X

Program funeralii Regele Mihai

de null

Zi istorică pentru România. Regele Mihai este condus astăzi pe ultimul drum 16

La ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal.

Slujba va fi oficiată de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La 10.45, sicriul cu stindardul regal şi cu Coroana de Oţel sunt scoase din Palatul Regal spre Piaţa Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu. Vor fi interpretate marşuri funebre şi vor fi trase clopotele de la toate bisericile din împrejurimi.

La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, iar un al doilea semnal funerar de trompetă va marca începerea ceremoniei religioase şi militare. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.

La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. De la ora 11.30 la ora 12.45, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.

La ora 14.05, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat la ora 14.40 cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46).

La ora 17.30, cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.

La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.

La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus în ţară miercuri, la ora 11.00, cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă, unde a avut loc o slujbă religioasă. De la aeroport, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale a fost transportat la Castelul Peleş, unde a rămas pentru câteva ore, apoi a fost adus la Bucureşti şi aşezat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Aici, zeci de mii de oameni au trecut prin faţa catafalcului pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui.

Conform informaţiilor transmise de Casa Regală, vor lua parte la funeraliile Regelui Mihai: Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf al Suediei, Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei, Alteţa Sa Regală Marele Duce de Luxemburg, Majestatea Sa Regele Juan Carlos I al Spaniei, Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei, Alteţa Sa Regală Principele de Wales, Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al bulgarilor, Majestatea Sa Regina Anne-Marie a elenilor, Alteţa Sa Regală Principesa Muna a Iordaniei, Alteţa Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei, Alteţa Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei, Alteţa Sa Regală Principele Moştenitor Alexandru II al Serbiei, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Ecaterina a Serbiei, Alteţa Sa Regală Ducele de Braganza, Alteţa Sa Imperială şi Regală Principele Georg al Prusiei, Alteţa Sa Imperială şi RegalăArhiducele Karl al Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Marea Ducesă Maria a Rusiei, Alteţa Sa Regală Principele Moştenitor Leka II al albanezilor, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Elia a albanezilor, Excelenţa Sa Şeicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein, Alteţa Sa Regală Principesa Rym a Iordaniei, Alteţa Sa Regală Marele Duce de Baden, Alteţa Sa Imperială şi Regală Marea Ducesă de Baden, Alteţa Sa Regală Principesa Irina a Greciei, Alteţa Sa Regală Ducele de Vendome, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Dominic al Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Emmanuella a Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, Baronul Hanns von Holzhausen, Baroana Alexandra von Holzhausen, doamna Ferch, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Georg al Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Martin al Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Katharina a Austriei, Alteţa Sa Regală Principele Emmanuel Philibert de Savoia, Alteţa Sa Regală Principele Nikolaos al Greciei, Alteţa Sa Regală Principele Eberhard de Wurttemberg, ASR Principesa Chantal a Franţei, Baronul Francois Xavier de Sambucy de Sorgue, Alteţa Sa Principesa Anne de Ligne, Cavalerul Charles de Fabribeckers, Principesa Tatiana Radzivill, doamna Fruchaud, Dr. John Fruchaud.

Regele Mihai – care împlinise 96 de ani în 25 octombrie – a încetat din viaţă în 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

8 comentarii

  1. Înainte de înmormântare, regele Ferdinand a avut sicriul deschis.
    Nu vi se pare cam suspect că sicriul regelui Mihai să aiba sicriul închis inca din prima zi de când a trecut la cele veșnice ?

  2. Intrebare pentru cei plini de venin la adresa Majestatii Sale, Regele ortodox Mihai Intai de Romania:
    A fost mai bine cu Iliescu, Brucan & Comp nu?
    Incetati sa mai huliti istoria..

