X

Cum se trimit MESAJELE CRIPTATE sau FĂRĂ internet

de null

Trimiterea de mesaje criptate începe să devină din ce în ce mai importantă, astfel că trebuie să știi pe ce aplicații te poți baza, mai ales atunci când ai neapărat nevoie.

Mai jos avem câteva recomandări pentru aplicații prin care poți trimite mesaje criptate, fără să te temi de faptul că acestea ar putea fi interceptate.

Signal

Signal este probabil cea mai cunoscută recomandare pentru utilizatorii de smartphone-uri îngrijorați cu privire la confidențialitate. Aceasta este gratuită și prin intermediul ei, se pot trimite nu doar mesaje criptate, ci se pot efectua și apeluri criptate între părți. Poți trimite mesaje text către persoane individuale sau către grupuri, dar poți trimite și fișiere media sau alte atașamente.

Cea mai bună parte este că nu îți trebuie un cod PIN sau un login special. Mesajele pot fi setate să se autodistrugă după o perioadă de timp, iar cum există și o extensie pentru Chrome prin care poți folosi aplicația în browser.

Signal poate fi descărcat de aici pentru Android și de aici pentru iOS.

FireChat

FireChat este o aplicație prin care poți trimite mesaje criptate fără să ai acces la o conexiune de date mobile. Poți trimite astfel de mesaje cu ajutorul unei conexiuni Wi-Fi sau Bluetooth. Utilizatorii pot crea o rețea din ce în ce mai mare de dispozitive, astfel încât un mesaj trimis să ajungă la cât mai mulți indivizi.

Mesajele publice sunt vizibile oricui, în timp ce cele private pot fi citite doar de către expeditor și de către destinatar.

FireChat poate fi descărcat de aici pentru Android și de aici pentru iOS.

Telegram Messenger

Telegram Messenger este o altă soluție extrem de simplă și foarte rapidă. Tot ceea ce trebuie să faci este să-ți legi numărul de telefon de contul de Telegram, iar apoi poți folosi aplicația pentru a trimite mesaje criptate prin intermediul cloud-ului. Poți seta și intervale de timp după care mesajele să se autodistrugă.

Orice trimiți prin aplicație este criptat. De asemenea, aceasta vine și cu o serie de unelte pentru editarea de imagini și de videoclipuri, dar și cu o platformă de stickere și GIF-uri pentru a face conversațiile mai distractive.

Telegram Messenger poate fi descărcat de aici pentru Android și de aici pentru iOS

Wickr Me

Wickr Me este o soluție de mesagerie criptată mai puțin cunoscută, dar funcționează similar cu celelalte. Poți trimite mesaje private ce se autodistrug, dar și fotografii, clipuri și mesaje audio celorlalți participanți la discuție. Aplicația șterge metadatele precum geotaguri sau timpii la care s-au trimis mesajele.

”Secure Shredder” este o funcție specială ce îți permite să ștergi toate fișierele legate de aplicație, în caz că cineva ar vrea să le recupereze.

Wickr Me poate fi descărcat de aici pentru Android și de aici pentru iOS.

Alte aplicații prin care poți trimite mesaje criptate

Binecunoscutul Facebook Messenger poate fi o metodă sigură de a trimite mesaje criptate, dar asta doar dacă activezi funcția Secret Conversation, ce trebuie activată individual, pentru fiecare interlocutor în parte. Mesajele trimise astfel se pot autodistruge după o perioadă de timp aleasă de fiecare participant la discuție.

WhatsApp a început să ofere criptarea end-to-end în 2016, iar aplicația oferă și un cod de verificare pe care îl poți distribui interlocutorului pentru a vă asigura că aveți o conversație criptată.

Viber a intrat recent în rândul aplicațiilor ce folosesc criptare end-to-end. Acesta are un sistem unic, bazat pe culori, prin care poți afla cât de sigură este o conversație. De asemenea, prin Viber se pot ascunde camere de chat în cadrul dispozitivului. Aplicația este disponibilă aici pentru Android și aici pentru iOS.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

3 comentarii

  1. Părerea ta nu e greșită. Trebuie înțeles un lucru, nici un sistem de criptare pe lumea aceasta nu e 100% sigur. Nu se poate ascunde nimic de Dumnezeu. Daramite un sistem de criptare care este făcut de „ei”, adică aceia de care încerci să îți ascunzi datele.

    Un alt lucru esențial în privința criptării este că aceia care au făcut sistemul de criptare au și cheia deslușirii lui.

  2. E clar ca din moment ce aplicatia „furnizeaza” codul de criptare, tot ea poate sa stie ce cod a fost folosit pt a decripta mesajele respective. Care raman oricum si „criptate” in gestiunea firmei care detine aplicatia. Asa la mesaje. La conversatii telefonice lucrurile par destul de diferit. Exista in urma cu cativa ani un patron american al unei firme care a inventat o aplicatie care bruia si cripta convorbirea telefonica, via operatorul de telefonie normal, iar la celalalt capat cealalta persoana primiea conversatia decriptata si se auzea normal. A fost invitat atunci la pro tv, a prezentat aplicatia, au facut proba si un it-ist din Romania a zis ca intr-adevar codul de criptare este extrem de sofisticat, nu-l poate sparge in mod normal, ar trebui vreo 10 an . Americanul cica lucrase in servicii odata, iar acum primise amenintari de la cia pt aplicatie. Nu pot stii cat era de serioasa treaba. Conversatia telefonica se facea normal, prin operatorul de telefonie, numai ca comanda pt apel se facea prin intermediul acestei aplicatii, aceasta genera un cod, conversatia care trecea (si care ar fi putut fi retinuta) prin operatorul de telefonie era bruiata prin cod, apoi vocea era refacuta de catre aplicatie prin acel cod generat de ea si pe care-l aveau doar cei doi interlocutori. Redphone ii spunea, nu stiu daca mai e acum pe android.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button