Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume, a fost pus în funcţiune, astăzi. Aparatul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, la identificarea conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute, dar şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale.
ACTUALIZARE 15:30 – Laserul a fost testat cu succes, vineri, la capacitatea de 3 PetaWatt (PW), iar sistemul a funcţionat foarte bine, urmând ca puterea să fie crescută treptat şi să ajungă la puterea nominală de 10 PW în primul trimestru din 2019, dacă totul va funcţiona fără probleme, a declarat vineri, pentru News.ro, profesorul Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele.
Știrea inițială
Pentru început, fasciculul laser va avea o putere mai mică. Până se va ajunge la parametri maximi, de 10PW, va mai dura”, spune directorul proiectului, profesorul Nicolae Zamfir.
Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) este cel mai important centru de cercetare ştiinţifică din România.
Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent.
Investiţia de la Măgurele se ridică la 300 de milioane de euro.
Implementarea proiectului a început în ianuarie 2013, iar bugetul nu a fost depăşit, afirmă managerul proiectului.
Laserul de la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume, cu cele mai performante echipamente şi cel mai strălucitor fascicul Gamma.
140 de persoane lucrează în total la acest proiect, din care 120 sunt cercetători români şi străini din întreaga lume, care au venit să lucreze la cel mai mare proiect ştiinţific în care este implicată România.
Autorităţile spun că proiectul va repune România pe harta globală a cercetării.
Investiţia este destinată cercetărilor fundamentale. Laserul va folosi şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale, care sunt trimise în perioade îndelungate de timp.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Asta ni se spune insa tare as vrea sa stiu ce anume studiaza in realitate. la fel si proiectul CERN o investitie uriasa pentru niste obiective secrete. Una ni se spune si alta fac ei in realitate
Nici eu nu cred in daruri facute de „greci”.
Teparii astia din uie sigur ascund ceva, Nu baga ei degeaba atatia bani in colonia asta pe care-o jefuiesc la sange. Se vorbea ca va fi folosit pentru „arderea” deseurilor nucleare. Atunci sa te tii, barjele cu gunoi din milano vor fi parfum pe langa ce-o sa vina in Romania; mai ales ca avem experienta: vezi sibiul dupa 89.
Auzi texte: aflarea continutului butoaielor cu reziduri nucleare! Adica le aduc sa vada si ei ce-i in ele! Si cum pleaca si unde dupa ce „vad”?
Din ce s-a spu la diverse emisiuni TrinitasTV in anii trecuti, la Magurele orice echipa din UE sau din lume va putea sa studieze orice doreste in laseri, cu conditia sa achite niste taxe catre statul roman si sa-si acopere cercetarile din bani proprii…