X

SPALAM sau NU SPALAM carnea de pui?

de null

Deşi în majoritatea cărţilor de bucate se recomandă spălarea cărnii de pasăre înainte de a fi gătită, medicii spun că nu ar trebui urmată această recomandare, fiindcă există riscul contaminării cu bacterii periculoase.

carne de pui, poză simbol

BUCUREŞTI, 23 oct — Sputnik. Când spălaţi carnea de pui, apa împrăştie bacteriile, care pot ajunge în chiuvetă, pe blatul de bucătărie, pe ştergare sau pe alte suprafeţe.

Astfel există riscul să contaminării cu bacterii periculoase, precum Salmonella, Yersinia enetrocolitica sau Campylobacter jejuni, scrie exquis.ro.

Din acest motiv, departamentul pentru Agricultură din Statele Unite recomandă să nu fie spălată carnea de pui, bacteriile putând ajunge şi pe ustensile sau chiar pe alte alimente. Bacteriile sunt ucise prin gătire. De asemenea, autorităţile din domeniul sănătăţii publice din Marea Britanie avertizează că, dacă bacateriile ajung în corpul nostru, ne pot provoca dureri de stomac, diaree severă, stări de vomă care pot dura până la 5 zile.

Şi medicii români, printre care Gabriela Berechet, doctor inginer în alimentaţie, ne dau aceeaşi recomandare.

„Carnea de pui este cea mai incriminată sursă de Salmonella, dar mai ales de Yersinia enetrocolitica sau Campylobacter jejuni. (…) Prin spălarea cărnii de pui există riscul major ca bacteriile patogene să ajungă şi în carne, ceea ce face produsul finit un potenţial pericol biologic”, a precizat Gabriela Berechet pentru Gustarte.

Ea a adăugat că Yersinia şi Campylobacter sunt bacterii care, în frig, continuă să se înmulţească şi să producă exotoxine, al căror unic mediu de vehiculare este apa.

Pe de altă parte, comentatorii de pe canalul Youtube spun că, în cazul în care totuşi este spălată carnea, nu trebuie să aveţi lângă chiuvetă alimente care pot fi consumate fără gătire, precum salata sau brânza, pentru a nu se contamina, iar carnea trebuie spălată cu grijă, fără a stropi cu apă în jur.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

7 comentarii

  1. Doamne ajuta,

    Cam de 7 ani , ai mei parinti cresc doar pui de carne , tot procesul de la hranire, crestere , taiere, transare, spalare. se face in gospodarie.

    Tin sa va zic ca nu am avut alta problema de santate atribuite bacteriilor din articol decat ceva raceli in ultimii 7 ani, si ceva Entorse la glezna , care nu cred are de aface cu taierea puilor.

    Asa ca dragilor, noi taiem , transam si spalam carnea in gospodarie si nu sufar de pe urma aviarei „infectiilor ” sau alte baliverne ce le tot indrunga sistemul.

    mantuire

  2. Cred ca problema descrisa apare mai ales la pasarile crescute in ferme industriale si care trec prin multe maini in lantul de distributie pana ajung in farfuria consumatorului.
    De ceva ani cumparam carne de pasare de la o persoana particulara, care are gospodarie la tara si creste pasari. In curtea ei se aleg pasarile dorite, apoi se taie, jumulesc, parlesc, eviscereaza etc.
    Aduse acasa, urmeaza transarea, spalarea (in bucatarie se indeparteaza din zona alte ustensile nenecesare in acest proces si alte alimente; si in general alimentele nu se tin afara pe masa, pe bufet), apoi portionarea si in finaL depozitarea la congelator. Masa, bufetul, chiuveta, castroanele si cutitele folosite se spala apoi cu buretele si cu detergent de vase, se clatesc, si cam asta e.
    Nu am avut niciodata probleme digestive/infectii de la aceasta carne de pasare. Cand o gatim, de obicei prin fierbere, la ceaun sau la cuptor, timpul de preparare este de minim 20-30 min., in primul rand pentru ca acasa la mine nu se manaca nici un fel de carne cruda (adica preparata in sange). Trebuie sa fie bine facuta, ceea ce asigura si distrugerea eventualilor microbi.
    In schimb, pe carnea de pui din magazine, mai ales cea din supermarket, nici nu ma mai gandesc sa mai pun gura. Miroase a chimicale si in mod evident nu are gustul care trebuie.

  3. Fratilor, mai in gluma, mai in serios, de spalat ca de spalat dar cu storsul cum facem? 🙂

    Pentru ca toata carnea din comert este injectata cu tot felul de chimicale. Asta in afara de hormonii de crestere si antibioticele bagate direct in carnea animalelor inca din timpul vietii…

    Gasiti pe cineva la tara, de incredere si cumparati carne de acolo. Nu va trebui sa spalati sau sa storceti carnea.

    1. Hm, interesant, daca chiar e adevarat. Stiam ca frecventa cu care torc pisicile are efect vindecator, mai ales in bolile articulatiilor (artrita etc.), fapt inclusiv confirmat medical si chiar folosit pentru a dezvolta aparatura medicala pentru aceste afectiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button