In preambul, doua articole elogioase:
Capital: Religia la care au trecut miliardarii lumii, inclusiv Ion Ţiriac, cel mai bogat român, 20 aprilie 2018
Este unul dintre cultele religioase care atrage în ultima vreme cei mai mulţi adepţi, iar această biserică are o avere estimată la peste 30 miliarde de dolari.
Numărul de membri ai religiei mormone a crescut de peste două ori din 1980 încoace. În prezent, sunt peste 14 milioane de mormoni în întreaga lume, din care mai mult de jumătate locuiesc în afara Statelor Unite. Fiecare tânăr mormon trebuie să facă doi ani de misionariat în ţări străine şi mulţi dintre ei îi descriu ca fiind cei mai buni din viaţa lor. În prezent, sunt peste 50.000 misionari mormoni care îşi servesc biserica în ţări din întreaga lume.
Avere estimată la peste 30 miliarde de dolari
Principala sursă a bunăstării bisericii mormone este zeciuiala: mormonii trebuie să doneze a zecea parte din venitul lor anual către biserică, pentru a-şi câştiga dreptul să se roage în templu. Din această sursă, biserica adună, în fiecare an, peste 5 miliarde de dolari.
De asemenea, biserica face profituri substanţiale din investiţii imobiliare şi din investiţii în afaceri. Spiritul antreprenorial al bisericii a format oameni de afaceri puternici, printre care candidaţii la preşedinţia SUA Mitt Romney şi Jon Huntsman Jr. Alţi directori executivi celebri adepţi ai religiei mormone sunt David Neeleman, fondatorul Jet Blue, Eric Varvel, directorul executiv al Credit Suisse, şi Gary Crittenden, fostul director financiar al Citigroup.
De altfel, cel mai bogat român, conform Top 300 Capital, Ion Ţiriac este mormon. Potrivit clasamentului, Ţiriac deţine o avere estimată la 1,7-1,8 miliarde de euro. Ţiriac a recunoscut public că este mormon, într-un interviu acordat, în 2008, jurnalistului Marius Tucă. Mormonii deţin un număr mare în cadrul conducerii unor companii mari, inclusiv Marriott, American Express, Dell, Lufthansa, Fisher-Price şi Deloitte.Iar optimismul, sinceritatea şi valorile familiale pe care le promovează fac din ei buni politicieni.
Recrutaţi de serviciile secrete
CIA şi FBI desfăşoară programe de recrutare din rândul mormonilor. Aparenta incoruptibilitate a moralei mormone le conferă calitatea unor candidaţi ideali pentru posturile cu putere de decizie în aplicarea legii şi pentru agenţiile de informaţii. Mormonii sunt foarte bine reprezentaţi în CIA. Potrivit unui recrutor, misionarii mormoni reîntorşi acasă sunt căutaţi pentru cunoştinţele de limbi străine, faptul că nu consumă droguri şi alcool şi pentru respectul faţă de autorităţi.
EVZ: 11 lucruri pe care nu le ştiai despre mormoni, 11 iulie 2011
Mormonii au revenit în atenţia publică în această vară odată cu lansarea a doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din SUA din rândul acestei religii. În România, cel mai cunoscut mormon este miliardarul Ion Ţiriac.
Majoritatea americanilor asociază această religie cu bărbaţii cu mai multe neveste. Aproximativ un sfert dintre votanţi au declarat că nu ar vota pentru un preşedinte mormon.
Dincolo de politică şi campania electorală, mormonii sunt peste tot: „Cartea lui Mormon”, un musical de pe Broadway realizat de creatorii South Park, Matt Stone şi Trey Parker, a obţinut săptămâna trecută, nouă premii Tony. Glenn Beck s-a convertit la mormonism, iar adolescenţii devorează în continuare Twilight Saga, scrisă de scritoarea mormonă Stephanie Lee Meyers.
Iată câteva lucruri mai puţin cunoscute despre mormoni, prezentate de BusinessInsider.com. Unele dintre ele vin să explice cum a fost posibilă creşterea puternică a numărului de adepţi, în timpul secolului trecut.
