X

Ereticii se uită la creștini ca la maimuțe: Cum văd tinerii străini pelerinajul de la moaștele Sfintei Parascheva

de null
FOTO: https://wp.libertatea.ro/wp-content/uploads/2013/10/DB131243.JPG

Miercuri, în a doua zi de pelerinaj la Moaştele Sfintei Parascheva, la Iaşi, în capitala Moldovei, au sosit şi mulţi străini, impresionaţi de dimensiunea acestei sărbători religioase.

Oaspeţii vor să îi cunoască pe credincioşi, să stea de vorbă cu ei şi să înţeleagă de ce stau răbdători la coadă, zi şi noapte.

40 de studenţi la Medicină, majoritatea francezi au ajuns miercuri la moaştele Sfintei Parascheva însoţiţi de ghid. Pentru ei, miile de oameni care stau la coadă ore întregi să atingă racla reprezintă o experienţă nouă şi interesantă.

Uimirea se citeşte pe chipul lor. Încearcă să înţeleagă de ce credincioşii speră că dorinţele lor să fie împlinite după ce ating moaştele.

„În Franţa nu sunt astfel de obiceiuri, este ceva cu totul nou pentru noi pentru că vezi rar un aşa rând, care aşteaptă să atingă sfânta. Este impresionant să vezi un asemenea eveniment care este aşa de important pentru tineri”, spune studenta Diane Penţ.

Alexandra Escolivia, studentă la geografie, încearcă să explice cum văd tinerii ca ea aceste pelerinaje:

„E important să ne apropiem de biserică, e important să menţinem o legătură cu Dumnzeu pentru că este acolo şi ne ajută. Este o vindecare sufletească pentru că fiecare dintre noi are problem pe care nu le rezolvăm mergând la medic, sau la psiholog şi rugându-ne, ne ajută şi pe noi.”

O altă tânără din Bacău, stabilită de 11 ani în Olanda, unde a studiat Regie şi Film, şi-a convins un coleg olandez să o însoţească la Iaşi pentru a realiza un documentar. Pelicula va fi difuzată pe un post cultural în Olanda şi va fi înscrisă şi într-un festival internaţional al filmului de scurt metraj.

„Ce urmăresc să surprind este comuniunea care se creează în rândul pelerinilor şi experienţa pe care o au în urma acestui pelerinaj”, susține Andreea Dumitriu.

„Este un mare eveniment, noi nu avem aşa ceva în Olanda, deci este foarte interesant să văd ce mulţi oameni vin aici şi aşteaptă o zi, o noapte”, spune Jesse Tuenter, colegul Andreei Dumitriu.

Până acum, pe la moaşte au trecut aproape 30 de mii de pelerini, iar numărul creşte în fiecare oră.

O poveste mai puţin cunoscută este cea a coroanei pe care o poartă Sfânta Parascheva pe cap. Este din aur masiv de 18 karate şi cântăreşte 1.700 de grame. Aurul şi manopera au fost plătite de o credincioasă din Bucureşti în anul 2007.

„Ea a început a plânge şi a-i spune sfintei tare mult mi-aş dori să fac o coroană de aur, să-ţi fac o coroană de aur, dar nu am bani ca sunt săracă”, evidențiază Valerian Radu, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Până acum 20 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. 3 au ajuns la spital, însă sunt în afara oricărui pericol.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

7 comentarii

  1. Nimic din articol nu sugereaza ca tinerii straini i-au privit pe crestinii aflati in pelerinaj la Sf. Paraschiva ca pe maimute. De mirat, e normal sa se mire, pt. ca la ei nu exista asa ceva, si la fel se mira multi occidentali cand vad la noi taranii cu animalele la tara.
    Daca ii priveau de sus pe crestini si-i considerau maimute n-ar fi cheltuit banii degeaba sa vina si ei intr-o tara straina sa vada fenomenul.
    Autovictimizarea crestinilor nu prea este corecta – caci au facut si ei multe ticalosii in istorie, si de cele mai multe ori, strainii nu ne urasc credinta ci pe cei care se bat cu pumnii-n piept ca o reprezinta.
    Cert este ca, daca crestinii s-ar purta crestineste cu aproapele, mai ales cu strainii, Occidentul n-ar avea o parere atat de proasta despre credinta ortodoxa.
    Strainii urasc de fapt faptele noastre (hotia, cersitul, lenea, nesimtirea, invinuirea altora pt. propriile greseli etc), nicidecum, credinta, pe care nu o cunosc, si nici nu au cum sa o cunoasca, daca nu intalnesc traitori autentici ai acesteia.
    La Parintele Paisie Aghioritul sau la Cuviosul Siluan Athonitul cum de veneau si eretici sa ceara sfaturi, si inca oameni cu scoala multa, din SUA, din Anglia, si din alte locuri?
    Nu ne batjocoresc strainii credinta, cat ne-o batjocorim noi, fie prin nepasare, nepracticare, sau prin fapte ce nu se potrivesc credintei predicate altora.

