X

România a pierdut în urma migrației până la 700 de MILIARDE de euro în 11 ani

de null
Related image

Reporterul New York Times, Dan Bilefski, mă întreba în urmă cu 9 ani despre efectele economice ale migratiei nete din Romania. Articolul publicat in New York Times retinea:

“The short-term economic gains of migration will not justify the long-term costs,” said Radu Soviani, a leading economist. “It is a national tragedy.”

Unghiul pe care l-am adus în atenția lui Dan Bilefski era legat de faptul ca autoritățile din Romania se îmbătau cu apă rece analizându-și ,,performanța” economică prin analiza superficială a banilor intrați în România ca remitențe (bani trimiși acasă de românii din străinătate). În 2008, remitențele ajunseseră la nivelul record de 10 miliarde de Euro, anual.

Exact cum spuneam: câștigurile economice pe termen scurt ale migrației nu justifică în niciun fel costurile pe termen lung: este o tragedie națională.

Articolul în sine pornea de la ceea ce Bilefski numea ,,orfanii căpșunarilor” și dimensiona costurile sociale, care sunt mult mai mari decât ceea ce încerc eu să estimez prin articolul de astăzi – costurile economice. Costurile sociale se adaugă și se adaugă semnificativ la estimările mele.

Pentru că a fost ,,breking news” știrea că 3,4 milioane de români au părăsit țara între 2007 și 2017, ceea ce ne plasează pe al doilea loc la nivel mondial ca rata a emigrării, după Siria (țara afectată de un război profund). De 10 ori mai mult decât soldații români morți în al doilea război mondial. Și profit de această șitre ca să fac o estimare economică a efectelor pierderilor economiei românești în urma depopulării. Și, pe scurt, părerea mea despre cauză.

Pe scurt, România a pierdut între 2007 și 2017 între 362 miliarde de Euro și 700 de miliarde de Euro ca urmare a depopulării. Și am în vedere în această estimare doar costul PIB-ului pierdut.

În estimare, pornesc de  la următoarele premise:

  • conform celui mai recent recensământ, în România, recenzorii au numărat în 2011 că mai suntem în țară aproape 19 de milioane, deși recenzorii au numărat în 2011, ca persoane prezente, doar 18.3 milioane. Atenție, din 2011 și până în 2017, migrația netă a continuat, deci în mod real, suntem chiar și mai puțini;
  • Rețin ca bază de calcul 19 milioane. Din care, aproximativ 4 milioane, sunt copii, potrivit datelor din 2015;
  • Rămân 15 milioane de adulți. În 2017, erau raportați 5,22 milioane de pensionari. Nu fac acum calcule fine, dar rezultă că aproximativ 10 milioane de persoane reprezintă populația activă, cifră la care mă voi raporta în continuare. Deși, în opinia mea, având în vedere că în România sunt înregistrați circa 5,6 milioane de salariați activi (din care 1,2-1,4 milioane sunt bugetari), diferența de până la 10 milioane, trebuie căutată tot în emigrație. Cu alte cuvinte, suntem mult mai puțini decât raportează Recensământul.

Și acum, calculele, în termeni de PIB pierdut.

La nivelul anului 2017, PIB-ul raportat a fost de 853,2 miliarde de lei.

Daca raportam acest PIB la 19 milioane cât de spune statistica, rezultă un PIB/capita de 44.905 lei, sau, rotunjesc: 9.700 de Euro. Acesta este scenariul ,,optimist” al costului PIB-ului pierdut..

Dacă raportăm acest PIB la așa numita populație activă (din care scădem pensionarii și copii rămânând circa 9,8 milioane în baza de calcul), rezultă un PIB/capita de 87.061 lei, sau, rotunjind, 18.700 de Euro. Acesta este scenariul ,,pesimist” al costului PIB-ului pierdut.

Vreți și un scenariu hiper-pesimist? Haideți să raportăm PIB-ul la numărul de salariați. Ne iese: 152.300 lei sau, rotunjind, 27.196 Euro. Dar în estimarea de astăzi nu voi raporta astfel, pentru că pur și simplu, aș ajunge la pierderi de peste 1000 de miliarde de Euro (1.087 miliarde Euro), în termeni de PIB pierdut.

Mă rezum la cele doua scenarii: optimist și pesimist.

