X

SOLUȚIE previzibilă. OMS a pregătit 4.000 de doze de VACCIN experimental datorită celui de-al TREILEA caz de EBOLA confirmat în Congo

de null
Republica Democrată Congo a confirmat al treilea caz de Ebola şi totodată primul caz înregistrat într-o zonă urbană în cadrul celei mai recente epidemii de febră hemoragică declarată la începutul acestei luni, informează joi agenţia Xinhua.

”În acest weekend, au fost raportate două cazuri suspecte de febră hemoragică în Wangata, o zonă a oraşului Mbandaka. În urma analizelor, una dintre cele două mostre a fost confirmată pozitivă”, a explicat ministrul congolez al Sănătăţii, Oly Ilunga Kalenga, într-un comunicat de presă emis miercuri noapte.

Potrivit ministerului, odată cu această confirmare a noului caz, Republica Democrată Congo intră într-o nouă fază a epidemiei de Ebola care afectează în prezent trei zone printre care se numără una urbană.

Mbandaka este un important nod de transport, cu numeroase legături spre capitala Kinshasa.

”Considerăm că această epidemie este una de mare risc din cauza particularităţilor privind contaminarea personalului sanitar, ajungând la cele trei zone din apropierea oraşului Mbandaka, intens populat”, a adăugat ministrul.

Cel puţin 44 de cazuri suspecte au fost înregistrate de la începerea epidemiei cu 23 de decese, potrivit unei statistici recente a Ministerului Sănătăţii.

„Vom intensifica monitorizarea populaţiei pe toate căile, aeriene, maritime şi rutiere. Celelalte oraşe din Provincia Equateur precum şi localităţile situate pe râu, în amonte şi în aval de Mbandaka, sunt de asemenea plasate sub supraveghere medicală”, a indicat ministrul.

Miercuri, autorităţile din Republica Democrată Congo au primit peste 4.000 de doze de vaccin experimental trimise de OMS, iar un alt transport este aşteptat în curând.

Începând de la 8 mai, Republica Democrată Congo a anunţat că se confruntă cu o nouă epidemie de virus Ebola, o urgenţă de sănătate publică de interes naţional şi internaţional.

Focarul de Ebola din Republica Democrată Congo s-a răspândit din mediul rural în zonele urbane, generând temeri că boala va deveni din ce în ce mai greu de controlat.

Potrivit lui Peter Salama, expert în cadrul OMS, până în prezent angajaţii din sistemul medical au identificat 430 de persoane care ar fi putut intra în contact cu boala şi depun eforturi pentru a găsi peste 4.000 de persoane aflate în legătură cu pacienţii de Ebola, răspândiţi în nord-vestul Republicii Democrate Congo.

Vaccinul oferit de firma farmaceutică Merck este fără licenţă, însă şi-a dovedit eficacitatea în timpul focarului de Ebola din Africa de Vest.

Vineri, OMS a indicat că se pregăteşte de ”cel mai grav scenariu”.

Cea mai recentă epidemie de Ebola din această ţară datează din 2017. Controlată cu rapiditate, aceasta a provocat decesul a patru persoane, potrivit datelor oficiale.

Atât OMS, cât şi organizaţia Medecins Sans Frontieres au trimis în Republica Democratică Congo o echipă de epidemiologi pentru a evalua amploarea epidemiei. La nivel regional, nouă ţări vecine sunt în ”stare de alertă”, iar gradul de risc a fost considerat unul „ridicat” pentru Republica Centrafricană şi Republica Congo din cauza proximităţii lor faţă de râul Congo, a notat OMS.

Febra hemoragică Ebola provine de la un virus care se răspândeşte prin contact fizic cu fluide corporale infectate. Oamenii de ştiinţă cred că agentul patogen este răspândit pe distanţe mari de lilieci, care sunt gazde purtătoare şi, deşi nu se îmbolnăvesc, pot transmite virusul către alte animale arboricole, precum maimuţele. Virusul ajunge să infecteze oamenii care consumă carnea unor animale sălbatice purtătoare.

 

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button