Aseara, echipa Croatiei s-a calificat in Finala Campionatului Mondial din Rusia, unde va intalni echipa Frantei:
https://www.youtube.com/watch?v=FpdmXZ2aDTI
L-am urmarit, deoarece juca echipa Angliei, cea cu cel mai bogat campionat intern din lume si selectionata Croatiei, a carei populatie totala este cat jumatate din cea a Londrei. Adica David cu Goliat.
Meciul mi-a amintit de prestatia Generatiei de Aur a Romaniei la Campionatul Mondial de Fotbal din SUA din 1994. De curand, presa britanica a desemnat partida Romania – Argentina, de atunci, ca fiind cel mai frumos meci din istoria Cupei Mondiale:
The Guardian: România – Argentina din 1994, cel mai frumos meci din istoria Cupei Mondiale
Iata si un rezumat:
Si astfel s-a calificat in sferturi. A fost perioada cand echipa nationala a Romaniei se putea bate de la egal la egal cu orice echipa de pe mapamond. Putea, dar inca ii lipsea ceva. Si asta s-a vazut in urmatorul meci, cel cu Suedia, cand conducand cu 2-1 si avand si un om in plus pe teren, a fost totusi egalata stupid dintr-o faza fixa. Astfel s-a ajuns la 11 metri, dupa care am plecat acasa, ratand o semifinala istorica cu Brazilia:
A cui a fost vina? In parte a portarului Prunea, care niciodata nu s-a ridicat la valoarea colegilor sai. Dar esecul s-a datorat in principal mentalitatii intregii echipe. Si asta face diferenta dintre echipa Romaniei 1994 si cea a Croatiei 2018. De fapt mentalitatea face diferenta dintre echipa de atunci a Romaniei si cea a oricarei echipe din spatiul ex-iugoslav din orice an. Am avut valori, am fost muncitori, am fost chiar si uniti, insa a lipsit mentalitatea de luptatori agresivi specifica vecinilor nostri mai de la sud. A lipsit acel “luptam, pierim, dar nu ne dam invinsi”, pe care fostii iugoslavi inca il au si asta s-a vazut din plin in meciul de aseara. Croatii au avut valori dar au si luptat. Au fost condusi inca din debutul partidei, dar nu s-au lasat. Au presat si efectiv i-au sufocat pe englezi. Asta in conditiile in care trecusera deja prin doua meciuri in prelungiri, adica, teoretic, trebuiau sa fie mult mai obositi decat adversarii lor.
Altfel spus, meciul de aseara ne-a demonstrat diferenta dintre doua popoare.
Daca e insa sa comparam Romania de acum cu Croatia de acum…
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Rromania de acum nu e departe, e doar mai slaba, dar in fotbalul modern precizia infinitezimala face diferenta.
e de ajuns un mic atu si ajungi din calificari pentru mondiale in sferturi la mondiale.dar acel atu e o castigat printr-o muncade ani de zile a unor oameni care stiu sa munceasca,pentru ca altfel, boul si el munceste, dar tot bou ramane.
De cind iti permiti tu sa scrii Romania cu 2 r in batjocura? Daca tu te crezi asa nu ai decit dar nu iti permit sa iei in ris numele tarii
imi cer scuze
In acelasi ton ar fi de amintit: guvernul polonez din exil, miscarea de rezistenta poloneza – ambele din cel de-al doilea razboi mondial.
Am avut si noi eroii nostri … Au inceput sa fie masacrati inca din 1939. Dupa WWII, orice rezistenta a fost redusa la tacere.
Pentru cei mai tineri, sau cei care citesc pentru prima data acest site, in afara articolelor publicate aici, le mai recomand o bogata sursa de documentare la: https://www.fericiticeiprigoniti.net/
Foamea + Frigul + Frica (pedepse, tortura, reeducare etc …) … erau in „meniul” obisnuit al detinutilor politic.
Frica – a fost indusa la nivelul intregii populatii.
Si chiar daca acele lucruri par ca s-au petrecut demult, acum mai bine de jumatate de secol, frica a mai ramas inca inradacinata in constiinta colectiva, chiar si a celor tineri – prin educatia primita de la parinti.
Exemplu concret, din cauza ultimilor stiri despre incaierari dintre diverse clanuri, vorbeam zilele trecute cu cineva despre relaxarea regimului armelor.
M-a surprins reticenta omului si frica de consecinte legale in cazul in care, fara premeditare si intentie initiala, in legitima aparare sau ca sa-ti aperi familia, poti rani raufacatorul.
Acesta este motivul pentru care ne calaresc toti. Stiu ca celor mai multi dintre noi le este frica.
S-a văzut chiar de la primele faze ale meciului cu Argentină că jucătorii croaţi învaţă la antrenamente mai puţin să joace fotbal, dar mai mult să faulteze şi să provoace adversarul fără a fi sancţionaţi. N-am văzut niciodată o echipă cu un joc mai murdar şi mai obstrucţionist. Acţionează ca o haită de câini hămesiţi, hotărâţi să căştige cu orice preţ, chiar dacă asta înseamnă să rupă picioarele adversarilor, să simuleze, să fure sau să mintă. Totul însoţit de această dată şi de un noroc porcesc. Cam astea sunt calităţile bravei naţiuni hârvate.
Grig
Bati campii.
Ce legătură are fotbalul cu Ortodoxia? Dacă se califica echipa României erau considerați mai credincioși?
Fotbalul alături de alte sporturi intens televizate au scopul de a oferi maselor circul, să le atragă atenția de la lucrurile importante (Mântuirea) și să le ofere falși eroi: Ronaldo, Messi etc.
cred ca suntem o categorie care nu mai avem unde sa mearga la biserica si acu am dat-o cu fotbalul mai mult ca lipsa de ocupatie
*unde sa mergem
florind
N-ai inteles nimic.
Nu stiu dacă ati observat, dar portarul croat isi facea cruce mereu inaintea penaltyurilor, insa aproape imediat se schimba cadrul cu acesta pentru a nu se vedea de tot cum isi face cruce. Jalnică atitudine a operatorilor
mai multi croati isi fac cruce, dar si alte nationalitati, in sport cred ca inca au o mica forma de libertate si ortodocsii prin faptul ca ii vedem facandu-si cruce
Croatii sunt majoritar (peste 80%) catolici, nu ortodocsi.