X

Fostul mitropolit al Kievului și al Întregii Ucraine, Filaret, își cere iertare pentru schisma din biserica ucraineană

de null

Documentul a fost primit în cadrul Soborului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse din 29 noiembrie – 02 decembrie 2017. Soborul Arhieresc a ascultat cererea scrisă a fostului mitropolit al Kievului și al Întregii Ucraine, Filaret, către Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill și episcopii Bisericii Ortodoxe Ruse de la 16 noiembrie 2017.

Foto: https://foma.ru

Scrisoarea conține o cerere de restabilire a comuniunii euharistice și de rugăciune cu creștinii, care sunt în schisma din biserică ucraineană, și anularea a „toate deciziile, inclusiv a pedepsei si excomunicarii … și de dragul lui Dumnezeu, care a poruncit pace între creștinii ortodocși și reconcilierea între popoare“. Scrisoarea se încheie cu cuvintele:

„Îmi cer iertare pentru tot ce am păcătuit cu cuvântul, cu lucrul, și cu toate simțurile mele, și la fel de sincer din toata inima îi iert pe toti.“

Soborul a salutat recursul, ca un pas spre depășirea diviziunilor și restabilirea comuniunii cu Biserica din partea celor care au căzut din unitatea Bisericii Ortodoxe canonice Ucrainene.

În 2008, Soborul Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse în definiția „Cu privire la unitatea Bisericii“, a salutat eforturile Bisericii Ortodoxe Ucrainene de a depăși schisma, prin dialog, la baza caruia „stau loialitatea fata de tradiția canonică a Bisericii și dorința de a readuce la comuniunea bisericeasca pe cei care s-au separat de unitatea mântuitoare.“

În Apelul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, din 26 iulie 2010 despre creștinii ortodocși din Ucraina care sunt în afara unității cu Biserica Sfântă, se spune:

„Ce ar putea fi mai de dorit decât întoarcerea fraților separați în ograda mintuitoare a Bisericii Unei, Sfinte, Sobornicesti și Apostolești? Asta ar fi un adevărat triumf al Ortodoxiei, triumful iubirii lui Hristos! Ne rugăm pentru a apropia ceasul când cei care au cazut în schismă în mod liber vor dori să se întoarcă în sânul Bisericii; ne rugăm prentru ca această zi mult așteptată să vină, zi care va aduce pacea și mântuirea multor suflete obosite. Și noi credem că ea va veni cu siguranță.”

După douăzeci și cinci de ani amari de conflicte, violență, ostilitate reciprocă, resentimente și discordie care au apărut în ortodoxia ucraineana și in societatea ucraineană, ca urmare a schismei, în sfârșit a aparut o oportunitate de restabilire a unității.

Datoria de astăzi, și a celor care sunt în Biserică, și a celor care caută să se reunească cu ea — într-o faptă a iubirii reciproce și renunțarea la sine, consta în scopul de a depăși îndepartarea reciproca lunga, având încredere în mila și bunătatea Domnului și Dumnezeului nostru Iisus Hristos, distrugind ostilitatea. Respingerea fermă a violenței și confiscarea bisericilor, acuzațiilor si învinuirilor reciproce, și iertarea reciprocă a supărărilor vechi – iată mijloacele lecuitoare de sacrificiu de sine și iubire de Hristos, cu care poate fi restaurată unitatea Bisericii canonice în Ucraina.

NOTĂ OrtodoxINFO

După cum se ştie, în Ucraina au coexistat o Biserică Ortodoxă aparţinând de Patriarhia Moscovei, dar şi o auto-proclamată Patriarhie a Kievului, precum şi o altă facţiune „independentă”.

Toate ar fi bune și frumoase cu decizia de a remedia schsima, dar ecumenismul este covârșitor în Patriarhia Moscovei:

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button