Mitropolitul Emanuel al Franței (Patriarhia Ecumenică) s-a întâlnit cu președintele ucrainian Poroșenko
Mitropolitul Emanuel al Franței (Patriarhia Ecumenică) s-a întâlnit cu președintele Poroșenko, la Kiev, la 27 iulie. Siteul prezidențial ucrainian a publicat o relatare după intervenția mitropolitului Emanuel:
Reprezentantul Sanctității Sale, patriarhul ecumenic Bartolomeu, mitropolitul Franței Emanuel, a subliniat că delegația Patriarhiei se află aici în Ucraina în numele Sanctității Sale. “Îmi face deosebită plăcere să vă transmit mesajul Sanctității Sale”, a spus el. Episcopul Ilarion din Edmonton și al diocezei occidentale a Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Canada (patriarhia ecumenică – nota traducătorului francez) a citit mesajul patriarhului Bartolomeu, care menționează importanța botezului sfântului Vladirmir, săvârșit în metropola Chersonea de către primul sfânt scaun, Biserica Constantinopolului. “Poporul nou botezat a intrat sub îndrumarea spirituală, cu grijă fără limite și protecție bisericească, a Bisericii Constantinopolului, prin intermediul creării Mitropoliei Kievului și a toată Rusia, devenită a șaizecea dioceză mitropolitană a Patriarhiei Ecumenice”, se spune în mesaj. În mesajul patriarhului se subliniază următoarele: “Recunoscând înalta responsabilitate ca prim sfânt scaun, Biserica Constantinopolului, care nu a încetat niciodată și nu s-a împăcat cu situațiile ilegale și necanonice care zguduie funcționarea firească a Bisericii ortodoxe în aceste vremuri cruciale, ea (Patriarhia Ecumenică – nota traducătorului francez) a luat inițiativa restaurării unității credincioșilor din Ucraina, cu scopul final de a acorda autocefalia Bisericii Ucrainene”.
Reprezentantul Sanctității Sale, patriarhul ecumenic Bartolomeu, mitropolitul Franței Emanuel, a subliniat că mesajul Sanctității Sale transmis astăzi președintelui ucrainian a demonstrat susținerea continuă a Kievului de către Biserica-mamă din Constantinopol. “Suntem mândri să fim prezenți aici, la sărbătorirea acestei aniversări (aniversarea a 1030 de ani de la botezarea rușilor – nota traducătorului francez). Aceasta are loc într-un moment foarte important. Este un moment istoric pentru Ucraina, pentru că a deschis procedura de deschidere a acordării autocefaliei Bisericii Ucrainene. Kievul a fost mereu sub protecția Patriarhiei Ecumenice. Avem toate documentele istorice care demonstrează acest lucru. Biserica-mamă nu a încetat niciodată să aibă grijă de acesta, după cum se menționează în mesajul Sanctității Sale, iar această grijă este vizibilă”, a declarat mitropolitul Emanuel.
Reprezentantul Sanctității Sale patriarhul ecumenic a afirmat că delegațiile Patriarhiei Ecumenice au informat oficial celelalte Biserici Ortodoxe Autocefale cu privire la decizia acesteia și le-a cerut să se alăture acestei proceduri (de recunoaștere – n. trad. român).
“Prima parte a implementării acestui demers a început deja și primim cu deschidere pe oricine îl vizitează pe Sanctitatea Sa pentru a discuta etapa următoare”, a adăugat el. “Suntem foarte recunoscători pentru eforturile pe care le faceți pentru a uni Biserica Ucrainei, pentru că ne este necesar ca Ucraina să aibă Biserici unite, și spre aceasta se îndreaptă toate eforturile noastre. Fiți sigur de aceasta, domnule președinte. Ne rugăm pentru misiunea dumneavoastră, pentru ca Dumnezeu și Maica Domnului să vă protejeze pe dumneavoastră și regimul dumneavoastră, și binecuvântăm poporul ucrainian”, a mai declarat mitropolitul Emanuel al Franței.
