X

Donald Trump a anunţat retragerea SUA din acordul nuclear iranian. Iranul este gata să îşi reia programul nuclear. ALERTA MILITARĂ în Israel. Reacția RUSIEI. Franţa, Germania şi Marea Britanie regretă decizia

de null
President Donald Trump delivers a statement on the Iran nuclear deal from the Diplomatic Reception Room of the White House, Tuesday, May 8, 2018, in WashingtonPreşedintele Donald Trump a anunţat marţi seara retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul. Declaraţia sa de la Casa Albă a fost transmisă în direct la televiziuni şi urmată imediat de semnarea decretului prin care se reintroduc sancţiunile împotriva regimului de la Teheran.

Trump a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaţionale – SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania – cu Iranul, afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare. De asemenea, preşedintele a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu.

„A fost o înţelegere unilaterală oribilă care nu trebuia încheiată niciodată”, a spus Trump, citat de Reuters, insistând că acordul „nu a adus calmul. Nu a adus pacea. Şi n-o va aduce niciodată”.

John Bolton, consilierul naţional pentru securitate al preşedintelui SUA, a precizat imediat după declaraţia lui Trump că sancţiunile americane împotriva Iranului care erau în vigoare înaintea acordului se reiau imediat, iar departamentul Trezoreriei urmează să precizeze perioadele de tranziţie pentru contractele existente.

Trezoreria a anunţat, potrivit Reuters, că în 90 de zile va retrage autorizaţiile de export către Iran al avioanelor de pasageri şi al componentelor şi serviciilor conexe. În 180 de zile, se vor reintroduce sancţiuni împotriva tranzacţiilor cu banca centrală iraniană, cu anumite instituţii financiare şi cu sectorul energetic din Iran.Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian. Acordul includea un compromis între Washington şi Teheran care le permitea inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar fără a avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli pâna la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani. În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restabilirea sancţiunilor în termen de 60 de zile.

Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală şi semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian.

 

Rusia reacționează la decizia lui Donald Trump de a scoate SUA din acordul nuclear: ‘Nu există motive, SUA subminează încrederea în AIEA’

Ministerul de externe de la Moscova a comunicat marţi că Rusia este „profund dezamăgită” de decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, informează Reuters.

„Nu există şi nu pot exista motive pentru anularea planului comun şi cuprinzător de acţiune (JCPOA). Planul şi-a dovedit deplina eficienţă”, arată ministerul. „Statele Unite subminează încrederea internaţională în Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică”, acuză Moscova, scrie agerpres.ro.Rusia este deschisă la cooperarea în continuare cu ceilalţi semnatari ai acordului cu Iranul (n. red. – China, Franţa, Regatul Unit şi Germania) şi va continua să îşi dezvolte activ legăturile bilaterale cu Iranul.

Prima DECIZIE a Iranului, după ce Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear: Televiziunea de stat spune că e ILEGAL
Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a anunţat marţi seara că ţara sa va rămâne parte în acordul nuclear încheiat cu puterile internaţionale în 2015, în ciuda retragerii SUA din această înţelegere, transmit Reuters şi DPA.După declaraţia de la Casa Albă a preşedintelui american Donald Trump privind retragerea Statelor Unite din acord, televiziunea de stat de la Teheran a apreciat că decizia este ilegală.

Rouhani a afirmat că Iranul este gata să îşi reia programul nuclear, care fusese îngheţat în schimbul ridicării unor sancţiuni, dar înainte de a face acest pas va discuta cu celelalte state semnatare ale acordului – Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania.

Preşedintele iranian a mai apreciat că Trump are un istoric de subminare a tratatelor internaţionale.

Televiziunea de stat iraniană a calificat ca ilegală decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul. Preşedintele iranian Hassan Rouhani anunţase deja că va prezenta reacţia ţării sale imediat după ce Trump îşi face cunoscută în mod oficial poziţia faţă de acord, a informat Reuters în cursul serii.

Trump a denunţat marţi înţelegerea cu Iranul şi a semnat decretul prin care se reintroduc sancţiunile împotriva regimului de la Teheran. Evenimentul a fost transmis în direct de televiziuni, scrie agerpres.ro.

Hassan Rouhani a declarat că a ordonat ministerului de Externe să negocieze cu celelalte țări din acordul nucelar.

Preşedintele american a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaţionale – SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania – cu Iranul, afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare. De asemenea, preşedintele a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu.

