Joi seara, preşedintele american, Donald Trump, a răspuns pozitiv unei propuneri a liderului nord-coreean, Kim Jong-un, de a se întâlni, conform AFP.
Anunţul a fost făcut la Casa Albă şi urmează unei serii de contacte între Coreea de Nord şi Coreea de Sud.
„El va accepta invitaţia de a se întâlni cu Kim Jong Un într-un loc şi la un moment ce vor fi stabilite. Aşteptăm cu nerăbdare denuclearizarea Coreei de Nord. În acelaşi timp, toate sancţiunile şi presiunea maximă trebuie să rămână”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.
Întâlnirea Kim – Trump, mai dificilă decât pare. Ce ar putea cere nord-coreenii
Washingtonul a temperat entuziasmul general legat de o întâlnire între Donald Trump şi Kim Jong Un. Coreea de Nord trebuie să facă paşi concreţi ca să arate că e sinceră atunci când vorbeşte de renunţarea la arsenalul nuclear, a transmis Casa Albă.
După ce s-au jignit şi s-au ameninţat reciproc cu anihilarea, Donald Trump şi Kim Jong-un s-ar putea întâlni faţă în faţă. În timp ce analiştii luaţi prin surprindere de anunţ vorbesc de un joc de poker cu miză uriaşă, vicepreşedintele american, Pence, insistă că o eventuală întâlnire arată că strategia lui Trump funcţionează.
Sarach Huckabee Sanders, purtătoare de cuvânt a Casei Albe: “Pentru prima dată în foarte mult timp, Statele Unite poartă o discuţie de pe o poziţie de putere. Chiar şi preşedintele sud-coreean a declarat că această reuşită se datorează politicilor preşedintelui Trump.”
Statele Unite nu vor face niciun fel de concesii până să ajungă la masa de discuţii. Din contră, aşteaptă ca Phenianul să-şi pună în practică promisiunile pe care le-a făcut în materie de denuclearizare, a anunţat purtătorul de cuvânt la preşedintelui american.
Sarach Huckabee Sanders, purtătoare de cuvânt a Casei Albe: “Nu vom renunţa la campania de presiuni. Nu vom face niciun pas înapoi şi nu ne vom schimba politica. Ne vom continua eforturile în acest sens şi nu vom participa la întâlnire până când Coreea de Nord nu va pune în aplicare ce a promis.”
Provocările se anunţă de pe acum uriaşe.
James Hoare, fost însărcinat cu afaceri britanic la Phenian: “Va fi dificil de stabilit o agendă. Va fi greu de ales un loc pentru întâlnire. Nu-i va fi deloc uşor lui Donald Trump să poarte aceste negocieri, dat fiind faptul că are o echipă de consilieri slabă în acest dosar. Nu are nici măcar ambasador la Seul.”
De aici şi temerile legate de un eşec cu consecinţe neprevăzute. Potrivit analiştilor, Coreea de Nord va încerca să obţină ridicarea sancţiunilor, ajutoare economice şi garanţii de securitate, în schimbul renunţării la arsenalul nuclear. Chiar dacă Statele Unite ar accepta toate solicitările, un proces de denuclearizare se anunţă de durată şi plin de necunoscute.
Trump și Xi Jinping au discutat despre întâlnirea pe care liderul american o va avea cu Kim Jong-un
Președintele american Donald Trump a precizat, sâmbătă, că a discutat cu omologul său chinez, Xi Jinping, despre întrevederea pe care liderul de la Washington o va avea cu Kim Jong-un.
Într-un mesaj postat pe Twitter, Trump a relatat subiectul discuției avute cu Xi Jinping, informează Reuters, citat de Agerpres,
„Preşedintele chinez Xi Jinping şi cu mine am vorbit pe îndelete despre întâlnirea cu Kim Jong-un al Coreei de Nord. Preşedintele XI mi-a spus că apreciază faptul că SUA acţionează mai degrabă în sensul soluţionării problemei prin mijloace diplomatice decât să recurgă la alternativa de rău augur. China continuă să fie de ajutor!”, a postat Trump pe Twitter.
Vineri, Donald Trump a avut o convorbire telefonică şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre Coreea de Nord şi despre noile tarife americane asupra anumitor metale, a anunţat sâmbătă Casa Albă.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
http://evz.ro/patriot-iohannis-tataru.html
.