Vocea Generatiei de Aur, Cristian Topescu, a murit la 81 de ani dupa ce suferise o criza de diabet in urma cu o saptamana si se afla internat la spitalul Elias. Cristian Topescu a fost la microfon la marile performante ale nationalei Romaniei din 1994 si la nenumarate evenimente sportive.
Purtatorul de cuvant al unitatii medicale, dr. Silviu Negoita, a confirmat decesul fostului mare jurnalist.
„Da (n.r. a murit) la ora 16,00, in Terapie Intensiva. Degradarea starii generale, nu s-a mai putut face nimic” a spus medicul.
”Romania pierde astazi un om de o valoare imensa, un profesionist desavarsit, un patriot. Vocea lui Cristian Topescu va ramane vie si inconfundabila. Odihneste-te in pace, Cristian Topescu!” a scris Hagi pe contul sau de Facebook.
”Astazi este o zi trista. Un om extraordinar care va ramane mereu in inimile noastre. Multumesc, Cristian pentru momentele minunate!” a scris Nadia Comaneci.
”Am aflat si noi aceasta veste trista. Desi dl. Topescu plecase de ceva vreme pe acest drum, in momentul in care se desprinde de cei de care a trait alaturi este un moment greu. Noi, toti cei din COSR, suntem tristi, ceva din sufletul nostru s-a rupt. Peste toate raman insa momentele frumoase, momentele de aur ale sportului romanesc, care au prins stralucire si datorita vocii de aur a lui Cristian Topescu. Nu trebuie sa uitam ca el a facut parte din cele mai frumoase momente ale sportului romanesc si speram ca sufletul lui se va odihni in pace. Nu-l vom uita niciodata!’‘, a declarat Mihai Covaliu.
”Pentru mine a fost un soc cand am aflat. Stiam ca este bolnav dar am sperat ca medicii pot face minuni. Ultima oara l-am vazut acum o luna si ceva cand am avut o intalnire la Casa Campionilor. Nu am cuvinte. Din nefericire am pierdut nu numai un comentator de exceptie ci si un om de mare calitate. Practic toti am crescut cu comentariile lui, cu vocea lui inconfundabila. A comentat toate competitiile majore ale noastre, a fost prezent la momentele importante din viata sportivilor romani. Face parte fara discutii din istoria sportului romanesc. Chiar daca nu a cucerit nicio medalie, Cristian Topescu a fost un campion al sportului romanesc. Nu va putea fi niciodata inlocuit in inimile noastre”, a declarat Elisabeta Lipa.
”Am primit vestea disparitiei lui Cristian Topescu cu mare tristete. Este o mare pierdere pentru sportul romanesc pentru ca dansul s-a confundat o lunga perioada cu istoria sportului romanesc. Cristian Topescu a insemnat enorm, pot spune ca sportul ar fi fost mult mai sarac fara dansul. Cristian Topescu a fost in acelasi timp si legatura dintre marii sportivi romani si persoanele dragi ale acestora care ii urmareau la marile competitii din fata televizoarelor. El a stiut intotdeauna sa comenteze astfel incat sa multumeasca pe toata lumea. Cristian Topescu a fost un profesionist desavarsit, un om de televiziune exceptional. Dumnezeu sa-l odihneasca!”, a declarat Ivan Patzaichin pentru Agerpres.
Cristian Topescu (1937-2018)
Cristian Topescu a implinit 81 de ani la data de 26 martie.
El s-a nascut la 26 martie 1937 in Bucuresti si este licentiat al Institutului de Educatie Fizica si Sport (1970), potrivit Agerpres. Membru al echipei hipice a Romaniei, a practicat sarituri peste obstacole, apoi a fost transferat la Clubul Sportiv Steaua (1960-62), unde a triumfat in doua campionate nationale.
Intre anii 1964-2004, la TVR, a lucrat ca reporter sportiv, realizator de emisiuni, comentator sportiv, redactor sef sport, director general adjunct TVR.
In 2017, presedintele Klaus Iohannis i-a acordat lui Cristian Topescu Ordinul ”Steaua Romaniei” ”in semn de inalta apreciere pentru intreaga sa activitate, pentru daruirea si devotamentul cu care a sustinut si promovat valorile sportului national, pentru intuitia, caldura si eruditia cu care a comentat performantele sportului romanesc”, potrivit News.ro.
Steaua Romaniei nu este prima decoratie primita de catre Topescu din partea statului roman. Lui i-au mai fost decernate Ordinul Meritul Sportiv, Ordinul Olimpic Colanul de Aur si Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler. De asemenea, in urma unui decret semnat de presedintele Romaniei in octombrie 2016, colonelul in retragere Cristian Topescu a fost avansat la gradul de general de brigada.
Pe 30 ianuarie, prin Hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, fostul comentator a primit titlul de cetatean de onoare al Bucurestilor.
Cristian Topescu este unul dintre cei mai cunoscuti comentatori sportivi din Romania. Topescu a activat si in viata politica, fiind senator in perioada 2008–2012, din partea Partidului National Liberal.
Cristian Topescu a urmat cursurile Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport si a fost membru al echipei hipice a Romaniei, practicand sarituri peste obstacole. Mai tarziu, a lucrat ca reporter sportiv la Televiziunea Romana. Tot in cadrul TVR, a fost realizator de emisiuni, comentator sportiv, redactor sef Sport si director general adjunct al TVR.
Acesta a fost reporter sportiv si la postul de radio Europa FM, director relatii publice la Fotbal Club Steaua, director al ziarului Prosport, dar si comentator la televiziunea Eurosport.
Cristian Topescu a comentat peste 5.000 de transmisiuni live, 13 editii ale Jocurilor Olimpice, dar si campionate mondiale si europene.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Dumnezeu să-l ierte!
Dumnezeu să -l ierte!!!
Dumnezeu să-l ierte!
L-am admirat si stimat tot timpul.Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odiheasca la loc luminat cu ingerii!