A patra religie din SUA
1. Religia Mormonilor are una dintre cele mai mari creşteri printre cultele religioase din Statele Unite ale Americii. Cu 6 milioane de adepţi, mormonii reprezintă, în prezent, cea de-a patra mare religie din SUA, potrivit celor mai recente date ale Pew Research Center.Biserica se extinde cu circa 1 milion de noi membri la fiecare trei ani. Peste un sfert din mormonii din America, inclusiv gazda emisiunii politice de la postul de televiziune Fox News, Glenn Beck, au fost convertiţi la această credinţă.
14 milioane de mormoni în lume
2. Numărul de membri ai religiei mormone a crescut de peste două ori din 1980 încoace. În prezent, sunt peste 14 milioane de mormoni în întreaga lume, din care mai mult de jumătate locuiesc în afara Statelor Unite, conform statisticilor bisericii din anul 2010.Principala cauză a extinderii explozive a acestei religii este angajamentul bisericii într-o misiune de prozelitism, prin intermediul misionarilor. Fiecare tânăr mormon trebuie să facă doi ani de misionariat în ţări străine şi mulţi dintre ei îi descriu ca fiind cei mai buni din viaţa lor.
În prezent, sunt peste 50.000 misionari mormoni care îşi servesc biserica în ţări din întreaga lume. Datorită muncii lor misionare, majoritatea mormonilor vorbesc fluent într-o limbă străină. Jon Huntsman, de exemplu, vorbeşte fluent chineza, iar Mitt Romney franceza.
30 de miliarde de dolari
3. Averea bisericii este estimată la peste 30 miliarde de dolari. Principala sursă a bunăstării bisericii mormone este zeciuiala: mormonii trebuie să doneze a zecea parte din venitul lor anual către biserică, pentru a-şi câştiga dreptul să se roage în templu. Din această sursă, biserica adună, în fiecare an, peste 5 miliarde de dolari.
De asemenea, biserica face profituri substanţiale din investiţii imobiliare şi din investiţii în afaceri, care sunt gestionate de Deseret Management Corp. Această companie este unul dintre cei mai mari proprietari de ferme şi terenuri în SUA. Ea deţine cel mai mare producător de nuci, AgReserves, postul de radio Bonneville International, situat pe locul 14 în topul posturilor de radio din America, precum şi o companie de asigurări de viaţă.Antreprenoriatul economic face parte din doctrina mormonilor. 88 din cele 112 revelaţii avute de fondatorul bisericii, Joseph Smith, au legătură cu aspecte fiscale.
Politicieni de succes
4. Mormonismul formează oameni de afaceri şi politicieni de succes. În anul 2010, Goldman Sachs a angajat 31de absolvenţi de la Brigham Young University, număr similar cu cel al absolvenţilor angajaţi de la Wharton. Spiritul antreprenorial al bisericii a format oameni de afaceri puternici, printre care candidaţii la preşedinţia SUA Mitt Romney şi Jon Huntsman Jr.Alţi directori executivi celebri adepţi ai religiei mormone sunt David Neeleman, fondatorul Jet Blue, Eric Varvel, directorul executiv al Credit Suisse, şi Gary Crittenden, fostul director financiar al Citigroup.
De altfel, cel mai bogat român este, conform Top 300 Capital, Ion Ţiriac, care este mormon. Potrivit clasamentului, Ţiriac deţine o avere estimată la 1,5-1,6 miliarde de euro.
Mormonii deţin un număr mare în cadrul conducerii unor companii mari, inclusiv Marriott, American Express, Dell, Lufthansa, Fisher-Price şi Deloitte.
Iar optimismul, sinceritatea şi valorile familiale pe care le promovează fac din ei buni politicieni. Exemple în acest sens sunt 15 senatori şi congresmani din SUA, printre care liderul majorităţii din Senat, democratul Harry Reid.
Recrutaţi de serviciile secrete
5. CIA şi FBI desfăşoară programe de recrutare din rândul mormonilor. Aparenta incoruptibilitate a moralei mormone le conferă calitatea unor candidaţi ideali pentru posturile cu putere de decizie în aplicarea legii şi pentru agenţiile de informaţii.Mormonii sunt foarte bine reprezentaţi în CIA. Potrivit unui recrutor, misionarii mormoni reîntorşi acasă sunt căutaţi pentru cunoştinţele de limbi străine, faptul că nu consumă droguri şi alcool şi pentru respectul faţă de autorităţi.