  3. Vrem sa ne abatem de la subiectul cu regele Mihai si sa aducem in fata Dumneavoastra o tema legata de patologia problemelor psihice si a persoanelor bolnave,cu implicatii in latura religioasa,in medii de afaceri,in inventii si electronica.Din start fie spus(referitor la intamplarea de la metrou unde avem o situatie clinica aparte) e bine sa stim ca statul cu organele specializate nu poate preveni intamplari ori actiunea imprevizibila a unei persoane aflate sub influenta alcoolului,droguri sau nebunie.Chiar daca arsenalul informational e la discretie,totusi intr-o tara ca Romania cu DNA ul sperietoare,siguranta politistului,cetateanului si drepturile minime,libertatea de constiinta sunt la voia intamplarii.Se descurca fiecare cum apuca.Daca are un pic de noroc si relatii e bine,care nu,cum o pica.Auzim ca destine de oameni se duc pe apa sambetei si nu reactioneaza nimeni.De ce toate acestea?Pentru ca totul pleaca de la maniera de a gandi felul cum se trateaza problemele in viata.Daca multi dintre noi ne-am „dota” la timp cu:1educatie religioasa corecta(ortodoxa,nu in spiritul ecumenist),2 educatie buna in materie de maniere,3educatie medicala,4educatie pt prevenirea de incendii,accidente de toata mana,5 educatie scolara,artistica pt descoperirea aptitudinilor innascute,6 educatie militara s a m d in care sa se piseze nu pe formarea omului ca sa fie util societatii si dupa aceea daca nu mai e bun de nimic il dam la o parte,nu asa,ci pe educarea caracterelor.O tara cu oameni dotati cu cunostinte religioase sanatoase,cu oameni corect educati pt toate problemele de viata si corect indrumati de mici,cu „busola”de orientare in viata,in societate,in situatii dificile de viata,in stare functionala,pentru a se preveni multe patanii chiar si in amanuntul vietii intime individuale;acea tara chiar daca brusc intervine saracirea populatiei cu efectele ce o caracterizeaza,trece evenimentul aproape neobservat,pentru ca educatia buna care zace in acea populatie neutralizeaza orice potential negativ,il transforma in ceva util.O persoana bine educata are 10000 de parghii care se regasesc in insusi codul sistemului educativ in tot prolificul sau(sistemul educational familial,social,sportiv,militar de aparare s. a.) si isi spune cuvantul in momentele foarte dificile pentru ca atunci isi da omul toate examenele,atunci arata cate karate face nu persoana ci educatul din om.Educatia bine pusa la punct nu distruge personalitatea nimanui;ea este hrana pentru suflet,e hrana pt intelect ,mentine corpul in stare functionala si la 100 de ani,protejeaza mediul inconjurator,corecteaza deviatiile mintale,sexuale,de comportament ,deviatiile din economie,din religie,din politica,deviatiile din relationarea cu vecinii,cu anturajele si cu partenerul de viata.

  4. Sa stiti ca,poate nu ma credeti,chiar insasi moartea cu coasa sta departe de omul cu o buna educatie si isi gaseste atunci numai scuze:fie coasa nu a ascutit-o bine,fie e prea mica pt acest eveniment,ori ca nu a nimerit persoana cautata,ori si-a pierdut vesta pe drum si trebuie sa se intoarca inapoi s-o caute,i-a luat vantul caciula,sau a scapat acceleratul ,i-a luat casa foc si trebuie sa cheme pompierii,sau i s-au furat actele si trebuie sa plece sa le declare pierdute si va trebui sa astepte mult timp pana si le reface s. cl.De ce?Pt ca i se strica”calculatoarele”.Merge la stanga,calculatoarele ii zice”inainte”,ia tranvaiul 46,GPS-ul ii zice”Nu!Atobuzul 103!”.Urca in 103,pac,GPS ul-„Gresit!Acceleratul de la ora 23,din Gara de Nord stationat pe linia 5!!!” si tot asa,nestiind sarmana ca de fapt asta e munca ei de zi cu zi,rar ii mai pica cate un tantalau asa gratis pt ca multi sunt destepti si informati.

  5. Florian, flotantul lui ceausescu ar fi bine sa puneti voi taranii mina pe carte ca sa vedeti ca sinteti tare prosti si tranceniti toata ziua tot felul de idiotenii. mihai a facut posibila aparitia in prim plan a celor numiti de tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button