termenului de „soți” cu „un bărbat și o femeie” prevăzut de art. 48 alin. (1) din Constituție?). Legal, este imposibilă schimbarea întrebării, indiferent de articolul, subiectul, tema etc. supus/ă schimbării. Este o întrebare standard.
Legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament
Se întreabă domniile voastre acum: Bine, bine, dar care e forma aprobată de Parlament a legii de revizuire a Constituției României? Întrebare firească.
Răspunsul îl aveți în imaginea acestui articol. Este un extras de pe site-ul Monitorului Oficial al României, Partea I, din data de 18 septembrie 2018.
Transcripția textului:
Art. I – Alineatul (1) al articolului 48 din Constituția României, revizuită prin Legea nr. 429/2003, aprobată prin referendumul național organizat în zilele de 18-19 octombrie 2003 și republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, se modifică și va avea următorul cuprins:
„ARTICOLUL 48
Familia (1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”
Art. II – Revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispozițiilor art. 151 alin. (3) din Constituția României, republicată.
Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu respectarea prevederilor art. 151 alin. (3) din Constituția României, republicată.
În altă ordine de idei, SINGURA lege recentă de revizuire a Constituției aprobată de Parlament e deja publicată în Monitorul Oficial al României și se referă la redefinirea noțiunii de famile, în sensul schimbării termenului de „soți” cu sintagma „un bărbat și o femeie”, modificare adusă art. 48 alin. (1) din Constituția României.
Orice modificare a acestei legi este ilicită, lipsindu-i avizul Curții Constituționale a României.
Ce trebuie să înțelegem noi din toate acestea? Mergând la referendum și votând „DA”, sunteți de acord doar cu modificarea art. 48 alin. (1) (schimbarea termenului de „soț” cu sintagma „un bărbat și o femeie”), nimic mai mult, iar, în caz contrar, votând „NU”, vă dați dezacordul, în sensul că nu sunteți de acord cu acestă modificare.
Alte lămuriri
Art. 5 alin. (2) din Legea 3/2000 cu modificările și completările ulterioare ne spune așa: (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Prin urmare, pentru a fi valabil referendumul, trebuie să se prezinte 30% din numărul românilor cu drept de vot („Au dreptul de a participa la referendum toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.”). În conformitate cu cifrele furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, 30% însemnă cam 6 milioane de votanți.
Art. 21 din Legea 3/2000 cu modificările și completările ulterioare ne spune așa: Cetăţeanul care, în ziua referendumului naţional, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să îşi exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.
Prin urmare, cei care nu sunt în localitatea de domiciliu pot vota pe listele suplimentare dintr-o altă localitate, indiferent de secția de votare.
Diaspora: Potrivit hotnews.ro, pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării se vor organiza secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare (dacă acestea funcţionează în locaţii diferite) şi institutele culturale din străinătate. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe va putea organiza, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare şi în afara celor menționate.
Acestea fiind spuse, mergeți la referendum, apărați FAMILIA și adevăratele valori creștine, votați din toată inima „DA”.
Doamne, ajută!
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Doamne ajuta! Toate se fac cu voia Domnului…trist este faptul că am creștini pe lângă mine care contestă acest referendum. De ce mai vorbesc de onoarea si demnitatea Sfinților Închisorilor, dar nu vor sa participe la referendum??
Stimată doamnă, toate acestea se întâmplă pentru că există o imensă dezinformare. Am auzit și citit tot felul de argumente contra participării la referendum sau chiar argumente pro votării cu „NU”, argumente total cretine, lipsite de cea mai mică sămânță de adevăr. Te doare capul de imbecilitatea unora…
De aceea noi, cei care știm adevărul (din punct de vedere juridic) despre acest referendum, trebuie să îi informam pe toți, să îi facem să înțeleagă că viitorul țării depinde de noi. Trăim vremuri crâncene…
asa este trebuie informata populatia, fara transparenta nu se poate. Eu una am pierdut increderea in Acest Guvern mizerabil. Care ascunde doar interese personale
Multi il contesta acest referendum nu pt ca nu ar fi de acord cu casatoria dintre un barbat si o femeie ci din cauza lipsei transparentei sibpt ca nu e public Buletinul de vot. Si am pierdut increderea in Acest Guvern .