Pentru simplificarea calculului, am avut în vedere PIB-ul anului 2017 (sigur că este criticabil, pentru că PIB-ul din 2007 a fost mai mic și toate PIB-urile anilor 2007-2016 au fost inferioare celui din 2017). Dar îmi propun doar să dau un ordin de mărime și nu precizie exactă în acest articol. Altfel, aș fi folosit PIB-urile anuale și scenarul hiper-pesimist.

Revenind, fiecare dintre cei 3,4 milioane de români, în cei 11 ani din perioada 2007-2017, ar fi produs:

  • în scenariul optimist (PIBraportat la 19 milioane): 3,4 milioane * 11 ani * 9.700 de Euro, un total de 362,8 miliarde Euro.
  • în scenariul pesimist (PIB raportat la ,,populatia activa”): 3,4 milioane * 11 ani * 18.700 de Euro, un total de 699,4 miliarde Euro.

Așadar, în termeni de PIB pierdut, estimarea arată o pierdere cuprinsă între 362,8 miliarde de Euro și 699,4 miliarde de Euro ca și cost al depopopulării României în perioada 2007-2017.

Dacă doriți, în perioada 2007-2017, având în vedere PIB-ul anului 2017 de 183 de miliarde de Euro, depopularea a costat România echivalentul a 2 ani pierduți în termen de PIB (scenariul optimist) și 3 ani și 10 luni.

Și tot dacă doriți, pierderile bugetare în această perioadă de 11 ani, le putem estima ca fiind cuprinse între 100 de miliarde de Euro și 210 miliarde de Euro, pierderi de venituri bugetare cauzate de depopularea României, în timp de pace.

Vă invit să vă expuneți dumneavoastră, cititorii mei, părerea despre cauza care împins 4 milioane de români în afara granițelor. În lipsa războiului, mie nu îmi rămâne ca principală cauză decât sărăcirea propriei națiuni prin folosirea capacității administrațiilor naționale succesive în primul rând pentru obținerea de câștiguri private, având ca pârghie principală ,,furturi de fonduri publice de către politicieni în locul cheltuirii corecte a lor, scolile rămânând fără cărți, pacienții fără medicamente, comercianții fără poduri și drumuri”. Cu alte cuvinte, corupția endemică, cea care nu numai că sărăcește o populație deja săracă, dar care încearcă să îi reprime orice aspirație, orice speranță.

Vă invit să reflectați la asta:

,,Corupția este lipiciul care tine impreuna multe regimuri autoritare, care denatureaza caracterul celor care conduc in sensul de a favoriza sau a crea oportunitati de e expune ,,mizeria” amicilor de lunga durata, daca se dovedesc neloaiali.”

,,Cand companiile trebuie sa plateasca spagi pentru a reduce birocratia, favorizeaza de fapt crearea a și mai multă birocrație, incetinind timpii de tranzactie si crescand costurile pentru a face afaceri”.

Fac parte din ceea ce am numit, în 17 decembrie 2014, un DISCURS ISTORIC.

Discurs și mai ales set de acțiuni care îi înfricoșează pe toți cei care mimează statul de drept în România. Pentru că este un angajament I-R-E-V-E-R-S-I-B-I-L.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

14 comentarii

  1. M-am mutat intr-o zonă unde jumătate din case sunt goale sau locuite de un bătrân ,inainte erau locuite de două – trei generați

  2. Calculul economic facut de autor e fals dupa parerea mea, si iata si de ce:

    – autorul pleaca de la premisa ca romanii care au plecat, daca ar fi stat aici, ar fi produs in valoare de cel putin cat produce un roman mediu ori asta e o premisa falsa, caci daca au plecat, au plecat la mai bine, si daca ar fi ramas in tara, cum planuia autorul sa-i tina pe locuri de munca ce ar fi platit mult sub asteptari? Doar in comunism si totalitarism, autorul ar fi avut partial dreptate, caci prin frica si amenintarea cu moartea, dictatura ar fi oprit exodul masiv, dar in conditiile unei tari libere membre UE, exodul oricum s-ar fi produs, chiar si cu o clasa politica responsabila, pt. ca Romania in veci nu va putea concura cu Vestul in multe domenii, scurt spus, economia romaneasca nu permite competitia cu titanii stabiliti ai Europei, deci cei plecati in afara ar fi fost in continuare momiti de salarii si conditii mai bune in Occident.

