X

Măsură de combatere a pestei porcine: Peste 81 000 de mistreți vor fi măcelăriți în România

de null
Foto: http://gazdaru.ro/2018/09/7737/

Extinderea pestei porcine face ca autorităţile să ia măsuri pentru reducerea populaţiei de mistreţi, animal sălbatic care contribuie la extinderea virsului. Astfel, în judeţul Alba, până la 1 decembrie 2018, trebuie vânaţi 3.470 de mistreţi. La nivel naţional trebuie ucişi peste 81.000 de mistreţi.

Vânătorii de pe raza teritoriului naţional sunt obligaţi în baza unui ordin al Ministerului Apelor şi Pădurilor să vâneze încă 28.013 mistreţi în termen de 90 de zile, suplimentar celor 53.134 de porci sălbatici prevăzuţi iniţial. Pe cele 51 de fonduri de vânătoare din judeţul Alba, ar trebui împuşcaţi 1.538 de mistreţi în plus faţă de cei 1.932 de porci sălbatici alocaţi prin cota de vânătoare iniţială. Vânarea animalelor trebuie realizată până la 1 decembrie, nu în perioada 15 mai 2018-14 mai 2019, cum era stabilit iniţial.

În teorie, este vorba despre o măsură de combatere a pestei porcine africane care a lovit România. Vânătorii spun însă că măsura luată de guvern este imposibil de pus în practică, fiind vorba mai degrabă de un exerciţiu de imagine menit să arate că autorităţile nu stau cu mâinile în sân. Pădurile, văile şi tarlalele din judeţul Alba ar trebui să devină în următoarele trei luni un adevărat câmp de luptă între autorităţi şi pesta porcină.

Vânarea altor aproximativ 50.000 de mistreţi (la nivel naţional) a fost stabilită în luna mai a acestui an. În plus, în acelaşi termen de 90 de zile, în toate fondurile cinegetice neafectate de virusul pestei porcine africane trebuie împuşcaţi toţi şacalii, vulpile, ciorile şi coţofenele, în cotele aprobate prin Ordinul ministrului apelor şi pădurilor nr. 540/2018, prin metodele de vânătoare admise.

Documentul citat precizează că ordinul „are ca obiect stabilirea unor măsuri de combatere a pestei porcine africane prin aprobarea unei cote suplimentare de intervenţie la specia mistreţ prevăzute în anexă. Cota de intervenţie este suplimentară cotei de recoltă la specia mistreţ aprobată prin Ordinul ministrului apelor şi pădurilor nr. 540/2018 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru perioada de vânătoare 15 mai 2018-14 mai 2019”.

Vânătorii susţin că uciderea unui număar atât de mare de mistreţi într-o perioadă scurtă este o misiune imposibilă.

„Nimeni nu are curajul să spună că este o măsură aberantă şi imposibil de realizat, că nu poţi vâna la nivel de România aproape 100.000 de mistreţi în 90 de zile… băi fraţilor vorbim de un animal sălbatic, care traieşte în pădure, nu în coteţ… un animal care la ora asta îşi duce viaţa prin imense lanuri de porumb şi floarea soarelui, unde este imposibil să vânezi, care are o activitate nocturnă (iar în România vânătoarea pe timp de noapte nu o poţi face fără riscuri, deoarece ca să o faci fără riscul de a împuşca alt animal sau chiar oameni, trebuie să te ajuţi de o sursă de lumină, iar în Romania este interzisă vânătoarea la bec). Vorbim de un animal care aleargă şi după care se trage cu puşca, iar vânătorii nu sunt toţi Rambo sau sniperi… iar dacă printr-un miracol se întamplă şi se împuşcă aproape 100.000 de mistreţi în 90 de zile, şi-a pus cineva întrebarea ce se întâmplă cu ei, unde sunt păstraţi 5-6 zile până la sosirea rezultatelor de la laborator?”, a scris Bogdan Dragomir, reprezentant al AJVPS Alba, pe contul său de pe facebook.

NOTĂ OrtodoxINFO
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

6 comentarii

  1. Aici nu aveti dreptate.
    Astia au ajuns sa faca prapad prin culturile oamenilor si nimeni nu le poate face nimic ca-i „penal”.
    Daca omul pune sfacuri de otel la hotar il salta secu pentru „braconaj”.
    Vi se pare normal asta?
    Au ajuns ca in centrul Sinaia sa se plimbe turma de godaci fara frica de oameni?
    Cui folosesc suta asta de mii salbatica?
    Sa si-i tina in tarcurile lor de vanatoare gen teren de tenis ca specie pe cale de disparitie nu sunt.

  2. @korsk
    Dar sa-l cresti 1 an intr-un cotet unde nici nu se poate invarti si nu vede lumina soarelui, ca sa fie taiat pentru carnati; cum se cheama?
    Aia in tarcul de vantoare tot pentru bani sunt crescuti dar macar au cateva sute de hectare sa umble liberi, e lesa mai lunga adica.
    Sau carnea la macelarie doar nu provine de la porci care au murit de plictiseala, si-o cumparam bine merci.
    Hai sa nu mai fim ipocriti. Asta-i locul porcului in lantul trofic.

  3. vanarea faunei salbatice (inchise NU libere prin paduri) nu i totuna cu tinerea animalelor domestice an gospodaria proprie/ferme (gaini, gaste, porci, vaci, oí etc )chair nu sesizezi mica/mare diferenta?

  4. La câinii fără stăpân care sunt fără număr în orasele din Romania nu apare nici o pesta..canina. Nici o boala, nici un pericol în sectorul asta. „Pericolul ” este doar la ceea ce ar putea constitui hrana omului. Aici apar multe „boli” din pix. Gripa aviara, budaPesta porcina, vaca nebuna….ce necaz… Tot ce.i bun de mâncat se îmbolnăvește grav, adică așa s.ar parea, și în felul ăsta omoram preventiv la porunca stăpânului global.

    1. Stai tu liniștit, că s-au ocupat „autoritățile” și de asta. Crezi că ”evenimentul” de lângă Parcul Tei a fost degeaba? Nu-i nimic, se întâmplă lucruri ”bune” în România. Câinii masacrați, pădurile defrișate. Ce înseamnă defrișarea? Înseamnă inundații, alunecări de teren și distrugerea habitatului animalelor sălbatice. Ce înseamnă masacrarea câinilor?Înseamnă mai mulți șobolani și pătrunderea animalelor sălbatice în orașe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button