Playtech: Gray Dawn e jocul românesc pe care trebuie să îl încerci
Studioul ieșean Interactive Stone, în colaborare cu incubatorul românesc Carbon, lansează jocul Gray Dawn pe Steam.
Jocul pentru PC are un preț de cumpărare de 20 de dolari. Gray Dawn este un thriller psihologic first-person în care un preot încearcă să își demonstreze nevinovăția după ce este suspectat de uciderea unuia dintre copiii de altar.
Povestea începe în ajunul Crăciunului din anul 1920, când unul dintre băieții de altar devine grav bolnav și se comportă extrem de ciudat, iar părintele Abraham decide să îl exorcizeze. Exorcizarea eșuează, băiatul sare pe geam, însă corpul acestuia nu poate fi găsit.
Din acel moment, Abraham încearcă să îl găsească însă, în aventura sa, preotul va trebui să străbată tărâmuri reale și imaginare în căutarea adevărului.
Producătorii Gray Dawn promit un univers gotic cu influențe est-europene, puzzle-uri interactive și imagini presărate cu amintiri groaznice și coșmaruri demonice.
„Interactive Stone a pornit din dorința noastră de a concepe un proiect românesc ambițios și provocator. Așa a luat naștere Gray Dawn, un joc care le oferă jucătorilor un univers mistic, unde obiectele sfinte și credința îl ajută pe părintele Abraham în aventura sa. Suntem nerăbdători să vedem care va fi feedback-ul fanilor genului”, a declarat George Remus, co-fondator Interactive Stone.
Interactive Stone este un studio independent din Iași, iar membrii echipei s-au cunoscut în timp ce lucrau într-o companie specializată pe mobile software, însă, între timp, aceștia și-au îndreptat atenția către game development, iar Gray Dawn este primul joc realizat.
Carbon este primul incubator din România care își propune să dezvolte industria de gaming și se angajează să sprijine antreprenorii români, dar și cei din regiunea Europei de Est, să creeze jocurile, oferindu-le până la 50.000 de dolari investiție pe proiect.
Printre proiectele incubatorului se numără: Fort Triumph, RPG tactic, Rumble Heroes, un fel de MOBA pentru smartphone, Tapbusters, action-RPG pentru mobil, Gray Dawn, Link Twin, joc de tip puzzle pentru mobil, și Marble Land, un joc VR.
Iata si un comentariu primit pe e-mail:
Doamne ajută! A apărut un joc făcut de români în care apar multe elemente ce ţin de Ortodoxie… povestea este despre un Preot care, facând o exorcizare a unui băiat care slujea în Altar, corpul acestuia a dispărut şi porneşte în căutarea lui pentru a-şi dovedi nevinovăţia…însă în joc am văzut că apar şi unele icoane cu assisi, statuete ca la papistaşi… oare ce se caută prin apariţia unor astfel de jocuri? Oare vor să batjocorească cu totul credinţa şi să sugereze că tot ce învaţă Biserica ţine de SF? Sau chiar au vrut să promoveze într-un fel valorile Ortodoxiei? Oricare ar fi fost scopul, jocul a primit multe feedback-uri pozitive şi deja au apărut multe videoclipuri postate de mai mulţi gameri încercând jocul… Oare unde se va ajunge? E primul joc de acest fel…
https://www.youtube.com/watch?v=S-PIyW33ML8&t=363s – Un mic gameplay… la un moment dat trebuie făcut un puzzle cu un text al Sfântului Ioan Gură de Aur… apar şi unele texte în română – 4:05 – Că iată adevărul ai iubit, cele nearătate şi cele ascunse ale întelepciunii Tale, mi-ai arătat mie… Apare semnul Sfintei Cruci şi alte semne… Oare a fost făcut cu poruncă de la cei ce pregătesc NOW? Sau doar nişte români care au vrut să facă şi ei nişte bani cu un joc, folosindu-se de elemente ale Ortodoxiei?
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Interesant este ca se insinueaza ca exorcizarea de fapt ucide, iar posesia demonica este o gluma sau ceva de genul asta. Nu a fost recent un caz prin jud. Giurgiu parca, de copil care a fost dus la preot pentru exorcizare si imediat a aparut „Protectia” Copilului ca sa-l …salveze, sa nu fie exorcizat?
Adica mass media detinuta de cei din umbra promoveaza ideea ce exorcizarea e rea, iar posesia demonica …nu e neaparat buna dar e mai mult o poveste, nu e ceva grav/rau etc. Curios, nu? Acum prin jocul asta la fel: exorcizarea e problema! Uite: esueaza exorcizarea, dispare copilul etc.