    1. Dan
      In unele privinte ai dreptate….dar intrebarea e : ce ticalosii au facut crestinii in istorie? …Vb de crestini, nu catolici sau mai stiu eu ce eretici!
      In primul rand atunci cand cineva vede un crestin ca greseste si spune ca din cauza asta nu este crestin sau mai stiu eu ce, greseste din start, pt ca se raporteaza la oameni..iar nu la Dumnezeu.
      Pt asta ei nu pot sa fie crestini adevarati, ca sunt cu gandul numai printre oameni…iar nu la Dumnezeu!
      Omul cat va trai, va gresi, intrun fel sau altul, ….numai Dumnezeu este fara de pacat, si ca atare, pe El trebuie sa-l ai ca exemplu..si pe sfinti Lui…iar nu pe oameni.
      Daca cei din occident, doritori de Adevar ar face lucrul asta , nu ar mai fi o pricina de poticnire un hot sau un cersetor…..dar din pacate ei se raporteaza numai si numai la oameni…
      Omul care face lucrul asta , el este in primul rand de vina, si dupa aceea cel care greseste la vedere!
      Pt asta tot occidentul ..si nu numai, este cazut, ca sunt numai trup!…nu au puterea sa se uite la ce a facut Dumnezeu….ei se uita la tine!

    2. Adica tot crestinii sunt problema, iar strainii sunt ca intotdeauna – fara vina.
      De-ai sti tu cata viclenie patimasa zace in fundul lor nu te-ai mai lasa dus de curentul ”cuminteniei” din vestul salbatic. Tu vrei sa ai o pozitie smerita, dar pierzand realitatea omiti adevarul.
      Eretici si oameni cu scoala multa merg si acum sa ceara sfaturi. Problema e ca cei mai multi o fac doar din simpla curiozitate.
      Dupa logica ta Sf. Arsenie cel Mare a fost un nesimtit cand i-a raspuns acelei femei ce tot cauta sa-l vada: ”Ma rog la Dumnezeu sa se stearga din mintea mea pomenirea ta.” La fel si Sf. Teodor al Fermei care nu i-a zis nimic unui iscoditor care venise cale lunga in pustie sa-l intrebe cate ceva…
      Crestinismul nu sta in vorbarie aiurea, dialog, interviu, linguseala, senzatinalism, retorica, superstitie, schimb de opinii si multe compromisuri demente. Unii se fac clovni pentru a atrage golanii si raman si ei mascarici cu sutana.
      Mai bine sever si intarit in credinta decat adaptabil societatii pana te bate vantul…

  2. au o parere „proasta” despre Ortodoxie deoarece ii arde la ficati, pentru ca sunt indraciti de multa vreme (razboaiele intre catolici si protestanti, cruciadele, epoca coloniala, „revolutia franceza”, marxismul etc) ia de cauta pe net despre „gradinile zoologice umane” in care oamenii (nevinovati) din diverse triburi (numite salbatice) erau rapiti si expusi in CUSTI exact ca pe maimute spre amuzamentul si „curiozitatea” occidentalilor.

  3. Parintele Calciu-Dumitreasa spunea ca era intrebat in America de tehnicile de tortura din inchisoare doar lucrurile fizice nu intreba nimeni de caderile si ridicarile sufletesti.
    Ce sa astepti de la niste tineri care nu stiu istorie sau se informeaza de pe facebook si sit-urile corecte politic.
    Poate ei o sa fie tortionarii de maine care o sa ne oblige sa ne vaccinam si apoi o sa ne introduca cip-ul.
    Toate cate au fost vor mai fi si toate cate vor fi au mai fost spune Ecclesiastul.

  4. Credinta a ajuns atat de rara, oamenii s-au indepartat atat de mult de Dumnezeu, incat o manifestare normala a evlaviei a ajuns obiectul mirarii celor care nu-L cunosc pe Dumnezeu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button