X

Patriarhul Daniel în documentele WIKILEAKS, descris de ambasadorul SUA: „este nostalgic după atmosfera ecumenică din străinătate și încearcă să o recreeze în București”

de null
1986 Lect. Dr. Dan Ilie Ciobotea adresându-se participanților la simpozionul organizat la Bossey cu temă „Credința și cultură”

Un document secret, nedestinat publicității, ci doar oficialilor americani de la Washington, ne arată un portret inedit pe care ambasadorul Statelor Unite la București din 2007, Nicholas Taubman, i l-a făcut Patriarhului. Q Magazine redă integral cablograma dezvăluită de Wikileaks, din care preluăm textul de mai jos:

Obiectivul lui, ca Patriarh, a fost acela de a dezvolta legăturile dintre Bisericile americane și române, inclusiv legăturile cu consiliul ecumenic al Bisericilor din Statele Unite.

Observând poziția istorică a Bisericii Ortodoxe Române ca o biserică „majoritară”, Patriarhul a spus că Biserica trebuie să învețe să funcționeze într-o societate ce devine din ce în ce mai pluralistă și să își gestioneze relația cu celelalte biserici de pe poziții de egalitate. El a adăugat că Bisericile de pretutindeni s-au confruntat cu aceleași provocări în abordarea unei societăți din ce în ce mai secularizate.Patriarhul a spus că viziunea sa a fost de a promova un dialog permanent cu Bisericile surori cu privire la modul în care religiile ar putea să contribuie pozitiv la dezvoltarea societăţii.

Patriarhul a afirmat că a petrecut mulți ani în străinătate în medii academice, inclusiv opt ani la Geneva, ca profesor.  El spune că este nostalgic după atmosfera ecumenică din străinătate și că încearcă să o recreeze în București. 

Acesta caută sprijinul ambasadorului pentru viitoarele evenimente, printre care invitarea membrilor Consiliului ecumenic din Statele Unite și aducerea tinerilor aici, în schimburi de experiență. Patriarhul Daniel a adăugat că acest demers ar oferi Ambasadei o vizibilitate favorabilă în plan diplomatic. Ambasadorul spune că va încerca să găsească modalități prin care să susțină cauzele inițiate de Patriarh.

Atunci când ambasadorul remarcă faptul că tinerii au fost uneori deosebit de fervenți în prozelitismul credinței lor, Patriarhul a răspuns: „Este mai bine să existe discuții, decât să ne învinovățim unul pe celălalt; și este mult mai bine să avem un ton agresiv, decât să ajungem să ne războim între noi.” Patriarhul este de părere că legătura creată între tinerii participanți la schimbul de experiență reprezintă o modalitate care îi ajută să transforme simbolurile în realitate.

El a subliniat și pericolele pe care religiile le-au creat prin „absolutizarea” diferențelor minore în materie de crez și liturghie, amintind vechea glumă religioasă: „Vă închinați lui Dumnezeu în felul vostru, noi ne închinăm în felul Său …”

În încheiere, Patriarhul a spus că românii încă mai au de învățat de la Statele Unite în ceea ce privește promovarea dialogului, toleranței și a coexistenței dintre religii.

NOTĂ OrtodoxINFO
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

7 comentarii

  1. Patrarhul Daniel se vrea cosmopolit la un popor ortodox credincios .Societatile Ecumenice pluraliste din occident devin musulmane iar Bisericele lui Hristos sunt daramate . In Bisericele Ortodoxe Romane preotii inca se roaga pentu ocrotirea Poporului Roman si pentru sanatatea Patriarhului …

  2. Patrarhul Daniel se vrea cosmopolit la un popor ortodox credincios .Societatile Ecumenice pluraliste din occident devin musulmane iar Bisericele lui Hristos sunt daramate . In Bisericele Ortodoxe Romane preotii inca se roaga pentu ocrotirea Poporului Roman si pentru sanatatea Patriarhului …Doamne ocroteste-i pe Romani …:P

  3. Biserica „să gestioneze relația cu celelalte biserici de pe poziții de egalitate”.

    Așadar Biserica ortodoxă al cărei cap este Hristos Însuși era într-o poziție de inferioritate, și doar niște relații de dialog (adică ecumeniste) cu „bisericile surori”, puteau să o ridice la o poziție de egalitate …
    Mentalitatea că tot ce e în occident e bun, și că trebuie să tânjim aspiațional spre ceea e străin, în timp ce tot ce e autohton e inferior, și trebuie aliniat la superioritatea occidentală, denotă o atitudine de vasalitate.
    Păi dacă așa gândim, atunci avem exact ceea ce merităm.

  4. Adica a fost instruit sa distruga ortodoxia. Tot el i-a facut felul lui Teoctist…terorism bisericesc.
    Cine i se opune dispare….da si el va disparea intr-o zi, atunci va vedea crasnirea dintilor.
    Pe Dumnezeu nu-l poate cumpara si nici minti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button