Propunere legislativă privind parteneriatul civil, aflata inca la comisii:
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=16017
Doua dintre comisii au acordat aviz negativ, alte doua aviz pozitiv. Aceasta propunere urmareste modificarea Codului Civil, acelasi cod invocat de si pe care forjeaza acum activistii anti-normalitate …
Urmeaza votul in Camera Deputatilor. Cand credeti ca va avea loc ? Credeti ca lucrurile se vor opri aici? Nu, nu se vor opri aici.
Către autorul opiniei juridice din acest articol
1. ”SINGURA lege recentă de revizuire a Constituției aprobată de Parlament e deja publicată în Monitorul Oficial al României și se referă la redefinirea noțiunii de famile”.
Dacă lipsea cuvântul ”recentă” ar fi fost o afirmație clară și fără echivoc, dar așa …
Nu cumva nici dvs. nu sunteți chiar sigur că e singura ?
(Să știți că nu e nicio rușine să recunoști că nu știi ceva. E mai de preferat decât să dai asigurări false unor oameni care se bazează pe tine)
Trebuie aflat clar dacă este sau nu singura. Căci dacă nu aflăm noi, vor afla juriștii gay-lor după aceea și ar fi trist să ne trezim că s-a votat de geaba.
2. ”Este o întrebare standard.”
O întrebare ambiguă n-are niciodată cum să fie o întrebare standard. Chiar dacă ați avea dreptate și acum acea lege de modificare a constituției ar fi singura, la următoarea încercare nu va mai fi singura și va trebui modificată întrebarea. Poate cel mult abia atunci întrebarea ar fi standard când ar fi ceva de genul ”Sunteți de acord cu ULTIMA lege de revizuire a Constituției?”.
3. ”Există o singură întrebare posibilă. […] Legal, este imposibilă schimbarea întrebării”
Pe bune?! Domnule jurist, OAMENII FAC LEGILE ȘI NU INVERS. Ce, e greu să se dea o lege sau o OUG nouă, specială pt acest referendum? Sau măcar să spună că pe buletinele de vot trebuie trecut și textul legii adoptate de Parlament ca oamenii să aibă clar în față ce votează și să fie eliminate neclaritățile. Este o absurditate ca alegătorul să voteze ceva care nu are clar în față. Cum să fie imposibilă schimbarea întrebării? Poate o fi imposibil pentru noi (inclusiv dvs) care nu avem posibilitatea de a emite legi/ordonanțe dar Parlamentul/Guvernul are. Noi trebuie doar să știm ce vrem. Nu să credem că e imposibil. Domnul ne-a spus că ”Toate sunt cu putință celui ce crede”. Deci nu mai spuneți niciodată ”e imposibil”. Cel mult spuneți că e imposibil DUPĂ PĂREREA DVS. În felul ăsta vă mărturisiți smerit neputința și astfel nu veți frânge speranțele oamenilor.
Problema cea mare este că nu vedem pădurea din cauza copacilor. Nici un creștin ortodox nu poate vota cu actualele carduri de identitate, care conțin CNP și 666. Nu poți să Îl mărturisești pe Hristos, lepădîndu-te de El. Mare atenție, mai întîi trebuie rezolvată problema acestor documente.
Edy
Daca te zbati sa refuzi CNP-ul este un lucru bun. Daca acuzi de lepadare pe cel ce-l are, este un lucru rau.
Cardurile de identitate contin 666?
Raspunsul Dr. Pavel Chirila
Vezi linkul:
https://www.activenews.ro/stiri-social/Dr.-Pavel-Chirila-ii-raspunde-lui-Mircea-Cartarescu-dupa-ce-scriitorul-a-criticat-Referendumul-Ar-trebui-sa-va-fie-jena-rusine-si-sa-cereti-scuze-poporului-roman-152750