Într-o relatare suplimentară, publicată pe 28 iulie pe siteul prezidențial ucrainean se găsesc următoarele afirmații: “În timpul sărbătoririi a 1030 de ani de la creștinarea Rusiei ucrainene, reprezentantul Sanctității Sale patriarhul Bartolomeu, mitropolitul Emanuel din Franța a subliniat că Patriarhia Ecumenică “nu-și va lăsa fiii ucrainieni abandonați și fără apărare”. “Patriarhul Ecumenic nu poate rămâne orb și surd la apelurile repetate de mai bine de un sfert de secol”, a spus mitropolitul Emanuel. “Fiii Bisericii Ucrainene și conducătorii lor au dreptul la un loc în rândul Bisericilor”, a adăugat. “Biserica-mamă a adoptat deja decizia, pe 20 aprilie anul acesta. Adică de a începe procedura care duce spre scopul final, acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei”, a mai declarat reprezentantul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Acesta a adăugat că acest lucru a devenit posibil în urma apelului autorităților ucrainene, al președintelui Ucrainei, “care este succesoarea structurii politice a Rusiei kievene”. “Suntem siguri că Patriarhia Ecumenică vă este alături. Nu veți fi orfani, pentru că Biserica-mamă va găsi o formă de a participa la progresul vostru, la succesul vostru, la creșterea voastră în credința în Hristos”, a mai declarat mitropolitul Emanuel. “Ne exprimăm speranța că Domnul nostru vă va satisface toate nevoile. Domnul să vă binecuvânteze!”, a zis mitropolitul Emanuel, care a transmis binecuvântarea patriarhului ecumenic. Mitropolitul Emanuel a subliniat că Patriarhia Ecumenică “nu va permite celor ce urăsc adevărul să-și împlinească acțiunile lor diabolice în Ucraina”.
traducere de Mihai-Silviu Chirilă
Nota teologului Mihai-Silviu Chirilă
Părintele Vasile Iovița a publicat zilele trecute un material în care citează o luare de poziție a unui preot profesor ucrainean de la Yale University, numit Cyril Hovorun, prezent la al optulea Congres de Teologie Ortodoxă de la Salonic, desfășurat sub egida Patriarhiei Ecumenice în perioada 21-25 mai 2018, în care se arată că acestui proces de acordare a autocefaliei grupării schismatice a lui Filaret din Ucraina, moșită de autoritățile statale ucrainene pentru a susține bisericește politica antirusă a statului, care prevede o unire a acestei grupări cu greco-catolicii ucraineni, i se opun în Ucraina două voci foarte puternice: mitropolitul Onufrie și arhiepiscopul Longhin de la Bănceni. Ambii își conjugă opțiunea pentru păstrarea statutului canonic al Bisericii Ucrainene în cadrul BORu cu mărturisirea antiecumenistă.
Mitropolitul Onufrie este prezentat ca al doilea ierarh în structura Patriarhiei Ruse, un om cu viață sfântă, dar foarte conservator, care nu recunoaște adunarea din Creta ca sinod, făcând opinie separată față de Patriarhul Rusiei, care îl recunoaște ca sinod, dar nu mare și sfânt, iar arhiepiscopul Longhin ca singurul ierarh participant la Sinaxa din Pireu, din 2016, care a condamnat sinodul din Creta încă din faza de proiect.
Din această perspectivă, ținând seama și de spusele profesorului Hovorun și de relatarea de mai sus, care ne informează că Patriarhia Ecumenică a deschis procedura de acordare a autocefaliei grupării schismatice a lui Filaret din Ucraina, ne putem da seama cât este de absurdă și de greșită poziția schismaticilor din România, afiliați în grupusculul Sava-Staicu-Rădeni, care îi batjocoresc pe cei doi ierarhi ucraineni angrenați într-o luptă din răsputeri pentru a păstra canonicitatea Bisericii lor, insultându-i că ar fi compromiși, că ar fi trădători ai luptei antiecumeniste și a idealurilor fanteziste enunțate la întâlnirile de la Roman și Satu Mare și puse în mod regretabil în seama teologiei Sfinților Părinți.
Gruparea schismatică numită “Patriarhia Kievului” a fost fondată de către fostul mitropolit canonic al Ucrainei, Filaret Denisenko al Kievului, care, în 1992 a revendicat autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Cererea sa a fost respinsă de către BORu, moment în care și-a înregistrat “Patriarhia Kievului”, nerecunoscută de niciuna dintre Bisericile Ortodoxe.
În 1997, Filaret Denisenko a fost anatemizat de către Patriarhia Rusă. În noiembrie 2017, acesta a trimis o scrisoare Consiliului Episcopal al Rusiei, în care spunea că este gata să se pocăiască și să reintre în orânduială. Câteva luni mai târziu, președintele Ucrainei a demarat procedurile pe lângă Constantinopol, pentru a recunoaște autocefalia structurii religioase a fostului mitropolit Filaret.
Din păcate pentru ei, ucrainenii vor asista, dacă planul acestei autocefalii va fi dus până la capăt, la nașterea unei „biserici nationale”, care va stabili un record în lumea ortodoxă: se va naște atât schismatică, cât și eretică, avându-l ca naș pe ereziarhul Bartolomeu și ca fin pe pseudopatriarhul afurisit Filaret. Păzească Dumnezeu!
desigur , va mai fi o schisma . Incotro merge ortodoxia ? Creta a adus numai necazuri si sigur vor mai fi .
BARTOLOMEU ESTE UN ERETIC. VAI MAMA VOASTRA, ASA ZISI ORTODOXI, CARE SE IMPARTASESC CU ERETICII.