Persoanele care consumă heroină ar putea în viitor să se drogheze în camere special amenajate, sub supravegherea unui medic și a unui psiholog. Este o propunere legislativă depusă la Senat de un deputat PSD.
Inițiativa este susținută și de reprezentanții ONG-urilor, care spun că în acest fel, numărul îmbolnăvirilor cu HIV și hepatită, s-ar putea reduce, la fel și numărul seringilor folosite și aruncate la întâmplare pe străzi.
Mihaela are 34 de ani și de 2 ani a aflat că a fost infectată cu virusul HIV. De vină ar fi consumul de heroină și schimbul de seringi cu ceilalți dependenți, spune ea. Un studiu realizat anul trecut de Agenția Națională Antidrog arată că aproape jumătate dintre consumatorii de droguri injectabile folosesc în comun ace și seringi.
Mihaela, consumatoare de droguri: „De la seringi, disperarea din mine, oriunde vedeam seringi pe jos, mai ales în parcări, ne făceam oriunde apucăm și de acolo m-am nenorocit pe toată viață. Făceam unii după alții.”
Mihaela spune că s-a săturat să își ducă dependența pe străzi, sub privirile trecătorilor. De aceea ar acceptă să meargă într-o cameră unde să aibă voie să se drogheze sub supravegherea unui psiholog și a unui medic.
Mihaela, consumatoare de droguri: „E mai bine acolo fiindcă ai medic, îți faci acolo, ai tot ce îți trebuie.”
Marian Ursan, președinte Organizația Carusel: „Datele oficiale ne arată că în România ne confruntăm în acest moment cu o epidemie de HIV, chiar și de Hepatită C. Oamenii au făcut pasul către spațiul public, în ceea ce înseamnă consumul de droguri. Din această cauză, în momentul de faza există foarte multe seringi aruncate, oameni care se droghează în văzul lumii.”
Ideea de a crea în România camere în care să fie permis consumul de droguri injectabile îi aparține unui deputat PSD. Acesta a depus la Senat un proiect legislativ de modificare a legii privind prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri.
Petre Florin Manole, deputat PSD: „Medic, psiholog, asistent social. Ei livrează niște servicii către consumator, îi ajută să depășească probleme de sănătate apoi seringile sterile care sunt foarte importante pentru răspândirea unor boli foarte grave.”
Radu Leca, psiholog: „Dacă ajunge singur consumatorul la concluzia că psihologul îl poate ajută să renunțe și medicul îl va susține cu tratament medicamentos lucrurile vor și favorabile lui.”
Odată creat cadrul legislativ, camerele ar putea fi administrate de ONG-uri și voluntari. Astfel de spații există deja în state precum Belgia, Spania, Franța, Olanda sau Germania.
de mentionat in titlu ca este vorba de ROMANIA!
(e propunerea unui tigan din psd)
Aberant ! Sa se lase de droguri si sa mearga la munca si sa contribuie cu ceva la societate. Doar sa primeasca fara sa dea nimic inapoi, astia sunt oameni ?
Iar poporul este imbatat si spalat pe creier sa nu intrebe de ce acesti drogati si-au abandonat raspunderea fata de societate si de restul. Ii privesc ca niste victime cand de fapt ei sunt niste calai.
Fiecare drogat ne costa lunar sume de bani, si in loc sa vedem asta ca pe o boala si un pericol, suntem indemnati sa fim induiosati si sa nu tragem la raspundere pe drogat. Drogatii nu sunt victime, sunt calai.
Să fie tratați, DA, dar ca să-i asiști ca ei să continue a lua mai departe droguri, NU sunt(em) de acord. Sper că mai suntem sănătoși și că de atâta dragoste pentru aproapele nu intrăm cu toții pe teren minat. Să-i tratăm pe frații noștri, dar să urmărim ca să-i vindecăm și nu să atragem prin „dragostea” noastră și pe alții în același laț. Doamne ajută !
cine a facut propunerea,din mult altruism pt ei,poate sa-i ia la el acasa,sa-i trateze,sa le ofere droguri,asistenta,ca bani au destiu,si au de unde sa faca rost de bani si in viitor…
donatori de sânge și organe. Nu mai este nevoie să îi caute. Vin singuri la momeală. Un cip-cip acolo, un vaccin, un experiment… Ferească Dumnezeu de ce îi așteaptă. Vor cădea din lac în gheena.
Chestia asta se petrece deja de ani buni in Norvegia (traiasca National Geographic) si cred ca in Norvegia functioneaza in primul rand pentru ca spitalele si clinicile de acolo sunt foarte bine dotate,deci le raman seringi si ace de unica folosinta si pentru drogati.Dar la noi in Romania, unde esti nevoit uneori sa-ti cumperi singur seringile si acele,basca medicamente,pansamente de proasta calitate,nu prea vad de unde sa scoata generosul derutat psd camasa cu seringile,psiholog si medic,poate daca plateste din buzunarul propriu.Pe de o parte incerc sa ma pun si in pielea bietilor parinti ai tinerilor care se drogheaza-faptul ca se drogheaza e deja o greutate aproape imposibil de suportat, da sa mai stea si cu stresul ca se imbolnavesc de SIDA si de hepatita,asa scapa de un stres in plus si astfel tanarul are sanse mai mari sa se poata lasa de droguri.Dar cum am mai spus, degeaba incearca acu psd sa faca din cacat zeama de struguri, daca nu contribuie la modernizarea spitalelor si la dotarea lor cu capital uman si material de valoare
@Honcu Maria: bietii parinti sa isi faca datoria de parinti si sa isi impiedice copilul de a se mai droga. E vina copilului in primul rand, si a parintilor in al doilea rand – ca acesta se drogheaza.
Nici copilul si nici parintii nu sunt victime. Ei sunt niste calai care distrug viata copilului si afecteaza negativ intreaga societate.
Presupun că persoane care se droghează sunt peste tot, nu doar în câteva zone. Câte astfel de locuri se consideră util să se înființeze? Cu medic, asistent, psiholog, de care și în spitale e lipsă. Dacă e vorba despre câteva, oare cei care se droghează se vor duce la un centru aflat la distanță de kilometri? Dacă nu au bani pentru o seringă și pentru ace de unică folosință, au bani de bilet? Cam câte centre „ar trebui” să existe?