    – chiar daca romanii ar fi stat aici – putin probabil tinand cont ca-s cel mai mizer si mercenar popor de pe planeta, si fiecare e pt. el, nepasandu-i de ceilalti si de tara, deci romanul modern e deznationalizat si fara identitate culturala, cu alte cuvinte, numai bun pt. Vestici si alti cumparatori de creiere si mercenari – valoarea adaogata (PIB-ul adica) depinde foarte putin de om ci mai mult de bunurile de capital (tehnologii, masinarii, cunostiinte tehnice etc), in lipsa carora, romanul nu poate produce valoare adaogata mare. Si Romania duce lipsa de asemenea mijloace tehnologice moderne – un taran german, in 2 ore de lucru cu mijloace moderne automatizate e mai productiv decat taranul roman fara tehnologie care practica agricultura si crescutul animalelor ca in secolul XIX. Deci, degeaba ar fi ramas aici romanii, daca n-ar fi avut nici tehnologie prin care sa produca valoare, nici industrie unde sa fie angajati de corporatiile straine, ca ar fi ramas degeaba, si sa mai adaogam faptul ca piata romaneasca e foarte proasta, adica romanii consuma mai mult din import, ocolind produsele autentic romanesti de calitate care merg spre export (ca fapt divers 85% din productia romaneasca de miere, recunoscuta international a fi printre primele, calitativ, din lume, merge la export, pt. ca romanul nu prea consuma miere, si cand consuma, ia din cea mai ieftina, prelucrata in multe cazuri, nu miere de la apicultori profesionisti, de calitate dar scumpa datorita procesului complicat si costisitor de obtinere; in cazul ciupercilor situatia e asemanatoare, multe iau calea exportului pt. ca romanii nu prea cumpara sau nu-s dispusi sa plateasca un pret bun pe ele).

    – nu e corect sa ne luam dupa statistici in functie de medie cum e cazul a PIB per cap de locuitor; daca Gheorghe castiga 1000 lei, Vasile 10500 lei si Ion 500 lei, nu inseamna ca media castigului lor e 4000 lei (12.000 / 3)! Deci statisticile care masoara media sunt IRELEVANTE! Mai corecte sunt cele care iau in calcul MINIMUL pe economie, dar in economia aia reala, nu scriptica, pt. ca majoritatea romanilor din aia traiesc (unii sunt chiar si in afara acestei minime surse de venit). Nici nu inteleg de ce se tin statistici care masoara media – e normal ca avand o patura relativ mica de romani, la stat in general, platiti extrem de bine, media sa iasa foarte buna, la nivel de tara, insa asta e irelevant cata vreme doar o mica elita se bucura de salarii si venituri mari, care rivalizeaza de multe ori cu cele din Vest. Si la cate masini de lux, vile si bogatie au unii romani, unii straini pripiti si chiar romani ar putea trage concluzia ca suntem bogati. Deci sa revin la ideea initiala, „pierderea” de PIB ar fi mult mai mica in cazul imigratiei, pt. ca romanii care ar fi stat n-ar fi putut produce valoare adaogata cat media pe tara, din lipsa de conditii de munca si altele, si cel mai probabil ar fi ajuns muritori de foame sau in cel mai bun caz angajati pe minim pe economie intr-o slujba irelevanta, necalificata (ca nu avem o industrie, fie ea si straina, pe masura acoperirii atator locuri de munca).

    In fine, nu-mi place caracterul romanilor plecati in afara, si consider ca Romania o duce mai bine fara ei! Maresalul Antonescu a declarat oarecand „Mai bine mor in mocirla unei Romanii Mari, decat in raiul unei Romanii mici”, ori emigrantii au gandit pe dos – pt. ei, mai bine e sa le fie lor si familiei bine in afara, nu sa traiasca in saracie in tara.
    Oricum nu-s deloc material bun pt. Crestinism asemenea specimene de mercenari – ci muncesc pt. cine plateste mai bine.
    In acest sens ma bucur ca Romania e o tara mai saraca decat altele, pentru ca asa, macar vezi valoarea reala a omului, si vezi cine-si iubeste cu adevarat tara si cine iubeste doar banii si bunastarea personala.

