Agitația e mare. Mai întâi Lidl a îndepărtat de pe ambalajele produselor crucile de pe bisericile insulei grecești Santorini și a atras nepăceri din partea consumatorilor. Acum și gigantul Internetului Google cu serviciul său Google Earth a îndepărtat cruci de pe turle. Cel puțin așa susțin câteva articole de pe bloguri și numeroase postări de pe Twitter și Facebook.
“Chiar și crucile de pe Biserica Sfântul Petru din Viena și Piața Sfântul Petru din Roma/Vatican au fost înlăturate de pe Google Earth!”, scrie un utilizator indignat. Altul: “Sunt și semilunile de pe moschei cenzurate?”
Crucile lipsesc – dar și sculpturile și semilunile
De fapt oricine explorează lumea cu Google Earth, un glob virtual, nu poate vedea crucile de pe biserici precum Biserica Sfâtul Martin din Landshut – cu cea mai întaltă turlă din lume. Nu sunt cruci nici pe Catedrala din Speyer cu turle duble.
Dacă te orientezi spre sculpturile arhitecturale, copaci, semiluni pe moschei și alte obiecte de dimensiuni mai reduse, este observabil că nu sunt reprezentate delor sau simplificate. Un purtător de cuvânt pentru Google a declarat pentru Junge Freiheit: Este o eroare de procesare a imaginii. Lucrăm în momentul de față pentru a rezolva problema.”
Tehnic nu este atât de îndepărtat
Mai exact are de-a face cu felul în care Google Earth este conceput. Globul nu este fotografiat din toate perspectivele, ci numai de sus. Pentru ca harta să nu apară în două dimensiuni ci în 3D, un software crează modele tridimensionale din fotografiile făcute de deasupra.
Utilizând “vederea de mașină” a camerelor de înălțimi diferite, o hartă de adâncime este creată, iar apoi un model 3D. “Se aseamănă cu tăierea hârtiei. Poți să extragi marginile unui obiect și să le lipești. Apoi devine clar ce formă ar putea fi”, explică un programator Google. Potrivit lui, o imagine de pe Google Earth consistă în zeci de milioane de fotografii.
Lidl a anunțat acum că va schimba ambalajele cu crucile lipsă “cât de curând posibil”. În cazul Google Earth ar mai putea dura o vreme. Căci nu întotdeauna se află intenții umane în spatele gesturilor aparent corecte politic. Uneori tehnica nu a ajuns îndeajuns de departe.
Explicatia Google e cam trasa de par luand in considerare imaginea de la inceput. Gasim alte cateva exemple cu aceasta cautare: https://www.google.
Cititi va rog si:
Americani sectanti sau corupti de arabi, sau ii urasc asa tare pe rusi?????
Babilonie
Mizerabil. Dumnezeu este viu si biserica Lui va trait cu sau fara Google earth
Bn ca nu pune un imam in loc de cruce