Canon religios flexibil
6. Profeţii mormoni moderni fac o conexiune între mesajele lui Dumnezeu şi credincioşi. Doctrina „revelaţiei continue” este un pilon central în religia mormonă. Mormonii cred că Iisus, luminat de Dumnezeu (sau Tatăl Ceresc), conduce biserica revelându-şi voinţa preşedintelui Bisericii lui Iisus Hristos al Sfinţilor din Zilele din Urmă, care este considerat un profet al zilelor noastre.Mormonii privesc afirmaţiile profeţilor moderni ca pe o nouă scriptură şi acceptă ideea că Dumnezeu ar putea revela mai multe scripturi în viitor. Astfel, spre deosebire de cultele creştine, mormonii au un canon religios flexibil. Există mereu posibilitatea ca doctrina bisericii să se schimbe.
Cea mai cunoscută dintre profeţiile moderne este revelaţia din 1978, potrivit căreia orice bărbat, inclusiv cei negri, pot deţine preoţia lui Mormon.
Saga Twilight, alegorie mormonă
7. Twilight saga este de fapt despre credinţa mormonă în căsătoria eternă.
Volumele Twilight, scrise de autoarea mormonă Stephanie Meyers, sunt o alegorie a conceptului de sorginte mormonă a „căsătoriei cereşti”, credinţa că un cuplu care este unit într-un templu mormon va rămâne legat pentru totdeauna, inclusiv după moarte.Legătura dintre Edward şi Bella este pecetluită atunci când Edward o muşcă pe Bella. La fel ca în cazul căsătoriei mormonilor, nu există cale înapoi pentru Bella, care a fost transformată în vampir pentru totdeauna.
Cu certitudine, această idee a atras publicul. Volumele s-au vândut în peste 116 milioane de exemplare în 38 de limbi din întreaga lume. Iar filmul realizat după aceste cărţi a adunat până acum peste 1,8 miliarde de dolari.
Cum văd mormonii poligamia
8. Biserica mormonă crede că poligamia poate fi ceva bun după moarte.
Deşi biserica oficială a mormonilor a abolit această practică în 1890, crede în continuare că principiul divin al mariajului cu mai multe persoane se poate aplica în rai. În caz de moarte sau divorţ, bărbaţii mormoni îşi pot găsi o nouă soţie şi toate căsniciile cereşti vor fi onorate în eternitate.Biserica oficială încearcă să se distanţeze de cei circa 40.000 de fundamentalişti mormoni care practică în continuare poligamia în SUA.
9. Mormonii poartă lenjerie intimă specială. Mormonii poarte lenjerie intimă specială numită „haină-templu”, ca să le reamintească de legământul lor cu templul mormon. Lenjeria este croită în aşa fel încât să „protejeze de tentaţie şi rău”. Mulţi adepţi ai acestei religii cred că aceşti chiloţi speciali le conferă protecţie spirituală.
Iisus va reveni în SUA
10. Mormonii cred că Iisus, atunci când se va întoarce pe Pământ, va veni în SUA. Chiar dacă este o religie care se extinde în întreaga lume, este, în esenţă, o religie americană. Mormonii cred că Iisus Hristos a vizitat continentul american la scurt timp după înviere pentru a-i învăţa adevărul pe indigeni, care erau de fapt membri ai unor triburi din Israel.După ce toate bisericile creştine au căzut în apostazie, Dumnezeu l-a trimis pe Îngerul Moroni să-i descopere noua scriptură lui Joseph Smith, un om simplu din Palmrya, New York.
Una dintre revelaţiile pe care i le-a dat Dumnezeu lui Joseph Smith este că Iisus se va întoarce personal să domnească peste regatul paradisiac al pământului şi că va sta în templul mormon din Jackson, statul Missouri.
11. 100.000 de mormoni participă, în fiecare an, la reconstituirea bisericii din Cartea lui Mormon. În fiecare an, în luna iulie, mormonii se adună în Palmyra, New York, să vadă un spectacol în aer liber pe baza Cărţii lui Mormon. Spectacolul, la care participă peste 650 de actori, are loc pe o scenă în 10 nivele. Mulţi spun că acest spectacol a jucat un rol important la convertirea lor.
Iata acum cateva chestiuni pe care mass-media nu vi le spun:
Cica Dumnezeu i-ar fi spus in 1820 lui Joseph Smith, cel ce a fondat miscarea Sfintilor din Zilele cele din urmă, cum ca toate celelalte biserici sunt false.
