Mii de decese premature în SUA din cauza bolilor cardio-vasculare, în conexiune cu expunerea la plumb
Mai mult de 250.000 de morţi premature în SUA cauzate de boli cardio-vasculare – în conexiune cu o expunere istorică la plumb în cazul adulţilor de vârstă mijlocie şi înaintată, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Sănătatea Publică Lancet. Studiul a scos la iveală că expunerea la cantităţi scăzute de plumb a sporit riscul de moarte prematură, în mod deosebit din cauza bolilor cardio-vasculare. Expunerea la plumb este conexată cu hiper-tensiune arterială, îngroşarea arterelor şi cu boli coronare de inimă.
În cercetarea observaţională, echipa de studiu a urmărit 14.300 de persoane pentru aproape 20 de ani. Aceştia au explorat efectul expunerii istorice la plumb la adulţii cu vârsta de 44 de ani sau mai mult (la finele studiului) din SUA, şi care fuseseră expuşi la plumb înainte de începerea studiului. Au folosit datele din a Treia Expertiză Consultativă de Nutriţie şi Sănătate Naţională (NHANES-III) pentru a monitoriza 14.289 de persoane ce aveau 20 de ani sau mai mult între 1988 şi 1994.
La începutul cercetării, participanţii au fost supuşi unui control medical, care a inclus un test de sânge pentru plumb şi un test de urină pentru cadmiu. După aproximativ 20 de ani, 4.422 de oameni muriseră – 1.801 din cauza unor boli cardio-vasculare şi 988 de boli de inimă.
În total, indivizii cu niveluri ridicate de plumb erau cu 37% mai susceptibili să decedeze prematur din orice cauză, cu 70% mai susceptibili de moarte cauzată de boli cardio-vasculare, şi cu un risc dublu de atac de cord, în comparaţie cu persoane cu un nivel scăzut de plumb.
Utilizând aceste niveluri de risc, cercetătorii au estimat că mai mult de 400.000 de decese anuale din SUA ar putea fi atribuite oamenilor care aveau niveluri de plumb de mai mult de un microgram la un decilitru de sânge (µg/dL). De asemenea, au estimat că mai mult de 250.000 de decese cardio-vasculare premature fuseseră cauzate de expunerea la plumb, cu aproximativ 185.000 de morţi de la boala de inimă ischemică.
Nivelul mediu de plumb în sângele participanţilor era de 2,5 µg/dL. Mai mult decât atât, participanţii cu cele mai ridicate niveluri de plumb în sânge erau mai în vârstă, mai puţin educaţi, preponderent de sex masculin, fumători, consumatori de alcool, aveau diete mai puţin sănătoase, aveau niveluri mai ridicate de colesterol, şi aveau tendinţa de a avea hiper-tensiune sau diabet.
Cercetătorii au declarat că aceste morţi puteau fi prevenite dacă expunerea la plumb nu ar fi avut loc. Astăzi, plumbul rămâne una dintre cauzele principale ale bolilor şi deceselor. De aceea, este esenţial să continuăm minimizarea expunerii mediului la plumb.
Alte probleme de sănătate cauzate de expunerea la plumb
Expunerea la niveluri foarte ridicate de plumb pentru o perioadă scurtă de timp poate duce la otrăvire cu plumb. Aceasta poate însemna ca o persoană să experimenteze dureri abdominale, constipaţie, oboseală, durere de cap, iritabilitate, lipsa apetitului, pierdere de memorie, durere sau mâncărimi în mâini şi / sau picioare, ori slăbiciune. Mai mult decât atât, expunerea la concentraţii mari de plumb poate cauza anemie, blocaj renal şi leziuni cerebrale. Efecte neurologice cât şi retard mintal pot de asemenea apărea din cauza plumbului. În final, expunerea extrem de severă la plumb poate duce la moarte.
În general, copiii sub şase ani manifestă risc mai mare de otrăvire cu plumb. Copiii ce au fost expuşi la plumb înainte de naştere se pot naşte prematur, pot avea greutate la naştere mai redusă, sau să aibă o dezvoltare încetinită. Expunerea la plumb poate cauza de asemenea sarcini neduse la termen, naştere de copil mort şi infertilitate atât la bărbaţi cât şi la femei. (în conexiune cu subiectul: Expunerea la plumb conexată problemelor emoţionale, anxietăţii şi problemelor generalizate de dezvoltare la copii)
Oamenii pot fi expuşi la plumb din variate surse ambientale şi ocupaţionale. Majoritatea expunerilor sunt cauzate de inhalarea particulelor de plumb produse de materialele care ard şi conţin plumb, cât şi prin ingestia de praf, apă şi hrană contaminate cu plumb. Prevenirea expunerii la plumb este importantă deoarece efectele sale nocive sunt ireversibile, şi chiar nivelurile scăzute de plumb sunt toxice.
Citiţi mai multe poveşti-ştiri şi studii despre substanţe chimice toxice accesând Chemicals.news.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]