Cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta a fost ucisă, luni, în explozia unei bombe plasate sub mașina sa. Ziarista a coordonat investigaţia Panama Papers în Malta, iar în prezent lucra la un material care îl viza pe premierul maltez și pe consilierii săi. Jurnalistul Rise Project Paul Radu, coleg cu jurnalista ucisă în echipa extinsă la nivel mondial a Panama Papers, a vorbit despre asasinarea Caruanei Galizia într-un interviu acordat RFI.
RFI continuă să urmărească dosarul morții jurnalistei de investigație din Malta Caruana Galizia, ucisă, luni, în stil mafiot prin plasarea unei bombe sub autoturismul său. Ziarista coordona investigaţia Panama Papers în Malta, care, la nivel mondial, a dezvăluit conturile a mii de bogați din așa-numitele paradisuri fiscale. În plus, jurnalista lucra în prezent la un material care îl viza pe premierul maltez și pe consilierii săi.
RFI a discutat despre acest caz cu Paul Radu, de la Rise Project, jurnalist care a coordonat investigația Panama Papers în România și care a fost coleg în echipa extinsă la nivel mondial a Panama Papers. El spune că cercul suspecților în cazul uciderii Caruanei Galizia este destul de mare, jurnalista investigând mai multe cazuri de corupție în Malta. În plus, ”Guvernul maltez e complice la moartea ziaristei”, spune Paul Radu, intervievat de colegul meu Mircea Oprea:
Paul Radu: Ceea ce s-a întâmplat este oribil. Doamna Caruana Galizia a investigat de-a lungul anilor crima organizată, corupția din politica din Malta. A fost liderul echipei Panama Papers pentru Malta. Fiulul ei, Matthew, care îmi este prieten, a coordonat din partea International Consortium of Investigative Journalists, tot proiectul Panama Papers. Familia Caruanei Galizia a fost implicată foarte atent în Panama Papers și în anchetarea corupției legate de Malta, dar și în alte părți. Important de spus este că Malta este un fel de centru al corupției și crimei organizate. Este un hub. Sunt foarte multe grupări de crimă organizată și guverne corupte care folosesc companii din Malta pentru a spăla bani, pentru a obține ilegal anumite contracte de lucrări publice. Pot da exemplul Azerbaidjanului. Malta este un loc unde compania petrolieră din Azerbaidjan coordonată de familia președintelui, și-a înființat subsidiare și spală o grămadă de bani prin intermediul insulei.
Reporter: Și jurnalista care și-a găsit acest tragic sfârșit investiga chestiuni legate de Azerbaidjan, de actualul premier al Maltei. A coordonat investigația Panama Papers în Malta. Să încercăm să nu speculăm, dar în măsura în care cunoașteți date despre investigațiile pe care le avea în prezent jurnalista, ne putem gândi la eventuale persoane din lumea interlopă care ar fi putut să îi facă rău? Ce știți despre asta?
P.R: Dacă ne uităm la activitatea dânsei ca jurnalistă, vom vedea că a arătat de multe ori ce se întâmplă în Malta, corupția din Malta, incluzând prim-ministrul, programul maltez de acordare de vize unor oameni care nu ar trebui să aibă vize de Uniunea Europeană sau de acordare de pașapoarte, acordarea așa numitelor vize de aur. Dânsa se ocupa de toate acestea și având acces la registrul companiilor din Malta, la Panama Papers și la alte baze de date produse de ICIJ, a arătat cum Malta a devenit un centru de operațiune al crimei organizate din estul Europei și nu numai. Sunt inclusiv grupări din Vietnam, din China care folosesc Malta ca pe un centru și se folosesc de companii create în această țară. De asta este guvernul complice clar la moarte jurnalistei. În ultimii ani nu a făcut nimic ca să oprească acest fenomen. S-a mulțumit să încaseze niște sume de bani de la cei care și-au înființat subsidiare ale companiilor în Malta, nu au pus întrebări despre bani. I-au lăsat să înființeze companii similare cu companiile cu acțiuni la purtător operate în România. Sunt companii învăluite în secret desăvârșit. Nu poți să aflii cine este în spatele unei companii. Vei găsi niște avocați maltezi în aceste firme. Asta este tot. Avem și cazuri din România. Mulți oameni de afaceri români se folosesc de companii din Malta. Acum câțiva ani fuseseră cedate drepturile de transmisiune ale campionatului românesc de fotbal către o companie din Malta. Implicațiile Maltei sunt foarte mari în această lume a crimei organizate.
