X

Oamenii de stiinta NU INTELEG de ce INGHEATA CALOTA Glaciara Ross din Antarctica, caci ei asteaptau sa se topeasca

de null
Dedesuptul uneia dintre cele mai mari calote glaciare plutitoare în oceanul de sud nu se topește precum era de așteptat, potrivit experților. Oamenii de știință ce săpau de-a lungul coastei de vest a Antarticii au descoperit că de fapt Calota Glaciară Ross îngheață – dar n-au idee de ce.

Calota Glaciară Ross din Antarctica îngheață în loc să se topească cum se aștepta – iar oamenii de știință n-au idee de ce

  • Experții au utilizat un jet de apă fierbinte pentru a săpa în calota glaciară plutitoare cu o grosime de 0,5 mile
  • Laturile forajului ar fi trebuit să fie netede dacă se producea topirea
  • În schimb au descoperit cristale de gheață indicând înghețul
  • Asta poate explica de ce Ross este considerat mai stabil față de altele în regiune

Dedesuptul uneia dintre cele mai mari calote glaciare plutitoare din oceanul de sud nu se topește precum era de așteptat, potrivit experților.

Oamenii de știință ce săpau de-a lungul coastei de vest a Antarticii au descoperit că de fapt Calota Glaciară Ross îngheață – dar n-au idee de ce.

Descoperirea poate explica de ce calota glaciară este considerată mai stabilă comparativ cu altele din regiune.

Dacă apa de mare îngheața la dedesupt periodic, asta poate consolida calota protejând-o de subțiere.

Cercetători din Noua Zeelandă au utilizat un jet de apă fierbinte pentru a săpa adânc în calota glaciară plutitoare, aproximativ de dimensiunea Spaniei și cu o grosime de jumătate de milă (1km).

Experții au coborât apoi o cameră în forajul topit, utilizând un termometru și alte instrumente pentru a studia istoricul calotei glaciare.

În loc să gasească dovezile la care se așteptau confirmând topirea recentă, au descoperit cristale de gheață.

Dacă calota se topea, laturile forajului ar fi trebuit să fie netede.

‘Ne-a sucit mințile’, a zis Christina Hulbe, glaciolog de la Universitatea din Otago în Dunedin, Noua Zeelandă, coordonator secund al expediției, vorbind pentru New Scientist.

Echipa, ce a inclus sondori, glaciologi, biologi, seismologi și oceanografi, s-a instalat la 200 de mile (350 km) de capătul calotei glaciare.

Au lucrat de la noiembrie 2017 până în ianuarie, sprijiniți de mașini cu șenile, iar când vremea locală notorie permitea, avionul Twin Otter.

Ajungerea la ocean a fost adesea cea mai dificilă parte, cum e cazul cu toată oceanografia polară.

În acest caz, echipa a fost nevoită să foreze o gaură de numai 25 de centimentri (10 inci) grosime prin sute de metri de gheață.

Scriind în The Conversation, Dr. Hulbe a adăugat: ‘Odată ce instrumentele au fost coborâte până la 300m (980 ft) adâncime a fost ușor.’

‘Nu ai rău de mare și nu prea există contaminare biologică ce ar putea corupe măsurătorile.’

Descoperirea poate explica de ce calota glaciară este considerată mai stabilă față de altele în prezent. Echipa a lucrat din noiembrie până în ianuarie cu sprijinul mașinilor cu șenile.
Dacă apa de mare îngheața la dedesupt periodic, asta poate consolida calota protejând-o de subțiere. În imagine se poate vedea echipa la lucru.

‘Există totuși o mulțime de gheață ce poate îngheța instrumentele sau închide forajul.’

Încă nu este clar de ce Calota Glaciară Ross îngheață, în timp ce altele din regiune se topesc sau chiar se fragmentează.

Echipa a lăsat un număr de instrumente în foraj pentru a continua monitorizarea sănătății calotei glaciare.

Acum caută semne indicând episoade trecute de topire.

Dacă Ross și alte patru calote glaciare din sud se topesc, se estimează că nivelurile de apă globale s-ar ridica până la zece picioare (trei metri).

Echipa, ce a inclus sondori, glaciologi, biologi, seismologi și oceanografi, s-a instalat la 200 de mile (350 km) de capătul calotei glaciare. Acestă hartă prin satelit arată locația taberei.
Ajungerea la ocean a fost adesea cea mai dificilă parte, cum e cazul cu toată oceanografia polară. Imaginea arată continentul Antarctica, cu calota glaciară Ross în stânga jos.

Citește mai mult:

 

NOTĂ OrtodoxINFO
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button