    Romanii ce au emigrat nu au nici o scuza! Stramosii lor au trait mult mai prost si saracacios ca ei si nu s-au gandit sa emigreze in masa desi puteau! Nu conducerea e de vina, nu le mai gasiti atatea circumstante atenuante. Unde scrie in Biblie ca Dumnezeu iti cere credinta cand iti da cele bune? Caci credinta ti-o cere tocmai in lipsa celor bune! Orice caine jegos e loial, cand stapanul ii da mancare din belsug – dar loialitatea patrupedului se dovedeste mai ales cand stapanul nu prea are ce-i da de mancare!
    Prefer oricand un caine, unui roman emigrat.
    In razboiul ce se apropie, de caractere tradatoare emigrante, nu va fi nevoie, ca aia nu-s buni decat sa ceara, asistati social de lux! Vor, vor, vor, dar nu ofera nimic de pret! Prefer un batran analfabet ce creste oi sau vite si-si iubeste pamantul pe care s-a nascut!

    Am rude destule plecate in afara – stricate toate la cap si la purtare, nu dau doi bani pe ele, oameni de nimic si fara caracter; buni si profesionisti in domeniile lor de activitate dar ca oameni sunt javre ordinare, nu se ridica la nivelul unei babe sarace si credincioase din tara. Oameni morti spiritual – pana si musulmanii sunt de preferat lor pt. ca macar pe musulmani nu-i vezi sa renunte la religia si cultura lor, odata ajunsi in vest ci dimpotriva, cauta sa se impuna si pe unde emigreaza!

    Sincer nu vad ce mare lucru a „pierdut” tara prin emigratie! Dupa parerea mea, Dumnezeu a selectat gunoiul (cei plecati) de grau (cei ramasi), ca sa testeze credinta romanilor, daca e doar declarativa si cand o duc bine, sau daca e valabila si la greu, cand nimeni nu-i mai forteaza sa stea in tara cum a facut comunismul.
    Profesionisti mai ieftini si mai loiali poti cumpara ca tara din randurile altor popoare, asiatice sau chiar arabe si africane, deci cale batuta romanilor plecati!
    Oricum sunt toti pana la unul materialisti, atei, ecumenisti in cel mai „bun” caz in care indiferentismul religios nu i-a lovit total, oameni interesati doar de burta si binele personal.
    Daca stramosii nostri ar fi gandit ca specimenele plecate in afara la „mai bine”, n-am fi avut astazi tara, pt. ca lui Stefan cel Mare ii era mai usor de exemplu sa se angajeze in Vest, pt. imperiile mari ale vremii, ca si general capabil de osti, bucurandu-se de mai multa slava pamanteasca de la oameni, de mai multa bogatie si de mai putine dureri de cap si injuraturi obtinute prin carmuirea unei tari de saraci, razvratiti si tradatori. De generatia interbelica nici nu mai discutam – aveau mai multe de castigat cei de-atunci daca mergeau sa lucreze in vest, cel putin sub aspect material castigau mai mult (Nicolae Paulescu a fost foarte apreciat in Franta, dealtfel, mult mai apreciat si mai bine tratat ca in tara).

    Respect zero pt. romanii „muncitori” plecati – munca nu e o virtute, nu munciti pt. mine, pt. Dumnezeu, pt. altii, ci o faceti pt. voi si familiile voastre. Sau vreti sa veniti cu manipularea ca nu veti mai trimite bani propriilor vostri plodei si batranilor vostri, ca si cum mare lucru faceti ca va intretineti pe ai vostri? Asta e ca si cum un parinte s-ar lauda ca nu-si tine copilul in foame si sete, in mizerie si lipsuri.

    1. Dragul meu, te sfatuiesc sa inveti pt bacalaureat si sa renunti la comentariile lungi si inutile. Vezi ca te pica astia la romana si nu-i de gluma. Nu se scrie „adaogata” ca tine ci „adaUgata”. Nu te da lovit de neatentie pt ca este o greseala repetata, inclusiv la un alt comentariu kilometric de la un alt articol.

      Melanjul pe care-l faci nu este de nici un folos. N-ai dreptul sa judeci pe nimeni. Vezi-ti de ale tale. Mai bine invata pentru bacalaureat.