Tatal sau a fost mason si maestru mason va fi facut si el …
Iata si ce mai putem citi in articolul Biserica sfintilor din ultimele zile – Mormonii de pe Calauza Ortodoxa:
În noaptea de 21 septembrie 1823, pe când avea 17 ani, Smith a pretins că a avut o vedenie, în care un înger pe nume Moroni i-a destăinuit unde poate găsi niste table de aur care alcătuiau o carte conţinând “Evanghelia vesnică desăvârsită”, dată de Iisus Hristos vechilor locuitori ai Americii, printr-un profet antic pe nume Mormon. În ziua următoare, după cum povesteste Smith, a găsit tablele îngropate într-o cutie de piatră, în coasta unui deal de lângă casa familiei. Moroni însă nu l-a lăsat pe tânărul Smith să ia tablele decât pe data de 22 septembrie 1827.
Cu nouă luni înainte de această dată, noul “profet” fugise de acasă cu o anume Emma Hale, în casa socrului său din Pennsylvania. Acolo el a început să traducă tablele cu pricina, dintr-o limbă numită de el “egipteana reformată” (o limbă inexistentă), cu ajutorul a două pietre magice – Urim si Turim.
Un fermier din New York, pe nume Martin Harris, s-a arătat interesat de ideile lui Smith si a finantat publicarea cărtii, nu înainte însă de a-i verifica autenticitatea. Pentru aceasta, Harris a dus copiile făcute de Smith după tablele de aur, la profesorul Charles Anthon de la Universitatea Columbia.
Iată ce scrie profesorul Anthon într-o scrisoare din 17 februarie 1834:
Examinând lucrarea în cauză, mi-am dat seama cu usurintă că este vorba de o înselătorie sau de o farsă. Auzind însă de pretentiile financiare ale proprietarului acestor scrieri (Smith) fată de fermier, am început să înteleg că era vorba de un plan pentru a-l însela pe tăran si a-i lua banii…
Lucrarea era de fapt o singură mâzgălitură, constând din caractere deformate dispuse pe coloane. Litere grecesti si ebraice, cruciulite si înflorituri, litere romane inversate sau asezate în pozitie orizontală, toate acestea erau aranjate pe coloane perpendiculare si totul se sfârsea într-o formă rudimentară de cerc segmentat, copiat evident după Calendarul Mexican dat de Humboldt, dar aranjat în asa fel încât să nu fie trădată sursa provenientei lor.
Avertizarea profesorului a fost ignorată de fermier, care si-a ipotecat casa pentru a obtine banii necesari publicării, la data de 26 martie 1830, a Cărtii lui Mormon. După ce Smith a tradus cartea, îngerul care îi apăruse anterior în vedenie l-a vizitat din nou si i-a luat tablele de aur, în prezent neexistând nici o probă pentru verificarea autenticitătii textului si a relatării lui Smith.
Tot în 1830, Smith înfiintează “Biserica lui Iisus Hristos”, schimbându-i la scurt timp numele în “Biserica lui Iisus Hristos a Sfintilor din Ultimele Zile”. Primii membri ai noii “biserici” au fost Oliver Cowdery si, desigur, Joseph Smith. Acestia s-au botezat si s-au numit reciproc conducători ai noii secte, la porunca aceluiasi înger vizitator, primind misiunea specială de a reforma Biserica.
În 1842, Smith este initiat în masonerie, ca numai după o zi să devină Maestru Mason. Această actiune avea să influenteze ulterior toate ritualurile practicate de secta mormonilor.
Un alt Testament despre un alt Iisus Hristos
Cartea lui Mormon închipuie istoria unor triburi care ar fi populat continentul american în vremuri străvechi.
Astfel, în vremea regelui Iezechia din Israel (aprox. 600 îH), evreul Lehi primeste poruncă de la Dumnezeu să conducă un mic grup de oameni într-o aventură maritimă către continentul american.
Ajuns aici, Lehi si ai săi dau nastere unei civilizatii prospere care, după numai câteva sute de ani, se împarte în două tabere rivale. În urma războiului civil, măreata civilizatie decade. Astfel, potrivit mormonilor, actualii amerindieni sunt urmasii acelei civilizatii de origine evreiască, contrazicând numeroasele dovezi care arată că amerindienii sunt o populatie de origine mongolă, sosită din Asia prin strâmtoarea Behring.
