Începe nebunia în Spania! Parlamentul de la Barcelona a votat, vineri, o declarație prin care declară independența regiunii Catalonia față de Spania. Decizia a fost luată cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă și două abțineri. Senatul spaniol l-a autorizat vineri pe premierul Mariano Rajoy să conducă direct Catalonia, decizie luată la câteva minute după ce parlamentul de la Barcelona a declarat unilateral independența regiunii de Spania, transmit Reuters și AFP.
UPDATE
Consiliul de Miniştri al Spaniei a aprobat vineri dizolvarea Parlamentului catalan şi convocarea de alegeri în regiunea Catalonia pentru data de 21 decembrie, a anunţat şeful executivului de la Madrid, Mariano Rajoy, transmite EFE.
Întreg guvernul catalan va fi de asemenea demis, a spus Rajoy, citat de dpa, anunţând măsurile adoptate împotriva conducerii regiunii secesioniste.
UPDATE
Statele Unite ale Americii au afirmat vineri că sprijină „unitatea” Spaniei, după ce parlamentul Cataloniei a declarat unilateral independenţa regiunii de Spania, informează AFP.
„Catalonia este parte integrantă a Spaniei şi Statele Unite sprijină măsurile constituţionale luate de guvernul spaniol care vizează menţinerea unei Spanii puternice şi unite”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert.
„Statele Unite sunt legate printr-o mare prietenie şi un parteneriat durabil de aliatul nostru NATO, Spania”, a adăugat oficialul american, subliniind că SUA şi Spania „cooperează strâns pentru a promova priorităţile economice şi de securitate comune”.
UPDATE
Președintele catalan, Carles Puigdemont, face apel la calm și le cere separatiștilor să rămână liniștiți, în așteptarea deciziilor luate la nivelul Parlamentului de la Madrid.
„În zilele următoare trebuie să ne păstrăm valorile pacifiste și demnitatea. Stă în puterile noastre să ne construim republica. Astăzi, Parlamentul a îndeplinit dorința pentru care am luptat multă vreme, validată prin vot”, a spus Puigdemont, într-un cuvânt adresat mulțimii, referindu-se la referendumul de la 1 octombrie.
UPDATE
Un purtător de cuvânt al Procuraturii spaniole a declarat că procurorul general îi va trage la răspundere pe cei responsabili cu declararea independenței Cataloniei, care pot fi acuzați de rebeliune, anunță AP.
Acesta a precizat că, deocamdată, nu este clar dacă vor fi trași la răspundere doar membrii cabinetului catalan, inclusiv pe președintele Carles Puigdemont și vicepreședintele Oriol Junqueras, sau dacă ar trebui să fie incluși aici și membri ai consiliului de conducere al parlamentului și parlamentari.
În conformitate cu legea penală spaniolă, rebeliunea poate fi pedepsită cu până la 25 de ani de închisoare, însă pedeapsa poate fi mai mică dacă actul nu duce la violență.
UPDATE
Parlamentul Spaniei a decis să suspende autonomia Cataloniei, iar în urma acestei decizii se va trece la impunerea directă a legii în regiune, sub coordonarea Madridului. Oamenii politici din Spania susțin că în urma acestor decizii țara este în pragul unui război civil.
Liderul executivului de la Madrid i-a cerut în acelaşi mesaj populaţiei spaniole ‘să-şi păstreze calmul’. Ca urmare a acestei decizii, Carles Puigdemont și Guvernul său vor fi destituiți.
,,Statul de drept va restabili legalitatea în Catalonia’, a scris vineri pe Twitter premierul spaniol Mariano Rajoy, imediat după ce parlamentul regional al Cataloniei a votat declararea unilaterală a independenţei acestei regiuni, transmite AFP.
Ce s-a întâmplat vineri cu Parlamentul Cataloniei
Independența declarată unilateral de Catalonia intervine la aproape o lună de la controversatul referendum pe această temă desfășurat la 1 octombrie.
Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un ‘stat independent care ia forma unei republici’. Documentul a fost adoptat cu 70 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă și două abțineri, a declarat Carme Forcadell, președinta legislativului regional de la Barcelona ce are 135 de locuri. ”Stabilim o Republică Catalană ca stat independent, suveran, democratic și social”, se menționează în preambulul rezoluției.
Liderul catalan Carles Puigdemont și ceilalți membri ai guvernului regional au luat parte la vot, în timp ce parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular și Ciudadanos au părăsit sala de ședințe înaintea votului în semn de protest, lăsând să se pronunțe doar parlamentarii din formațiunile Junts pel Si (Uniți pentru Da), CUP — partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont — și Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).
Este așteptat ca în scurt timp să intervină și o reacție din partea Senatului Spaniei, care este pregătit să activeze articolul 155 din Constituție, care prevede ridicarea graduală a autonomiei regiunii.
Scrisoarea trimisă premierului Mariano Rajoy de liderul catalan Carles Puigdemont
Pe 16 octombrie, într-o scrisoare trimisă premierului Mariano Rajoy, liderul catalan Carles Puigdemont a cerut două luni de dialog în privința statutului regiunii din nord-vestul Spaniei, în care a avut loc controversatul referendum din 1 octombrie.
Rajoy a avertizat Catalonia că dacă a declarat oficial ruperea de Spania, el trebuie să invoce prevederile Articolului 155 din Constituția spaniolă, care permite guvernului central să dizolve administrația catalană și să convoace noi alegeri.
Puigdemont a vorbit în Parlamentul catalan, săptămâna trecută, despre faptul că și-a câștigat dreptul Catalonia de a-și declara independența, după ce 90% dintre alegătorii din 1 octombrie au spus „da”. Dar a adăugat că suspendă efectele declarației, pentru a negocia cu guvernul central.
„Suspendarea rezultatelor votului din 1 octombrie arată că suntem angajați să găsim o soluție și să evităm confruntarea”, a scris Puigdemont în scrisoarea sa către Rajoy.
„Chemarea noastră la dialog este sinceră și onestă. De aceea în următoarele două luni principalul nostru obiectiv este să avem negocieri și toate instituțiișe internaționale, spaniole și catalane și personalitățile care și-au exprimat dorința de a ajuta, să aibă oportunitatea să exploreze această opțiune”, a scris el.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Cred ca atitudinea autoritara a Madridului e de natura a complica lucrurile. Daca initial independenta nu se bucura de sprijinul majoritatii locuitorilor Cataloniei (prezenta la referendum a fost de 43%) e posibil ca o actiune in forta de la centru sa agraveze lucrurile.
Autoritarismul nu face decat sa dea apa la moara separastistilor.