X

Deutsche Welle despre declinul speciilor ce polenizează plantele

de null

Lanțurile de aprovizionare sunt în pericol pe măsură ce polenizatorii dispar

Agricultura modernă intensivă încă depinde de păsări, albine și animale sălbatice pentru polenizare. Dar aceste specii – și întregile lanțuri de aprovizionare industriale ce depind de ele – se află în pericol, potrivit unui nou studiu global.

Declinul speciilor ce polenizează plantele înfloritoare a făcut subiectul știrilor de ceva vreme. Numărul în scădere al albinelor – poate cele mai iubite insecte – a atras atenția publică și a determinat o inițiativă actuală de a interzice anumite substanțe chimice agricole, precum neonicotinoidele.

Dar o gamă largă de specii de insecte, alături de păsări, lilieci și chiar veverițe, sunt de asemenea polenizatori cheie. Substanțele chimice agricole și schimbările climatice suprimă biodiversitatea, făcându-le supraviețuirea tot mai grea. Asta periclitează de asemenea recoltele de care depindem.

Potrivit unui nou raport, în jur de 75% dintre culturi depind de polenizatori, aceste vietăți valorând 577 de miliarde de dolari (470 de miliarde de lire sterline) anual. Jumătate din această valoare provine de la polenizatori sălbatici.

Atragerea atenției

Raportul, ce include printre participanți Programul de Mediu al Națiunilor Unite, Fauna & Flora International și Universitatea Cambridge, au sondat opt companii majore.

Acestea au inclus Asda, The Body Shop, Mars, PepsiCo și Jordans – pentru a evalua cât de conștiente sunt de dependența lanțurilor lor de aprovizionare de aceste specii periclitate.

Depindem în mare parte de insecte pentru polenizare, dar păsările colibri, liliecii de fructe și chiar veverițele contribuie de asemenea

Raportul a stabilit că sub jumătate din aceste companii erau informate care dintre materialele lor brute depindeau pe polenizatori. Era de asemenea o lipsă de cunoaștere în privința căror culturi și regiuni se află în pericol.

Cu toate acestea multe dintre produsele lor nu ar ajunge pe piață fără insectele, păsările și animalele sălbatice ce joacă un rol cheie în ciclul de viață al culturilor.

“Pierderea polenizatorilor ar putea duce la o scădere a recoltelor de aproximativ 90% în cel puțin 12% din culturile esențiale globale”, a zis Gemma Cranston, director de capital natural la Institutul Cambridge de Conducere Sustenabilă. Studiul a fost finanțat de către Inițiativa de Conservare Cambridge.

În ciuda pierderii polenizatorilor constituind o amenințare semnificativă către securitatea alimentară, a continuat ea, “e o amenințare ce încă nu a fost transpusă în lanțurile de aprovizionare corporative.”

Primul pas pentru companii este să devină mai bine informate.

“Suntem tot mai conștienți de importanța polenizatorilor în cultivarea cu succes a multor materiale brute”, a zis Paul Murphy, director executiv al Jordans și Ryvita Company pentru DW.

“Este esențial ca mai multe date și indicatori mai buni să fie elaborate pentru a ne permite să acționăm în protejarea acestor culturi vitale.”

Autorii studiului doresc ca companiile să se implice în felul în care culturile de care depind sunt produse și să promoveze mai multe practici sustenabile – de exemplu, prin sisteme de certificare, precum cele pentru produse fair-trade.

“Pentru a ajuta la soluționarea problemei, trebuie să determini aceste mari multinaționale să recunoască că ceva nu e în regulă”, a spus Cranston pentru DW. “Iar pentru a începe rezolvarea problemelor, trebuie să constate cum pot beneficia din asta.”

Citește mai mult: Big business se angajează să soluționeze problema plasticului

Cacao se află printre culturile cele mai periclitate, musculițele responsabile pentru polenizarea lor fiind pe cale de dispariție

Concluzia

Aceasta ar fi concluzia. Companiile trebuie nu numai să anticipeze limitarea resurselor, dar și potențiale schimbări de reglementare – de exemplu, restricțiile asupra neonicotinoidelor, o clasă de pesticide ce a fost legată de declinul albinelor.