În timp ce, la Ierusalim, Fiul lui Dumnezeu moare răstignit pe Cruce si învie mântuind lumea, profetii civilizatiei de pe continentul american au vedenii despre cele petrecute la Ierusalim, pe Golgota. După înviere, Hristos se arată si lor, dându-le si învătături mult mai deslusite decât cele din Sfânta Scriptură a crestinilor.
Mormon, unul dintre profeti, culege toate relatările istorice si religioase ale poporului său si le asează într-o carte din plăci de aur pe care o îngroapă pentru 1500 de ani, când va fi adusă la lumină de… Joseph Smith.
Aceasta este pe scurt povestea Cărtii lui Mormon. Desi Smith a pretins că îngerul i-a interzis să arate cuiva plăcile de aur, ei îsi justifica ideile religioase exclusiv prin închipuita scriptură străveche.
Pe lângă “Cartea lui Mormon”, secta foloseste si cărtile “Doctrine si legăminte” (138 de revelatii si alte afirmatii apartinând în majoritate lui Joseph Smith) si “Perla de mare pret” (alcătuită în 1842 ca o colectie de scrieri mai mici). Afirmatiile din toate aceste cărti sunt subiect de interpretare si extindere de către liderii sectei, despre care se crede că primesc revelatii si inspiratii suplimentare. În ceea ce priveste Sfânta Scriptură, mormonii cred în ea “doar în măsura în care este tradusă corect” (Articole de credintă nr.8) si de aceea folosesc varianta “revizuită” de Smith în care, de exemplu, la capitolul 50 din cartea Facerii, este adăugată următoarea “profetie”:
Si acel vizionar pe care îl binecuvântez… numele lui va fi Iosif (Joseph), după numele tatălui său… iar lucrurile pe care le va face Domnul prin mâna lui vor aduce poporul Meu la mântuire.
Acest gen de exceptii le permit mormonilor să respingă, să adauge si să modifice orice pasaj din Scriptură care nu corespunde învătăturilor lor. În acest sens, seful sectei are statut de “profet”.
Învătăturile mormonilor
Ereziile mormonilor sunt pe cât de ciudate, pe atât de blasfemitoare.
Potrivit lor, istoria lumii începe cu un Tată ceresc si o Mamă cerească, ce au mai multi copii. Unul dintre ei, pe nume Elohim, este trimis pe Pământ unde se întrupează sub numele de Adam. Alături de acesta vine, din ceata acelorasi dumnezei, Eva. Cei doi, deveniti astfel primii oameni, primesc poruncă de Sus să nu mănânce dintr-un pom. Satana este cel care o convinge pe Eva să mănânce din pom, deschizându-i astfel mintea că si ei, oamenii, pot deveni dumnezei. Potrivit mormonilor, gestul Evei a reprezentat o cădere în sus, în sensul că ea a fost luminată si a primit astfel revelatia despre posibilitatea accederii la statutul de dumnezeu – un lucru benefic si de dorit.
În urma păcatului săvârsit de primii oameni, în cer are loc un consiliu al dumnezeilor, unde Iisus si fratele său, Lucifer (!!!), se ceartă pe cine va merge să mântuiască lumea. Lucifer este mânat de mândrie si în felul acesta îsi pierde harul, devenind un înger rău. El si ceata lui sunt alungati din cer. În urma acestui conflict, cei care au fost de partea lui Lucifer se întrupează pe pământ în oameni cu pielea neagră, aceasta fiind explicatia mormonilor la existenta rasei negre.
Maria, o tânără din poporul Israel, este vizitată de un înger si, în urma relatiilor intime dintre cei doi, se naste Iisus-omul. Ajuns la maturitate, acesta îsi ia trei sotii: Maria, Marta si Maria-Magdalena, fapt ce i-a îndreptătit pe mormoni să practice poligamia până la sfârsitul secolului 19. De altfel, sexualitatea ocupă un rol important în doctrina mormonilor, ea tinând nu numai de omenesc, ci si de lumea cerească, spiritele preexistente ce se întrupează în oameni fiind rodul dragostei nenumăratelor duhuri ceresti!
Iisus este omorât de iudei si, în urma învierii, se ridică la cer, devenind astfel dumnezeu peste planeta Pământ. Celelalte planete din univers, dacă sunt populate de civilizatii, au fiecare dumnezeul lor.
