Iata ce putem citi la Serial RL. „Personalități române pe coperta revistei Time“. Ana Pauker era considerată de americani „cea mai puternică femeie din lume“:
Prestigiosul săptămânal Time a dedicat ediția sa din 20 septembrie 1948 uneia dintre cele mai dure reprezentante ale comunismului de tip sovietic, care a fost trimisă de la Moscova să impună un nou regim în România.
Ana Pauker, comunista născută în România care a fost trimisă de Kremlin, în fruntea unei divizii armate, pentru a impune un regim dictatorial la București, era considerată de către revista Time, în 1948, “cea mai puternică femeie în viață” din lume. Imaginea aprigei unelte roșii sovietice, peste care a fost suprapusă simbolic o seceră galbenă și explicația “Comunista Ana Pauker, o nouă muchie pentru un vechi topor de luptă”, a fost publicată de americani pe coperta ediției din 20 septembrie acel an.
Săptămânalul i-a dedicat primei femei din lume care a devenit ministru de Externe un amplu reportaj, care prezintă pe larg copilăria fetiței “timide și plină de compasiune pentru oprimați” a familiei Rabinsohn, devenită apoi, la maturitate, o comunistă “rece ca Dunărea înghețată, îngâmfată ca un boier pe pământurile sale bogate și nemiloasă ca o coasă în grânele Moldovei”.
Time îi atribuie Anei Pauker o putere aproape nelimitată asupra României, influența sa extinzându-se, în viziunea jurnaliștilor americani, și asupra lumii comuniste din Balcani datorită încrederii pe care ar fi avut-o în ea însăși Stalin. “Femeia care vorbește cu Stalin”, o caracterizează publicația. “Ea conduce România. Funcția ei este de ministru de Externe, dar poziția sa este de guvernator al lui Stalin. Din cele șapte telefoane de pe biroul său, unul, se spune, are linie directă cu Kremlinul. Întrebată dacă are permisiunea să îl sune pe Stalin la orice oră, Ana a răspuns: «Când apare o ocazie, îl pot contacta»”, notează corespondentul de la București al săptămânalului.
Ana Pauker, crescută în sărăcie în mahalele Bucureștiului, a urât luxul la care se dedau noii lideri comuniști ai României și, relatează Time, nu a ezitat să-i elimine pe cei care “s-au molipsit de obiceiurile burgheze”, chiar dacă aceștia îi erau apropiați.
“Ana Pauker, incoruptibilă, a început să facă curat chiar din ziua în care a devenit ministru de Externe. Timp de două zile, cât a durat curățenia, ministerul ei a fost înconjurat de trupe. A epurat inclusiv trei liftieri. În ultimele săptămâni, marii șefi comuniști s-au rostogolit spre închisoare într-un număr la fel de mare ca al bețivilor dintr-o sâmbătă noaptea. Ana a trebuit să transforme două teatre în închisoare. Printre cei arestați: frumoasa Florica Bagdasar, ministra Sănătății Publice, generalul Mihai Lascăr, din divizia Tudor Vladimirescu, generalul Constantin Ionescu, șeful Statului Major, Constantin Doncea, viceprimar al Bucureștiului, colonel în Armata Roșie, membru al Comitetului Central comunist și vechi tovarăș de-al Anei Pauker”, relatează revista americană.
De altfel, se spune că Ana ar fi depus mărturie, când se afla la Moscova, chiar împotriva soțului ei, Marcel Pauker, care ulterior a și fost împușcat pentru spionaj în favoarea României. Nemiloasa ministră de Externe îi iubea doar pe copiii ei, două fete și un băiat. Jurnalistul a reținut faptul că femeia de care depindea viața sau moartea a milioane de oameni pleca de multe ori de la ședințele oficiale spunând că “trebuie să merg să pregătesc cina pentru copiii mei.”
O exagerare specifică Războiului Rece
Articolul despre Ana Pauker se remarcă printr-o supraestimare a puterii şi influenţei acesteia în interiorul Partidului Comunist Român/Partidul Muncitoresc Român (PCR/PMR) şi în viaţa politică românească, a explicat, pentru „România liberă“, istoricul Cristian Vasile.
“Jurnalistul american diminuează rolul jucat de alţi lideri comunişti, ca de exemplu Gheorghe Gheorghiu-Dej. Este simptomatic că Gheorghiu-Dej, prim-secretar al PCR/PMR şi omul care avea să o înlăture de la putere pe Ana Pauker după numai patru ani, nu apare practic în text. E menţionat o singură dată, dar în contextul evenimentelor desfăşurate în anul 1933. Această linie de interpretare, privind atotputernicia Anei Pauker, care s-a dovedit a fi falsă, a migrat din păcate – pentru o lungă perioadă – şi în istoriografia românească”, a precizat istoricul.
Biografia politică realizată din revista Time este totuși interesantă, afirmă Cristian Vasile, pentru că atunci când vorbește despre abandonarea de către Ana Pauker a credinţei tradiţionale evreieşti pentru o „altă credinţă“, “utopia comunistă”, anticipează cumva impunerea de către specialiştii în ştiinţe sociale a conceptului de „religie politică”.
