Iată ce se poate citi pe un banner de la intrarea dinspre Piatra Neamţ în oraşul Târgu Neamţ, oraş aflat în mijlocul unei salbe de mănăstiri ortodoxe, care au practicat din vremea întemeierii lor milostenia faţă de cei nevoiaşi.
Nu ştim ce a determinat primăria Târgu Neamţ să se implice în astfel de campanie, mai ales că cerşetoria este reglementată şi pedepsită de către Codul Penal şi ar trebui să fie problema poliţiei, acolo unde ea este practicată ca formă de şarlatanie, şi nu trebuie să se facă astfel de campanii publice.
Personal consider că bannerul riscă să creeze o formă de împietrire a inimii faţă de suferinţa aproapelui care chiar are nevoie de ajutorul celor cu dare de mână, lucru care nu cadrează deloc cu specificul spiritual al urbei nemţene, aflate într-o oază de spiritualitate ortodoxă.
Faptul că are şi o traducere în engleză arată că problema are deja „conotaţii europene”. Apropo, „beggar” este definit în engleză aşa:
„a person, typically a homeless one, who lives by asking for money or food.” (o persoană, de obicei fără adăpost, care trăieşte cerând bani şi mâncare),
adică exact nenorociţii sorţii, care chiar au nevoie de ajutorul aproapelui lor, nu şarlatanii care practică cerşetoria ca „job”.
Oare nu ar fi normal o reacție a mănăstirilor din zonă care să condamne acest act necreștinesc al primăriei? Sau deja a murit orice compasiune și duh de apărare a poruncilor lui Dumnezeu, până și din partea viețuitorilor din mănăstiri?
Părintele Justin s-a referit la un moment dat exact la situația cerșetorilor din Târgu Neamț, care într-adevăr sunt numeroși, și chiar foarte insistenți. Fiind întrebat de un părinte din mănăstire care nu știa cum să procedeze cu cerșetorii care mereu se țineau după el când mergea în Târg, Părintele Justin a replicat: „Măi, ce zice Evanghelia?”. Așadar, să dăm din puținul nostru, iar nu să căutăm banul cel mai mic, căci tot nouă ne dăm. Hristos Însuși poate fi unul dintre acei cerșetori.
Să ne aducem aminte de cuvintele Sfintei Evanghelii, așa cum ne sfătuia Părintele Justin:
Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: Adevărat zic vouă, întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut. Atunci va zice şi celor de-a stânga: Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, care este gătit diavolului şi îngerilor lui. Căci flămând am fost şi nu Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi nu Mi-aţi dat să beau; Străin am fost şi nu M-aţi primit; gol, şi nu M-aţi îmbrăcat; bolnav şi în temniţă, şi nu M-aţi cercetat. Atunci vor răspunde şi ei, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând, sau însetat, sau străin, sau gol, sau bolnav, sau în temniţă şi nu Ţi-am slujit? El însă le va răspunde, zicând: Adevărat zic vouă: Întrucât nu aţi făcut unuia dintre aceşti prea mici, nici Mie nu Mi-aţi făcut. (Matei 25, 40-45)
Afise asemanatoare au fost postate in curtea unor biserici din mun.Botosani.Voi reveni cu foto.
În Târgu Neamț cerșrsc doar țiganii. Nu v-ați dori să vă găsească acești „amărâți” la ceas de noapte pe la un dos. Pe un fost coleg de al meu l-au bătut până l-au nenorocit pe digul Ozanei la deal de pod.
La aceștia se referă benerul de care ziceți.
Luați apărarea cui nu trebuie.
pai de ei sa se ocupe politia, iar fiecare e liber sa dea milostenie, cui doreste
Aceasta campanie a apărut după bătaia dintre cele doua clanuri de țigani. În Tîrgu Neamț vezi peste tot țigani, țigănci care cerșesc, și dacă nu vrei sau nu ai bani sa le dai, încep sa te insulte și să te blesteme, sa te scuipe.. Campania e adresată lor. În rest, orice om cu puțin creier știe ca nu se refera la câte o persană nevoiașă, care are nevoie cu adevărat de ajutor. Dacă nu dăm bani țiganilor, îi forțăm sa apeleze la muncă pentru a se hrăni. Vi se pare normal sa facă copii pentru a ii pune la cerșit? Am văzut cu ochii mei copil de maxim un an semidezbrăcat în mijlocul iernii lăsat la cerșit. Părinții tot timpul sunt tot timpul supraponderali și cu țigara în mână și mirosind a băutură. Fără bani țiganilor puturoși. Mai coborâți cu picioarele pe pământ și ajutați persoanele cu bun simț, nevoiașe, nu niște lipitori care trăiesc doar din cerșit și care nu ar munci nici dacă le dai bani frumoși.