Mormonii învată că fiecare om, dacă trăieste potrivit învătăturii sectei, poate ajunge dumnezeu peste o planetă. Normele de viată ale sectei sunt stabilite de conducători până în cele mai mici detalii, în acest sens existând o lungă listă de NU FACE, care include si consumul de ceai negru sau cafea. Mormonii pun mare accent pe sănătatea trupului, aceasta influentând mântuirea lor. Considerând că consumul anumitor produse le poate influenta discernământul spiritual, mormonii nu se împărtăsesc cu pâine si vin, ci cu pâine si apă.
O învătătură mai putin oficială a sectei, dar sustinută de unii lideri foarte respectati, este aceea că anumite păcate nu pot fi iertate în numele lui Iisus Hristos. Singura sansă de mântuire a omului respectiv este ca acesta să-si verse sângele (să se sinucidă), în speranta că sângele lui va fi primit ca o jertfă si el va fi astfel iertat de Dumnezeu. Joseph Smith, fondatorul sectei, sustinea că “există anumite păcate atât de grave, încât depăsesc puterea ispăsitoare a lui Hristos. Cei ce comit astfel de păcate, chiar dacă se pocăiesc, nu se vor putea curăti de ele prin sângele lui Hristos. De aceea, singura lor sperantă este să-si verse propriul sânge spre ispăsire, pe cât posibil, spre binele lor” (Doctrinele mântuirii, vol. 1, pag. 135). Potrivit cu această învătătură, Smith a afirmat la un moment dat că el nu l-ar spânzura pe criminal, ci “l-ar împusca sau i-ar tăia capul si ar stropi pământul cu sângele lui, pentru ca aburii să se înalte la Dumnezeu” (Istoria documentară a bisericii, vol. 5, pag. 296). Desi Smith a murit înainte să apuce să transforme această nebunie în lege, urmasii lui au introdus în constitutia statului Utah, unde se află si în ziua de astăzi, prevederea că un condamnat la moarte prin împuscare poate alege să se sinucidă, “asa cum cere legea lui Dumnezeu”. Desi unii lideri mormoni afirmă că aceasta nu este o învătătură oficială a bisericii lor, al zecelea profet al sectei, J. Smith, a declarat că “aceasta este învătătura propovăduită de Joseph Smith iar eu o accept” (ibid., pag. 134). După părerea aceluiasi ereziarh, respectiva idee s-ar regăsi în toate scripturile mormone si chiar si în Sfânta Scriptură (ibid., pag. 135).
O altă adaptare a “voii lui Dumnezeu” la conditiile de pe teren a fost legată de interdictia mormonilor de a bea Coca-Cola. In fata acestui refuz, firma Coca-Cola a amenintat statul Utah, mare producător de zahăr, că va cumpăra zahăr din alte surse. Prompt, Profetul mormon a primit înstiintare de la Dumnezeu că a bea Coca-Cola nu este păcat.
Fiecare mormon îsi face un titlu de cinste din identificarea strămosilor, mergând înapoi în timp cât se poate de mult. Învătând botezul pentru morti, în scopul includerii acestora post-mortem în secta lor, mormonii se botează repetat, pentru fiecare strămos identificat în arborele genealogic al familiei.
Mormonii au săli de adunare în care se strâng duminică de duminică. În afară de acestea există si temple în care se oficiază diferite ceremonii religioase de inspiratie masonică (satanică), folosind o multime de simboluri, jurăminte si gesturi din arsenalul francmasoneriei.
Una dintre aceste ceremonii este “legarea căsătoriilor pentru vesnicie”. Cei doi soti se prezintă în fata unui prezbiter care, în urma invocării puterilor ceresti (?), îi declară pe cei doi căsătoriti si în viata de după moarte. Aceasta bizarerie îl duce pe un nemormon cu gândul la cuvintele Mântuitorului din Sfânta Scriptură, potrivit cărora în Cer nu există căsătorii. Pentru mormoni însă, respectiva învătătură este cât se poate de normală, ea fiind promovată de Cartea lui Mormon care are întâietate fată de Biblie.
Comparatie între învătătura crestină si ereziile mormone
- Sfânta Scriptură învată că există un singur Dumnezeu si că în afara de El nu mai exista altul (Deut. 6:4; Isaia 43:10,11; 44:6,8; 45:21,22; 46:9; Marcu 12:29-34). În contrast, mormonii sustin că există mai multi dumnezei (Cartea lui Avraam 4:3), si că noi, la rândul nostru, putem deveni dumnezei într-o împărătie cerească. De asemenea, mormonii învată că cei ce ating dumnezeirea vor avea copii spirituali, care li se vor ruga si închina acestora.