Rep: Paul Radu, sunteți jurnalist de investigații. Ați coordonat investigația Panama Papers din România, care a scos la iveală și peste 100 de persoane din țara noastră care aveau conturi în paradisuri fiscale. Ați fost coleg cu jurnalista ucisă. Ea coordona investigația Panama Papers din Malta. Ce reprezintă pentru dumneavoastră, ca jurnalist, acest episod al uciderii unui jurnalist de investigații?
P.R: Noi am lucrat ca și organizație, dar și direct cu doamna Caruana Galizia. Eu conduc o altă organizație din care face parte și RISE Project. Se numește Organized Crime and Corruption Reporting Project. A fost principalul partener al ICIJ din estul Europei pentru Panama Papers. Dânsa ne-a ajutat de multe ori cu informații din Malta, mai ales când am abordat chestiuni referitoare la Azerbaidjan și la investițiile acestuia în Uniunea Euroepană. Evident că eliminarea dânsei este o problemă pe foarte multe planuri, dincolo de planul emoțional, de cruzimea acestui asasinat. Intenția celor care au orchestrat asasinatul a fost să intimideze jurnaliștii de investigație. Însă, eu cred, cunoscându-l și pe fiului dânse, că efectul va fi invers. Jurnaliștii se vor coaliza și mai mult și vor arăta și mai mult ce se întâmplă în Malta. Dar și alte țări asemenea Maltei îi ajută pe cei din criminalitatea organizată și pe politicienii corupți să spele bani și să își desfășoare activitățile ilicite, murdare.
Rep: Când ne gândim la Malta, pare puțin surprinzător că este atâta corpuție și un hub al activităților ilegale, cum ați spus dumneavoastră. Este o țară din Uniunea Europeană. Ce o face să fie atât de propice pentru activități ilegale?
P.R: Țări precum Malta sunt interesante. Dar mai aproape de România este Austria, care la fel ca și Malta este un centru folosit de criminalitatea organizată pentru investiții, pentru a-și spăla banii, pentru diverse alte activități. De obicei, astfel de centre sunt ferite de violență. Criminalii nu vor să își pună în pericol investițiile, banii. De această dată se pare că au trecut o linie. Eu sunt acum în Londra. Aici se spală cei mai mulți bani în Europa, atunci când vine vorba despre bani proveniți din crima organizată, din droguri și din alte infracțiuni. Și aici este liniște, dar de multe ori aceasta este liniștea dinaintea furtunii. Până la urmă, aceste găști criminale se vor certa între ele. Oameni inocenți vor cădea victimă.
Rep: Personal, ați simțit frică vis-a-vis de propria securitate, dumneavoastră coordonând dosare asemănătoare cu cele pe care le-a coordonat jurnalista ucisă?
P.R: Orice jurnalist de investigații simte frică. Nu poți să faci munca asta fără frică. Însă, avem macanisme prin care ne protejăm. Acționăm în rețea. De aceea răspunsul va fi masiv din partea jurnaliștilor de investigații. O să vedeți în că următoare perioadă jurnaliștii de investigații se vor concentra pe Malta și se vor pe toate lucrurile care permit crimei organizate să opereze în felul în care o face acum. Această intimidare nu funcționează pentru jurnaliști. Până la urmă, frica te face să muncești și mai mult și te face să încerci să înțelegi și mai bine ce se întâmplă în jurul tău. Evenimente tragice de acest fel coalizează și alți oameni care pot să îi sprijine pe jurnaliști. Vor fi și mai mulți whistleblowers, vor fi și mai mulți care ne vor oferi informații. În final, acțiunile de felul acesta sunt în detrimentul crimei organizate și acționează împotriva politicienilor corupți.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
LOGIC….DADEA IN VILEAG MULTE MARSAVENIII…..!!!!!