Cu toate acestea, studiul a stabilit că riscurile legale reprezintă o grijă mai mică pentru companii decât imaginea lor publică, ceea ce majoritatea companiilor sondate au considerat cea mai mare amenințare pentru afacerile lor din partea declinului polenizatorilor.

Dar nu vă așteptați la o schimbare de situație bruscă, a zis Cranston. “Nu vom putea convinge Wal-Mart să afirme că este ceva foarte important și toată lumea să-și schimbe practicile.” Dar putem atrage atenția – “deoarece nu e un subiect de care sfera corporativă este conștientă.”

Citește mai mult: Cine-ți controlează mâncarea?

Numele de mărci mari pot juca un rol important odată ce realizează felul în care un declin al polenizatorilor le pot afecta productivitatea. Putem spera că nu numai vor răspunde la reglementări, dar că își vor folosi puterea economică pentru a le influența.

Campania va căuta de asemenea să discute cu directori de la companii largi cu lanțuri de aprovizionare conectate la polenizatori, a zis Cranston.

În fiecare seară la 1830 UTC redactorii DW trimit o selecție a știrilor importante ale zilei. Vă puteți înregista aici pentru a o primi.

Au găsit cercetătorii cheia către pesticide inofensive albinelor?

Albine și pesticide

Uniunea Europeană a confirmat că pesticidele dăunează populațiilor de albine. Anumite studii au arătat că neonicotinoidele afectează creierele și corpurile albinelor și altor insecte, modificându-le comportamentul și afectându-le fertilitatea și durata de viață.

Micile ajutătoare ale fermierilor

Albinele nu sunt numai producătoare de miere delicioasă. Ca polenizatori, ele joacă un rol crucial în sistemele agricole – permițându-ne să producem tot felul de alte alimente. Dar ele sunt amenințate de pierderea habitatului și expunerea la pesticide toxice.

O descoperire științifică

Uzul neonicotinoidelor, unele dintre cele mai toxice pesticide pentru albine și alte insecte, a fost restricționat de UE în 2013. Dar acum cercetătorii susțin că au găsit o soluție pentru pesticide cu neonicotinoide inofensive albinelor.

Pesticide inofensive albinelor

Cercetătorii susțin că au identificat modul prin care albinele combat toxinele dăunătoare. Comparând efectele a două neonicotinoide, au descoperit că albinele metabolizează una dintre ele, tiacloprid, într-un mod foarte diferit. Cred că asta va ajuta la dezvoltarea pesticidelor ce nu dăunează populațiilor de albine.

Cuiburile de albine afectate

Dar ecologiștii sunt sceptici. Dave Goulson de la Universitatea Sussex, a spus pentru DW că cercetările sale, examinând cuiburile de albine în preajma culturilor de zmeură, au relevat faptul că tiaclopridul a dăunat cuiburilor. “Există dovezi că uzul de tiacloprid dăunează cuiburilor de bondari în condiții de teren”, a spus dânsul.

Lipsit de chimicale

Susținători precum Keith Tyrell, director al Pesticide Action Network UK, spun că trebuie să ne îndepărtăm de “abordarea chimică” cu totul.

Salvați fluturii de asemenea

Nu numai albinele sunt afectate de pesticide, zice Tyrell. Insecticidele sunt dăunătoare pentru multe alte categorii de insecte. De exemplu și populațiile de fluturi au fost afectate. Pesticidele pot avea un impact asupra sănătății umane și dăuna altor forme de faună sălbatică și mediului, potrivit Pesticide Action Network UK.

O abordare naturală

Trebuie să găsim o cale de a ne schimba modelul agricol, și să trecem la metode de deparazitare nechimice ce lucrează cu natura, susțin ecologiștii.

Autor: Abby Young-Powell

NOTĂ OrtodoxINFO
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button