- Sfânta Scriptură învată că Dumnezeu este duh (Ioan 4:24; 1 Tim. 6:15,16), că nu este un om (Numeri 23:19; Osea 11:9; Romani 1:22,23) si că a existat dintotdeauna ca Dumnezeu – omnipotent, omniprezent si omniscient (Psalmii 90:2, 139:7-10; Apocalipsa 19:6; Maleahi 3:6). În contrast, mormonii învată că Dumnezeu a fost cândva om ca noi, care a progresat ajungând dumnezeu, având acum un trup de carne si oase. Mormonii învată că însusi Dumnezeu are un tata si un străbunic, si asa până la infinit.
- Sfânta Scriptură învată că Iisus este singurul Fiu al lui Dumnezeu, că a existat dintotdeauna, că este vesnic asemenea Tatălui si egal cu acesta (Ioan 1:1,14; 10:30; Coloseni 2:9). Desi nu era cu nimic mai prejos decât Dumnezeu, Iisus s-a făcut trup pentru mântuirea omenirii. Întruparea Lui a avut loc în chip minunat de la Sfântul Duh, prin nasterea dintr-o fecioară (Mat.1:18-23; Luca 1:34,25). În contrast, mormonii învată că Iisus Hristos este fratele nostru mai mare care a ajuns progresiv la dumnezeire după a fost mai întâi procreat, ca un copil spiritual, de către Tatăl ceresc si o mamă cerească si apoi, conceput fizic (trupeste) de către Tatăl ceresc si o mama pământeană.
- Sfânta Scriptură învată că Sfântul Duh este Dumnezeu si că este omniprezent (1 Regi 8:27; Psalm 139:7-10; Ieremia 23:34; Fapte 5:3,4). În contrast, mormonii învată că Sfântul Duh este un duh sub forma unui om si că doar influenta lui este prezenta pretutindeni.
- Sfânta Scriptură învată că Tatăl, Fiul si Sfântul Duh nu sunt Dumnezei diferiti, separati, ci doar persoane ale Sfintei Treimi. În Noul Testament, Fiul, Sfântul Duh si Tatăl sunt indentificati separati, ca Dumnezeu, si fiecare în parte este arătat lucrând ca Dumnezeu (Fiul: Marcu 2:5-12; Ioan 20:28; Filip.2:10,11; Sfântul Duh: Fapte 5:3,4; 2Cor.3:17,18; 13:14). Totusi, Scriptura învată că acestia trei sunt un singur Dumnezeu. In contrast, mormonii învată că Tatăl, Fiul si Sfântul Duh sunt trei Dumnezei diferiti.
- Sfânta Scriptură învată că omul a căzut în păcat si că aceasta cădere a fost un mare rău, prin care păcatul a pătruns în lume aducând condamnare si moarte tuturor oamenilor. Astfel, noi ne nastem având o natura păcătoasă si vom fi judecati pentru păcatele pe care le săvârsim (Ezechiel 18:1-20; Romani 5:12-21). In contrast, mormonii învată că păcatul lui Adam a fost un pas necesar în planul vietii si o mare binecuvântare pentru noi toti.
- Sfânta Scriptură învată că Biserica a fost întemeiata odată pentru totdeauna de către Iisus Hristos si că niciodată nu a dispărut si nu va dispărea de pe pământ (Matei 16:18; Ioan 17:11; 1 Cor.3:11). În contrast, mormonii învată, asemenea tuturor neoprotestantilor, că la scurt timp de la moartea Apostolilor Biserica lui Hristos a căzut într-o apostazie generală, “cu exceptia acelora care au ajuns la cunostinta evangheliei restaurate” a sectei mormone.