“Articolul surprinde şi începuturile de formare a «noii clase», pe care avea să o descrie exemplar Milovan Djilas. Vezi formularea «Acum [Ana Pauker] este… ca un boier pe pământurile sale bogate»”, a notat istoricul. Materialul din revista Time pendulează între informaţia documentară “uneori de primă mână, mai ales despre familia Pauker–Rabinsohn” şi exagerarea jurnalistică, cumva specifică începutului de Război Rece, este concluzia lui Cristian Vasile.
In Time nu apare decat cine trebuie, cand trebuie si cum considera ei ca trebuie. Alte exemple:
De ce fondatorul FACEBOOK, Mark Zuckerberg, a fost desemnat de catre TIME, omul anului?
Time Inc. nu este o publicatie oarecare, ci o subsidiara majora a conglomeratului Time Warner ce cuprinde 130 de magazine , cele mai notabile fiind : Sports Illustrated , Fortune,People, Essence, This Old House,Entertainment Weekly , IPC Media ( What’s On TV, NME, Country Life, Marie Claire si Nuts )
Time Warner Inc. este la randul ei corporatie membra Council on Foreign Relations. Este unul din cele mai mari conglomerate media din lume , cuprinzand : AOL , New Line Cinema, Time Inc., Time Warner Cable , HBO ,Turner Broadcasting System , The CW Television Network , UBU Productions , Warner Bros. Entertainment, Cartoon Network, CNN, DC Comics.
Cititi va rugam si:
EVREII din MASS-MEDIA si INDUSTRIA DE FILME
Despre istoricul Cristian Vasile care-si da cu presupusul in articol, iata ce putem citi la http://www.humanitas.ro/cristian-vasile
CRISTIAN VASILE este cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” (Programul România şi Europa în secolul XX). A fost secretar ştiinţific al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (aprilie 2006 – aprilie 2007), coordonator al Comisiei Prezidenţiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (aprilie 2007 – decembrie 2009), coeditor, împreună cu Vladimir Tismăneanu şi Dorin Dobrincu, al Raportului Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (Humanitas, 2007).
Volume publicate: Între Vatican şi Kremlin. Biserica Greco-Catolică în timpul regimului comunist (Curtea Veche, 2003);Istoria Bisericii Greco-Catolice sub regimul comunist 1945-1989. Documente şi mărturii (Polirom, 2003); Biserica Ortodoxă Română în primul deceniu comunist (Curtea Veche, 2005); Perfectul acrobat. Leonte Răutu, măştile răului (în colaborare cu Vladimir Tismăneanu, Humanitas, 2008). A publicat studii, articole şi recenzii în periodice academice:Altarul Banatului, Analele Sighet, Annuario, Anuarul IRIR, Anuarul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, Anuarul Institutului de Istorie Orală, Arhivele Securităţii, Arhivele Totalitarismului, East European Quarterly, Études Balkaniques, Historical Yearbook, Quaderni de la Casa Romena di Venezia, Revista Arhivelor/Archives Review, Revista Istorică, Studia Politica. Romanian Political Science Review, Studia Universitatis Babeş-Bolyai. Theologia Catholica, Studii şi Materiale de Istorie Contemporană, în reviste de cultură: Adevărul Literar şi Artistic, Apostrof, Cultura, Idei în Dialog, Memoria. Revista Gândirii Arestate, 22, Timpul, Vatra, precum şi capitole în volume colective: „Une répression différenciée: uniates et orthodoxes dans la Roumanie stalinienne, 1948-1965“, în Nicolas Bauquet, François Bocholier (eds.), Le communisme et les élites en Europe Centrale, PUF, Paris, 2006; „Propaganda and Culture at the Beginning of the Communist Regime“, în Vladimir Tismăneanu (ed.), Stalinism Revisited: The Establishment of Communist Regimes in East-Central Europe, CEU Press, Budapest-New York, 2009.
Adica e cu evreul Vladimir Tismaneanu, mare specialist in a demonstra ca comunismul nu e o afacere evreiasca:
De aia deci Cristian Vasile se si straduie sa-i minimalizeze importanta Anei Pauker, ca nu cumva sa se aprinda vreun beculet in mintile norodului cititor de RL.
Cititi va rugam si:
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Bărbat adevărat. Seamănă cu neamu’ meu.
ce mai conteaza cine a fost aceasta evreica.,si ce a facut…cui a facut asa zis rau ,a devenit mucenic,intr-o alta imparatie…oare unde este ea acum,aceasta femeie puternica,aservita sionului..oare nu intr-un cazan cu smoala?mai bine sa ne rugam sa-i usureze DUMNEZEU chinurile,ca datorita ei,si a altora ca ea noi avem atatia mucenici care se desfateaza in IMPARATIA LUI DUMNEZEU,nu in cazanele lui lucifer…
http://www.traditioninaction.org/Cultural/images/G012_ana2.jpg
Sa faca un update din 2017, Ana Pauker in Iad, sa vada lumea ce-a mai ramas din cea mai puternica femeie din lume in 70 de ani.
acum o avem pe kovesi