Palatul în care a trăit mai bine de zece ani unul dintre marii duhovnici ai României, Bartolomeu Anania, a devenit locuinţa episcopului care în 2017 a provocat un scandal sexual fără precedent în Biserica Ortodoxă Română.
Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, locuieşte în palatul de la Văratec, judeţul Neamţ, în care s-a retras fostul mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, pentru a se dedica scrisului. Imobilul care l-a găzduit pe cel supranumit ”leul Ardealului” se află în administrarea Episcopiei Romanului şi Bacăului şi a fost pus la dispoziţia lui Corneliu Bârlădeanu, după ce acesta a refuzat alte două oferte.
Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcţia de episcop în luna august, anul trecut, la presiunile superiorilor, în urma unui scandal sexual, izbucnit după ce el însuşi a mers la DNA să reclame că mai mulţi preoţi în şantajează cu materiale compromiţătoare.
După finalizarea anchetei DNA, în spaţiul public a apărut unul dintre filmuleţele cu care Corneliu Bârlădeanul era şantajat. În imagini, acesta apărea în ipostaze intime alături de un alt bărbat.
Sinodul BOR a acceptat cerererea de retragere din funcţie şi a stabilit, odată cu vacantarea postului de episcop al Huşilor, ca fostul episcop să locuiască în jurisdicţia Episcopiei Devei şi Hunedoara într-o casă din localitatea Hăţăgel.
Palatul în care a locuit Bartolomeu Anania este acum locuinţa lui Corneliu Bârlădeanul FOTO Mesagerul de Neamt
Retras din funcţie, dar privilegiat
După ce a vizitat-o, Corneliu Bârlădeanul a anunţat că nu doreşte să locuiască acolo, invocând că ar fi prea departe de casă. I-a fost făcută o altă ofertă de către Episcopia Romanului şi Bacăului, fiindu-i oferită o casă în oraşul Târgu Ocna, însă nici această propunere nu a fost agreată.
În final, fostul episcop al Huşilor a primit o a treia ofertă pe care a şi acceptat-o şi anume palatul de la Văratec în care a locuit în perioada 1982-1993 fostul Mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania. Considerat una dintre cele mai de seamă personalităţi ale BOR, care a îmbinat într-un mod fericit religia şi cultura, ”leul Ardealului” s-a retras la Văratec pentru a scrie şi a locuit în palatul care aparţinuse fostului episcop al Romanului şi Bacăului Partenie timp de 11 ani.
Acum imobilul în care Bartolomeu Anania a realizat cea mai bogată activitate literară îl găzduieşte pe Corneliu Bârlădeanul. Acesta, potrivit localnicilor, este însoţit de doi călugări şi un şofer, cel mai probabil, fratele său, Florin Onilă, fost poliţist de frontieră.
Corneliu Bârlădeanul, în continuare ”Preasfinţit”
Chiar dacă şi-a pierdut funcţia, Corneliu Bârlădeanul are în continuare rang de episcop, statutul exact fiind episcop-retras, şi are în continuare statut de ”Preasfinţit”. Reprezentanţii Bisericii continuă să se adreseze cu această formulă atunci când fac referire la fostul episcop. Corneliu Bârlădeanul şi-ar fi pierdut aceste calităţi numai în cazul în care ar fi fost caterisit de consistoriul arhieresc, în a cărui judecată nu a mai intrat.
Fără o sancţiune care să ducă la pierderea titlului de episcop, Corneliu Bârlădeanul poate reveni oricând într-o funcţie similară celei ocupate la Episcopia Huşilor.
Până în prezent, singura voce fermă referitoare la viitorul fostului episcop Corneliu a fost cea a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, care a declarat că fostul episcop al Huşilor va fi un simplu monah, fără drept de slujire.
Citiți vă rog și:
Bine că palatul are trei paratrăsnete… după cum se vede.A rămas un simplu mona(r)h.
Onila Corneliu a fost trecut in rezerva de cadre. Asa au hotarat ceilalti eretici. Inteleapta decizia. Pentru nepomenirea unui episcop eretic de catre un preot, pedeapsa e ,,caterisirea”. Pentru erezie si pacatul sodomit pedeapsa este sa locuiasca intr-un palat somptuos, cu personal de serviciu si o suma frumusica. Asadar, sinodalii dozeaza pedepsele in functie de gravitatea faptelor. Invers proportional cu acestea. Mult nu ne mai rabda Dumnezeu.
Il sfatuiesc calduros spre neintarziata pocainta atat pe Corneliu cat si pe ierarhii care au hotarat aceasta „pedeapsa”.
Infricosator e cuvantul: „Iar cine va sminti pe unul dintr-aceştia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară şi să fie afundat în adâncul mării.”