SUA ne tot dau lectii despre cum trebuie sa fie justitia in Romania. Sa vedem insa cum sta treaba la ei.
Închis pe nedrept timp de 31 de ani, aceasta este considerată dreptate?
După ce a petrecut peste trei decenii de închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o, Lawrence McKinney a fost scos de sub acuzare în 2008, după ce au fost testate dovezile ADN.
A durat încă un an pentru ca guvernul să-l elibereze din custodie. L-au trimis pe Lawrence într-o lume pe care nu o cunoștea. Dar nu l-a lăsat să plece cu mâinile goale. Guvernul i-a dat lui Lawrence McKinney 75 de dolari.
Șaptezeci și cinci de dolari să înceapă o nouă viață după ce în toți acești ani a fost încarcerat în mod eronat de procurorii guvernamentali.
Ce puteți face atunci când ai nevoie de mii de dolari doar pentru a angaja un avocat, pentru slaba șansă de a căuta o ”îndreptare a nedreptății”, în acest caz împotriva statului Tennessee?
Din fericire, Lawrence a avut sprijinul unei prietene prin corespondență, de pe când era în închisoare, care i-a devenit și soție. Ea, biserica sa și organizațiile caritabile care se concentrează asupra unor persoane nevinovate, care au fost încarcerate în mod greșit, l-au ajutat să cheme guvernul în instanță.
La început, a fost o bătălie grea. Deși Lawrence McKinney a fost scos de sub acuzare, el a trebuit să-și dovedească nevinovăția pentru a fi complet exonerat și să devină eligibil pentru o plată bazată pe greșeala statului.
A fost nevoie de un document al guvernatorului, dar, în cele din urmă, după un deceniu după ce a fost eliberat, McKinney a primit suma maximă permisă de statul Tennessee, 1 milion de dolari.
CNN spune că ”În final, s-a făcut dreptate”
Aceasta este dreptate? Un milion de dolari pare să sune mult. Dar este de fapt doar o sumă puțin peste 32.000 de dolari, pe an petrecut în închisoare. Înseamnă 25.000 de dolari pe an, pe o perioadă cuprinsă între momentul condamnării sale și până la ”dreptatea” finală – premiul de 1 milion de dolari.
Dacă lui Lawrence i-ar fi fost plătiți 32.000 de dolari pentru fiecare an în închisoare, iar acești bani ar fi fost plasați într-un cont cu doar 1% dobândă, cu capitalizare anuală, acesta ar fi acumulat aproape 200.000 de dolar din dobândă. Dar în 1977, anul în care a fost închis, rata dobânzii pentru conturile de depozit pe 10 ani era de aproximativ 6%. Au existat rate similare în 1987 și 1997. La această rată, Lawrence ar fi putut câștiga o dobândă totală de 1,9 milioane de dolari pe toată durata încarcerării sale, rezultând un total de 2,9 milioane de dolari.
Lawrence Mckinney are acum 61 de ani. Prima sumă forfetară plătită a fost de 353.000 de dolari și va merge aproape în întregime către taxele legale.
Apoi, el va primi 3.300 de dolari pe lună până la stingerea datoriei rămase, de 647.000 de dolari. McKinney va avea atunci 77 de ani.
Ajustați cu inflațiea și, până la data la care McKinney va primi ultima plată, suma de 3.300 de dolari pe lună va avea valoarea de doar 2.400 de dolari în putere de cumpărare reală.
Cât de trist este că guvernul simte că o viață pe care o distruge merită atât de puțin.
Cât valorează viața unui om?
Guvernul federal are deja răspunsuri în acest sens. Se dovedește că EPA (Environmental Protection Agency – Agenția de Protecție a Mediului) prețuiește cel mai mult viața omului, evaluând-o la o sumă de 10 milioane de dolari pe bucată. N-am știut niciodată că EPA se preocupă atât de mult. Sau cel puțin le pasă ca regulamentele lor prețioase să își ”merite costul”, pentru cât de multe vieți omenești ar putea să salveze …
Departamentul de Transport și FDA (Food and Drug Administrations – Administrația Alimentelor și Medicamentelor) consideră că viața umană merită, de asemenea, o sumă de peste 9 milioane de dolari. Din nou, aceștia sunt obligați să calculeze costul în raport cu beneficiul reglementărilor lor. Ei fac acest lucru acordând o valoare vieții umane.
Dar ce interesant este când vine timpul ca guvernul să plătească valoarea unei vieți omenești pe care au luat-o, căci atunci numărul brusc se prăvălește ca o piatră. Chiar dacă considerați că prin 31 de ani de închisoare s-a furat doar o treime din viața lui McKinney, acest lucru tot ar trebui să conducă la o despăgubire de cel puțin 3 milioane de dolari.
Curtea care a ales să-i plătească răscumpărarea lui McKinney a spus că a regretat că legea din Tennessee nu le permitea să-i dea mai mult.
Și totuși, Lawrence McKinney a rămas optimist. El a spus că tot ce dorea era să îi fie reabilitat numele. Banii, spune el, sunt doar un supliment agreabil, astfel încât el nu mai trebuie să muncească atât de mult la vârsta lui – după ce a fost sclav 31 de ani într-o închisoare din Tennessee.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Dacă primește despăgubirea în bani, nu i se mai socotește (în Cer, adică la Dumnezeu) închisoarea drept mucenicie, așa că să-și vadă de treabă și să plece acasă fără banii de la stat pentru greșeala de a fi executat pe nedrept acei ani. Este valabil pentru toți acest raționament. Doamne ajută !
Ce mucenicie visezi? Oare nu ti-a zis popa Staicu ca nu există sfintenie înafara Bisericii?