Israelul a ordonat ALERTA MILITARĂ: Iranul a început mișcările de război, s-au pregătit adăposturile antiaeriene 

Un atac aerian israelian a lovit marţi seara o poziţie a armatei siriene din zona Kisweh, la sud de Damasc, a declarat agenţiei Reuters un comandant al alianţei regionale pro-guvernamentale din Siria. Operaţiunea nu s-a soldat cu victime, precizează sursa citată.Agenţia oficială de presă SANA a relatat că în zonă s-au auzit mai multe explozii, iar apărarea antiaeriană siriană a doborât două rachete israeliene. Presa de stat din Siria acuză Israelul că a lansat rachete la scurt timp după ce preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a denunţat acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul. O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a refuzat să comenteze „astfel de ştiri din străinătate”.

Israelul ordonase marţi autorităţilor locale din Golan să pregătească adăposturile antiaeriene, deoarece a detectat „activităţi neobişnuite ale forţelor iraniene din Siria”. Armata israeliană este în stare de alertă de nivel ridicat şi a mobilizat rezervişti în aşteptarea unui atac, informează Reuters.

Generalul Gadi Eizenkott, şeful statului major al armatei israeliene, şi-a anulat participarea la o conferinţă anuală pe teme de securitate şi discută cu ministrul apărării, Avigdor Lieberman, şi cu alţi responsabili din domeniul securităţii, au declarat surse oficiale.

Știrea inițială

Israelul a ordonat marţi seara autorităţilor locale din Golan să pregătească adăposturile antiaeriene, deoarece a detectat „activităţi neobişnuite ale forţelor iraniene din Siria”. Armata israeliană este în stare de alertă de nivel ridicat, în aşteptarea unui atac, informează Reuters.

Emmanuel Macron, reacţie-fulger la gestul lui Trump: ‘Franţa, Germania şi Marea Britanie regretă decizia’
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, reacţionează la decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a retrage ţara sa din acordul nuclear iranian.

„Franţa, Germania şi Marea Britanie regretă decizia SUA de a părăsi JCPOA. Regimul de neproliferare a armelor nucleare este în joc”, scrie Macron pe Twitter.

 

„Vom lucra în mod colectiv la un cadru mai larg, care să acopere activitatea nucleară după 2025, activitatea balistică şi stabilitatea în Orientul Mijlociu, în special Siria, Yemen şi Iran”, a mai scris Macron.

Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi seara retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul. Declaraţia sa de la Casa Albă a fost transmisă în direct la televiziuni şi urmată imediat de semnarea decretului prin care se reintroduc sancţiunile împotriva regimului de la Teheran.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

3 comentarii

  1. „Israel sprijină pe deplin decizia curajoasă luată azi de preşedintele Donald Trump de a respinge acordul nuclear dezastruos cu regimul terorist de la Teheran”, a declarat Netanyahu, după anunţul făcut, marţi de preşedintele american.

    https://www.news.ro/externe/premierul-israelian-benjamin-netanyahu-saluta-decizia-curajoasa-luata-de-donald-trump-de-a-retrage-sua-din-acordul-in-dosarul-nuclear-iranian-efectele-acordului-sunt-dezastruoase-1922402008312018052318102479

    În 2002 Primul Ministru al Israelului, Beniamin Netanyahu, a convins SUA să atace Irakul deoarece credea cu tărie că Saddam Hussein făcea bomba nucleară, evident că nu a fost aşa.

    https://www.youtube.com/watch?v=fpQdg4D78Jc

    Acum ce-l face pe Netanyahu să creadă cu tărie că Iran vrea să facă bombe nucleare? Încă o dată SUA dovedeşte că joacă aşa cum îi cânta Israel. Oficialii din Israel cred că retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul va avea ca efect prăbuşirea economiei iraniene şi probabil în consecinţă prăbuşirea regimului din Iran. Dar dacă, în contextul unui iminent război comercial între SUA şi China, a dosarului iranian şi a tensiunilor din Orientul Mijlociu, a dosarului Nord Coreean şi a tensiunilor din Asia-Pacific, întreaga economie mondială se va prăbuşi? Cu ce ne vom alege, cu război mondial sau criză economică, ori cu ambele? Sau se va trece la guvernare mondială şi economie digitală având la bază tehnologia, ca soluţie pentru evitarea unui nou război mondial şi a unei crize economice dezastruoase…

  2. In spatele acestei decizii a lui Donald Trump este ginerele lui evreu Jared Kushner care locuiește in NY la nr 666.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button