X

PRIGOANĂ. Patru MEDICI de familie din zonele Rădăuţi şi Suceava, SANCȚIONAȚI de DSP din cauza numărului SCĂZUT de copii VACCINAȚI antirujeolic

de null
Șeful Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP, dr. Dinu Sădean

Dana HUMOREANU

Patru medici de familie au fost sancţionaţi, în luna ianuarie a acestui an, de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, din cauza procentului slab de acoperire vaccinală anti-rujeolică. Șeful Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP, dr. Dinu Sădean, ne-a declarat, ieri, că medicii au primit avertisment scris, iar dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte, vor fi sancţionaţi cu amendă.

Este vorba despre un medic din municipiul Rădăuţi, de doi medici din mediul rural din zona Rădăuţi şi unul din mediul rural din zona Suceava, cu o medie de acoperire vaccinală împotriva rujeolei de 35-40%.

Dr. Sădean a subliniat că unul dintre medici avea liste cu semnături ale părinţilor care au refuzat vaccinarea împotriva rujeolei, dar şi în aceste condiţii, autorităţile sanitare apreciază că medicii de familie trebuie să se implice în a explica părinţilor riscurile la care îşi expun copiii prin refuzul imunizării.

De la începutul acestui an, în judeţul Suceava s-au înregistrat 30 de cazuri de rujeolă, cinci dintre acestea fiind înregistrate în localitatea suceveană Mironu, unde se află în evoluţie un focar comunitar de rujeolă. Boala a fost diagnosticată în special la copii nevaccinaţi antirujeolic,  o parte dintre ei având vârsta mai mică de nouă luni, iar în cazul altora părinţii au refuzat vaccinarea copiilor. Au fost însă şi cazuri de îmbolnăvire la adulţi.

Aproape 400 de controale în ianuarie, efectuate de inspectorii DSP

Pe lângă verificarea aplicării prevederilor Programului Naţional de Imunizări, inspectorii DSP Suceava au efectuat, pe parcursul lunii ianuarie, un număr total de 399 controale igienico-sanitare în unităţile din categoria celor cu profil nonaliment. Potrivit unui comunicat semnat de dr. Sădean, în urma verificării condiţiilor de funcţionare asigurate în aceste unităţi, s-au depistat o serie de neconformităţi la comercializarea de produse cosmetice cu termen de valabilitate depăşit, acţiune amendată cu 800 lei şi retragerea de la comercializare a produselor în cauză.

În unităţile din categoria celor cu profil alimentar au fost efectuate 180 controale igienico-sanitare. În urma verificării condiţiilor de funcţionare asigurate în aceste unităţi s-a aplicat un avertisment pentru neconformităţi privind calitatea apei utilizate.

Conform tematicii de control cuprinsă pentru luna ianuarie în ”Planul Naţional de Acţiuni Tematice 2018”, a fost desfăşurată o acţiune de control în unităţile de învăţământ din sistemul public şi privat privind verificarea respectării condiţiilor de microclimat corespunzător şi verificarea respectării legislaţiei privind distribuirea produselor din programul guvernamental ”Laptele şi cornul”. În acest sens au fost verificate 114 unităţi de învăţământ, 16 dintre ele fiind depistate cu neconformităţi.

Această acţiune tematică a fost completată cu o alta, cuprinsă în planul propriu al Serviciului de Control în Sănătate Publică pentru luna ianuarie 2018; astfel controalele efectuate s-au axat pe verificarea condiţiilor igienico-sanitare de funcţionare asigurate în unităţile de învăţământ cu bloc alimentar propriu (cantină) şi în cele cu bloc alimentar externalizat. S-au verificat 18 unităţi şi nu au fost depistate neconformităţi.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

3 comentarii

  1. Inca un argument ca astora cu vaccinu de la minister ii doare fix in cot de oameni, indiferent de tabara. Adica in loc sa se implice si sa caute solutii civilizat, dau cu biciu si in slugile lor ca nu aduc roade. Fix ca dracii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button