      Pentru cultura ta sa stii ca si parintele Justin Parvu a dat binecuvantare unor persoane sa mearga la munca in strainatate atunci cand nu aveau ce le da copiilor de mancare. Este adevarat ca pe toti i-a sfatuit sa se intoarca iar pe altii chiar i-a determinat sa vina in Romania cum este, spre exemplu, cazul chirurgului Stefan Mindea care facea performanta la Stanford iar acum la Constanta.

      Numai Domnul stie ce este in sufletul fiecaruia. Tu ai grija sa nu mai tradezi limba romana si, daca iti da Dumnezeu putere, lupta ca sa transmiti romanilor iubirea de neam si de tara.

    2. Excelent comentariu si punct de vedere!Exact asa gandesc si eu!E incurajator pentru noi,cei ramasi aici ca mai exista gandire,simtire,ratiune si credinta pt Romania,de fapt tara noastra,patria noastra!

  3. @ Dan, iti dau dreptate legat de parerea ta despre rominii plecati afara. Ok, poate ca nu sint toti in aceeasi barca dar marea lor majoritate fix asa sint. Asta am simtit si eu pe propria piele. De ce spun asta?
    Pt ca si eu sint plecat in strainatate, am revenit in tara de doua ori si am plecat iar. Recunosc ca nu am plecat pt ca aveam nemultumiri legate de politica (de care nu imi mai pasa pt ca nu va mai aduce niciodata nimic bun) de viata mea sociala in Romania ci pur si simplu pentru bani pt ca sa-mi mai fac una alta pe la casa ramasa in tara.
    Sper ca intr-un an doi sa ma intorc dfinitiv si sa pot face ceva acolo in Romania si indiferent de ce se va mai intimpla sa ma ajute bunul Dumnezeu sa nu mai plec. Salariul n-o fi ca in strainatate dar imi ajunge deja cit am acumulat.
    Vorbind cu colegii de aici fix acelasi lucru le-am spus si eu ca practic noi trimitind bani in tara ne ajutam strict pe noi , nu ajutam tara cu nimic , pt ca investitiile pe care le facem duc bani tot in conturi straine.regulile jocului sint deja facute de straini si in orice situatie ne vor lasa saraci si fara bani.
    Legat de faptul ca romanii emigrati sint atei si ecumenisti – da in proportie covirsitoare cred ca asa este . mai avem insa si un nucleu tare de 20-30% care indifferent de ce se intimpla nu renunta la religie si traditii. Ti-o spun pt ca vad asta la biserica la care ma duc si care e mereu plina ochi si mai mereu sint cam aceiasi oameni.
    Din pacate la tinara generatie vad o ratacire grava si in tara.Cind m-am intors am lucrat o perioada la multinational si pot sa iti spun ca nu am avut nici macar 1 singur coleg cu care sa pot discuta mai serios pe teme de viata , de suflet
    Parerea mea este ca in maxim o generatie daca nu ne trezim o sa ne inghita tavalugul ateist. Sper sa nu am dreptate si sa ne ajute bunul Dumnezeu sa ne trezim.

    E greu insa……

  4. Taranimea scoasa de Ceausescu din sate s-a dovedit retrograda si revansarda, dominata in exclusivitate de interese egoiste, strict materiale, pt atingerea carora nu s-a dat in laturi de la absolut nimic! Se stie f bine cine au fost tortionarii, securistii, membrii de partid si cine sint si politicienii de astazi, tefelistii si ong-istii. Taranimea retrograda nu are constiinta romaneasca, este lipsita de identitate, iar loialitatea fata de tara si neamul romanesc reprezinta pt acest grup social o notiune abstracta, tot asa cum sint demnitatea si onoarea. Efortul facut de Ceausescu, pt a oferi acestora o sansa in plus, deoarece s-a facut in detrimentul altor grupe din societatea romaneasca, a fost un esec colosal, din toate punctele de vedere. Romania este in pragul disolutiei, nu din vina unor politicieni incapabili, ci a unui popor in care numarul inconstientilor este f mare. Taranimea si-a aruncat la gunoi traditiile si istoria preluind toate mizeriile vestului, fara discernamint. Astazi aveam f putini romani, dar f multi patrioti vestici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button