X

Românii din Chișinău i-au dat o lecție lui Dodon: Nu s-au prezentat la votul pentru suspendarea primarului

de null

Dorin Chirtoacă

Referendumul pentru revocarea primarului din Chişinău, Dorin Chirtoacă, a eşuat din cauza prezenţei scăzute la vot, de 17,5 la sută.

Pentru ca referendumul să fie validat, la urne trebuia să se prezinte cel puţin 33% dintre cele peste 640.000 de persoane cu drept de vot.

Potrivit datelor preliminare, până la închiderea celor 307 secţii de votare, la ora 21.00, au mers la urne 110.500 de alegători, adică 17,5% din numărul cetăţenilor cu drept de vot. Pentru validarea referendumului era necesar să voteze 33,3% din alegători.

Preşedintele Igor Dodon a declarat, duminică, după ce a votat, că el, alături cu colegii lui din PSRM, au dat posibilitatea locuitorilor capitalei să demită primarul, exprimându-şi dezacordul faţă de modul de administrare a municipiului, iar dacă referendumul nu va trece, să nu dea vina pe altcineva.

Referendumul pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor, iar alte două importante formaţiuni de stânga, Partidul Comuniştilor şi “Partidul Nostru”, s-au alăturat iniţiativei PSRM, chiar dacă au acuzat socialiştii de PR politic.

La rândul lor, Partidul Liberal, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Unităţii Naţionale, Partidul Democrat, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Liberal Reformator au boicotat referendumul şi şi-au îndemnat susţinătorii să nu participe la alegeri.

La referendum – o premieră pentru Republica Moldova – cetăţenii au avut de răspuns la întrebarea: “Susţineţi revocarea primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă?”.

Dorin Chirtoacă este primar al Chişinăului din 2007.

Dorin Chirtoacă a fost reţinut de procurori în 25 mai pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată din Chişinău. Potrivit CNA, el i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Nistor Grozavu să semneze contractul cu firma câştigătoare a licitaţiei fără avizul Consiliului Municipal. Edilul ar fi urmat să primească un comision – 13 la sută din veniturile companiei, dar Chirtoacă se declară nevinovat.

Ulterior, Chirtoacă a fost plasat în arest la domiciliu, măsură care a fost ridicată săptămâna trecută, când Judecătoria Chişinău a decis plasarea acestuia sub control judiciar pentru următoarele 30 de zile.

Chirtoacă a fost suspendat din funcţia de primar al Chişinăului în 28 iulie, pe durata anchetei, printr-o decizie a instanţei. În locul acestuia a fost desemnată de către Consiliul Municipal, ca primar interimar, Silvia Radu, care în 2016 a candidat ca independent la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button