Aspecte organizatorice
La moartea lui Smith în 1844, omorât împreună cu fratele lui de către o gloată revoltată de intrigile economice si politice puse la cale de mormoni, fiul cel mare al lui Smith avea numai 11 ani si era prea tânăr pentru a prelua conducerea sectei. Atunci s-au ivit mai multi pretendenti la succesiune, iar unii dintre ei au format grupuri care ulterior s-au desprins din secta condusă, după Smith, de Brigham Young. Dintre cele aproximativ 20 de grupuri dizidente rezultate, cel mai mare grup este “Comunitatea lui Hristos” (numită initial “Biserica Reorganizată a Sfintilor din Ultimele Zile”), structură organizată oficial în 1860 când fiul cel mare al lui Smith, Joseph Smith III, major acum, a decis preluarea conducerii acestui grup. Această dizidentă a respins practicile poligamice si alte inovatii teologice ale sectei principale, si număra la sfârsitul anilor 1990 aproximativ 250.000 membri în întreaga lume.
Până la sfârsitul secolului 19 mormonii au practicat poligamia. Al doilea “profet” al sectei, după omorârea lui Smith de către o gloată revoltată de practicile poligamice ale mormonilor, a fost Brigham Young. De-a lungul vietii, acesta a avut 27 de neveste de la care a primit 56 de copii. Alungati din estul Statelor Unite din cauza practicilor lor, mormonii au fost condusi de Young într-o lungă pribegie până în zona Marelui Lac Sărat, unde au întemeiat orasul Salt Lake City si ulterior Statul Utah.
Spre sfârsitul secolului 19, primirea statului Utah în confederatia Statelor Unite ale Americii era blocată din cauza legislatiei locale care permitea poligamia. În fata acestui blocaj diplomatic, Profetul a primit o revelatie de la Dumnezeu privind abandonarea acestei practici. Totusi, poligamia continuă să fie practicată astăzi de unele dintre grupările mai mici desprinse în secolul 19 din secta principală.
Mormonii sunt obligati să doneze sectei zece la sută din veniturile lor lunare. Potrivit datelor oficiale, secta mormonilor este un gigant financiar, dispunând de proprietăti pe toate continentele si vehiculând sume uriase de bani în scopuri de profit si propagandistice.
Toti tinerii mormoni în vârsta de 21 de ani, fete sau băieti, efectuează un stagiu de 2 ani de misionarism într-o tară stabilită de Profet. Ei sunt usor de recunoscut pe străzi după îmbrăcămintea identică (cămasa albă si pantaloni negri pentru băieti si cămasă si fustă lungă pentru fete, la care se adăugă un ecuson negru cu numele misionarului). Toti băietii devin prezbiteri la vârsta de 21 de ani. Multi dintre ei, plecati pentru stagiul de misionarism, nici nu au citit Biblia, Cartea lui Mormon fiind cea cu adevărat importantă pentru ei. În ciuda nenumăratelor modificări ale textului initial, conducătorii sectei consideră Cartea lui Mormon ca fiind mult mai valoroasă decât Biblia. Ezra Taft Benson, un Profet din trecut al sectei, afirma: “Alături de Duhul Domnului, Cartea lui Mormon este unicul mare instrument pe care ni l-a dat Dumnezeu pentru a converti lumea”. În acelasi articol este citat apostolul mormon Bruce McConkie: “Vor fi mai multi oameni mântuiti în împărătia lui Dumnezeu, de zeci de mii de ori mai multi datorită Cărtii lui Mormon decât datorită Bibliei” (The Ensign, pag. 7, noiembrie 1984).
Această sectă a pătruns si în România după lovitura de stat din 1989. Potrivit estimărilor proprii, secta are în România aproximativ 2.000 de aderenti. Misionarii refuză să vorbească cu cei neinitiati despre învătăturile lor, explicând că acestea necesită o pregătire prealabilă pentru întelegerea lor.
Iata si templul din Salt Lake City:
https://www.youtube.com/watch?v=_dBMaPOGwgQ
Cititi va rugam si:
LOCURI SINISTRE: TEMPLUL MORMON – TEMPLE SQUARE, UTAH
Biserica lui Iisus Hristos a sfintilor din ultimele zile („Mormonii”)
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
„mormonii trebuie să doneze a zecea parte din venitul lor anual către biserică” – Chiar daca da zeciuiala Tiriac tot iese in castig fata de situatia in care ar plati taxele in Romania .
Un mason spurcat…
Stau si ma gandesc,ma intreb in sinea mea:cat de adevarat o fi faptul ca fiecare mormoloc face prozelitism timp de 2 ani in afara granitelor;oare ciudatul asta cu numele de Tiriac Ion o fi stat plimbandu se n parcuri doi ani de zile pentru a insela lumea?ma indoiesc