Nu in ultimul rand: IN LOC SA CITIM BIBLIA, JUCAM JOCURI! In ce vom crede? In Dumnezeu? Sau vom crede in jocuri si in povestile din jocuri? Cati din cei ce vor descarca jocul au citit Biblia integral? …Oare..
Oare creatorii jocului or fi citit macar ei Biblia? Sau e mai mult o fictiune facuta dupa un scenariu care la randul lui e facut DIN AUZITE si fara sa cunoasca Biblia?…
Nu este nimic de la Dumnezeu in acest joc…ba taman invers!
Nu va recomand sa pierdeti 8 minute din viata (cum m-a manat pe mine curiozitatea starnita de comentariul din articol) sa vedeti trailerul jocului, dar cine a facut asta deja, cu minime cunostinte de ortodoxie, a vazut cu siguranta ca este o blasfemie si o utilizare nepotrivita a unor simboluri sfinte (vâslele de la barca in forma de cruce – care cand le invarti sa vaslesti de fapt devin cruci inversate si inaintezi in apa prin cruce inversa, icoana Mantuitoarului sparta si facuta puzzle, cu bucati care se „potrivesc” precum piesele din mormintele egiptene cu cautatori de comori, mult sange, carucioare de copii in forma de cosciug, etc etc).
Starea generala a jocului este una intunecata, apasatoare… demonica.
Pacat de inteligenta si creativitatea grafica a tinerilor romani care au facut asa ceva… Puse in slujba frumosului si binelui le-ar fi adus inmultirea talantilor… Asa, greu de imaginat.
Iar noua, sa nu trebuiasca jocuri inchipuite pe calculator… Caci noi Il avem pe Cel Viu 🙂
„Umblati cat aveti Lumina ca sa nu va prinda intunericul. Caci cel ce umbla in intuneric nu stie unde merge.
Cat aveti Lumina, credeti in Lumina, ca sa fiti fii ai Luminii.”
„Puse in slujba frumosului si binelui le-ar fi adus inmultirea talantilor… ” – pentru a fi in slujba frumosului si binelui, trebuie intai sa-l aduci in inima, prin despatimire, ca zice Domnul „fatarnice curateste partea dinauntru a paharului, si atunci toate vor fi curate” si in alta pare zice „daca lumina din launtrul vostru este intuneric, cu cat mai mult intunericul” iar aceasta despatimire nu se poate realiza inaintea monitorului ci inaintea icoanei.
Adevarat 🙂
La asta ma refeream si eu. Nu la investirea talentului pentru a face jocuri pe calculator mai „frumoase si bune” ci la indreptarea lui cu totul spre cele bune.
Am prieteni si cunosc si pe altii, care din graficieni si ilustratori la mari companii de publicitate si marketing si-au intors talantul dinspre aceste spre pictura de icoane sau restaurare murala 🙂 …dupa o trezire duhovniceasca 🙂
La fel cum stiu alti oameni care din ilustratii cu natura pentru carti de copii au ajuns sa ilustreze monstrii 3D si „fiinte intergalactice” sangeroase. TOTUL este o lupta nevazuta.
Spunea un supravietuitor de la Colectiv (care si-a dat seama ce a fost de fapt acolo) ca „Nu exista arta neutra”. Ori este inspirata de Dumnezeu, ori de vrajmas. …Acum, depinde ce alegem fiecare.
Gand senin, Doamne ajuta!
Există un CD pentru copii, numit Sfanta Biserica, poarta catre ceruri. Din acest joc, copilul meu a invatat sa citeasca, si cunoaste in amanunt interiorul unui altar Ortodox. Si multe alte lucruri extrem de frumoase. Pacat ca nu a fost promovat mai mult. https://www.librariasophia.ro/carti-Sf%C3%A2nta-Biseric%C4%83-poart%C4%83-c%C4%83tre-cer-(DVD)-so-7474.html
Pe langa alte blasfemii din joc, la nivel subtil ni se sugereaza sa acceptam ecumenismul.
Salut! Imi place jocul acesta si sunt deschis in privinta comunicarii interconfesionale!
Mi-am adus aminte numele localitatii unde a fost recent cazul cu copilul posedat: NAIPU (jud. Giurgiu)
https://ro.wikipedia.org/wiki/Naipu,_Giurgiu
video despre cum vede (distorsionat) mass-media cazul:
https://www.youtube.com/watch?v=cpMTGO_gMT8
Pentru cei care vor un joc frumos si DOAR Ortodox, recomand CD-ul Sfanta Biserica, poarta catre ceruri. https://www.librariasophia.ro/carti-Sf%C3%A2nta-Biseric%C4%83-poart%C4%83-c%C4%83tre-cer-(DVD)-so-7474.html