X

Regele Mihai a rupt în 2011 legăturile cu casa de Hohenzollern Sigmaringen, instituind Casa regală a României

de null
Coroana de oțel, făcută din unul din tunurile cucerite în luptele de la Plevna. Primul care a purtat-o a fost Carol I, în 1881. Carol I a ales oţelul şi nu aurul, pentru că acesta simboliza curajul şi tăria armatei române. La 15 octombrie 1922, coroana Regatului României i-a fost dată regelui Ferdinand.

Regele Mihai I a făcut public în 2011, pe site-ul Casei Regale a României, un document regal care prevede că începând cu data de 10 mai 2011 toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa de Hohenzollern Sigmaringen au luat sfârşit.

„În conformitate cu dorinţele regretatului nostru bunic, Majestatea Sa Regele Ferdinand I, şi cu decizia sa din 1921, Familia Regală a României şi toţi membrii săi au purtat şi poartă numele de (a) României. Casa Regală va fi cunoscută de acum numai sub numele de Casa Regală a României”.

Profesor doctor la Universitatea Bucureşti, istoricul Ion Bulei ne-a oferit detalii privitoare la aceasta decizie:

„Mi-e greu să dau un răspuns de ce s-a luat această decizie acum. Relaţiile nu mai erau oricum, pentru că practic Casa de Hohenzollern rupsese şi ea legăturile, nu numai Regele Ferdinand, atunci când România a intrat în război în 1916. Reacţia a venit din partea lui Wilhelm al II-lea, care l-a eliminat din acel moment pe regele Ferdinand din listele Casei de Hohenzollern. Regele Ferdinand a luat atunci decizia de a nu se mai simţi legat de familia de Hohenzollern, care familie între timp nu mai domnea. Ea fusese eliminată de pe tronul Germaniei, iar o renunţare în plus din partea suveranului român se impunea cu atât mai mult cu cât România avea nevoie de o recunoaştere ca nou stat sub o structură politică pe care o ştim şi care e întărită de această declaraţie din 1921”.

Din partea Casei Regale a României ne-a răspuns oficial Ioan Luca Vlad:

„Sunt 90 de ani de când Regele Ferdinand a hotărât ca Familia Regală a României să se numească a României. Între timp relaţia cu familia de Hohenzollern s-a îmbunătăţit oarecum, pentru că după cum ştiţi că în timpul primului război mondial s-au rupt de tot în sensul că Ferdinand a fost şters din listele familiei de Hohenzollern, pentru că a luptat împotriva germanilor.

Unii membri ai familiei inclusiv regele personal au acceptat titlul de prinţ de Hohenzollern. Asta era în timpul exilului. Ceea ce înseamnă că astăzi, când Familia Regală este în România, când suntem în secolul XXI şi este un titlu al unui principat care nu mai există, nu este normal ca această legătură să se mai menţină.
De aceea Regele a spus singurul titlu pe care Familia Regală a României îl poartă este al, a României. Aşadar este normal să se pună şi în scris acest lucru, pentru memoria istorică şi cu ocazia zilei de 10 mai, fiind Ziua Regalităţii.” (Loreta Popa)

de Carmen Anghel-Dobre

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

8 comentarii

  1. Atitea lucruri ciudate cu moarte regelui Mihai, ca daca le pui cap la cap si tegindesti un pic mai adinc descoperi lucruri interesante.
    Se spune ca e mort mai demult si ca a fost tinut special pentru aceasta perioada. Nepotul lui, Nicolae, nu a fost lasat sa intre sa-si vada bunicul pe patul de moarte, asta fiind o chestiune profund crestina batjocorita de catre casa regala. Alta dubiosenie este ora la care va fi inmormintat si anume seara pe intuneric ( noaptea ca hotii), obicei nepracticat in ortodoxia atit de mult invocata de catre casa regala.
    Si o alta chestiune foarte interesanta este ca in aceasta perioada copilul meu care trebuia sa se duca sa cinte colinde la un consiliu judetean a aflat ca nu mai poate face asta pentru ca este doliu national. Cu alte cuvinte regele mai presus de Hristos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button