X

MASACRUL anual a 5.000 de cerbi, o afacere de zeci de milioane de euro.Cotele de vanatoare sunt STABILITE de asociaţiile de specialitate in care sunt defapt VANATORII

de null
În România există trei fonduri cinegetice unde se ucid anual peste 150 de cerbi lopătari
5.063 de cerbi, din speciile carpatin şi lopătar, sunt ucişi legal până în mai 2018 în cadrul partidelor de vânătoare organizate de asociaţiile de specialitate. Un exemplar scos la vânat valorează între 5.000 şi 10.000 de euro.
Disputa dintre asociaţiile de vânători şi organizaţiile ecologiste privind intenţia ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, de a permite vânărea unor specii ocrotite a atras atenţia asupra afacerii de zeci de milioane de euro a vânătorii speciilor rare sau spectaculoase din ţara noastră. Aici ne referim la vânarea unor exemplare ca urs, lup, râs şi pisica de munte (specii rare) sau la cerb şi capra de munte (specii considerate spectaculoase). Cele din prima categorie nu pot fi împuşcate, legal, decât cu autorizaţia specială a ministrului Mediului, iar animalele din a doua categorie au în fiecare an câte un număr de exemplare care pot fi ucise, fiind considerate în plus faţă de norma necesară.

Cerbi morţi valorează 20 de milioane de euro

Dintre aceste specii, cerbii sunt victimile predilecte ale pasionaţilor de vânătoare pentru că se găsesc în păduri uşor accesibile. Cotele de vânat pentru perioada mai 2017 – mai 2018 se ridică la 5.063 de exemplare care pot fi împuşcate legal. Mai exact, este vorba de 3.689 de cerbi carpatini (sau cerb comun) şi 1.374 de cerbi lopătari care îşi vor fi luaţi la ţintă şi împuşcaţi.

“Aceste cote de vânătoare sunt calculate de specialişti în urma raportărilor pădurarilor şi sunt alocate anumitor fonduri cinegetice administrate de asociaţii de specialitate”, ne-au explicat reprezentanţi ai Ministerului Mediului.

Aceste organizaţii de specialitate sunt de fapt asociaţii de vânători. Ele permit membrilor, dar mai ales străinilor cu bani, să ucidă cerbi, în limita numărului aprobat de minister. Spre exemplu, vânătorul care vrea să tragă într-un cerb comun matur (peste 11 kilograme) scoate din buzunar şi 7.000 de euro, iar pentru vânătoarea unui cerb lopătar matur (peste 4,5 kilograme) se scoate de la 5.000 de euro în sus. Astfel, la un calcul mediu de 4.000 de euro per exemplar, înseamnă ca 5.063 de cerbi care pot fi vânaţi până în mai 2018 aduc asociaţiilor de specialitate peste 20 de milioane de euro.

Pădurea lui Ceauşescu, iadul cerbilor

Cerbii lopătari sunt ţintă mai valoroasă a vânătorilor străini, iar locul unde anual sunt împuşcate sute de exemplare este fostul domeniu al lui Nicolae Ceauşescu de la Socodor, judeţul Arad. Până în mai 2018, conform ordinului de ministru privind cotele de vânătoare, la Socodor pot fi ucişi până la 340 de cerbi lopătari.

Fondul cinegetic de la Socodor este situat la graniţa dintre România şi Ungaria, la 60 de km de municipiul Arad.

Peste 760 de hectare de pădure şi 7.000 de hectare de câmpie reprezintă un fel de infern al cerbilor lopătari, dacă ne gândim la numărul de animale ucise. Aici, lopătarii masculi pot fi vânaţi, în mod organizat şi supravegheat, până în 30 noiembrie, iar femelele şi puii până în 28 februarie.

Numărul mare de cerbi de aici, uneori s-a depăşit şi 3.000, este explicat prin faptul că lui Ceauşescu nu-i plăcea să stea prea mult la pândă, iar autorităţile locale au înmulţit exemplarele încât dictatorul putea împuşca la fiecare pas câte un animal.

Unde se vânează cerbi lopătari

Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) Canalul Morilor are dreptul să organizeze partide de vânătoare pentru cerbi la Socodor. Asta pentru că organizaţia a primit în concesiune, în 27 iunie 2011, pentru cinci ani, fondul cinegetic, conform datelor Ministerului Mediului. Conform sursei menţionate, AVPS Canalul Morilor plăteşte 1.967 de lei la stat, în fiecare an, pentru concesiunea ocolului de vânătoare de 7.601 de hectare. Altfel spus, statul încasează cam 10% din preţul plătit de un vânător pentru a trage într-un singur exemplar din cele 340 scoase la vânat prin lege.

AVPS Canalul Morilor nu doar că a primit la un preţ derizoriu concesiunea celui mai important fond cinegetic de cerbi din România, dar deţine concesiunea (contra a 1.000 de lei) şi celui de-al doilea domeniu ca importanţă. Este vorba de ocolul de vânătoare de la Râtu Pilu, tot din judeţul Arad. Aici pot fi ucişi, până la vara anului, viitor 270 de cerbi lopătari.

Din conducerea norocoasei asociaţii, conform registrului ONG, face parte ca vice-preşedinte şi maghiarul Laszlo Vegh, reprezentantul unei asociaţii din Ungaria. În momentul când AVPS a primit prin încredinţare directă fondurile cu sute de cerbi scoşi anual la vânătoare, ministrul mediului era Laszlo Borbely.

Un alt loc unde se poate vâna peste 100 de cerbi este locaitatea Seaca, din judeţul Olt. Aici, asociţia de specialitate GTS Muntenia, condusă de afaceristul argeşean Cătălin Spătaru, poate ucide legal 152 de cerbi lopătari.

Turismul foto poate înlocui turismul vânătoresc

Reprezentanţii Federaţiei – Coalitia Natura 2000 susţin că exemplarele din speciile rare sau spectaculoase ar putea fi mai valoroase în viaţă, decât ucise. Turismul foto aduce mai mulţi bani decât turismul de vănătoare pentru trofee, susţin aceştia. Spre exemplu, un animal costă de la 6.000 până la 10.000 euro, în vreme ce un observator corect administrat poate aduce 10.000 euro în fiecare an. În schimb, vânătorii susţin că în toate statele lumii sunt cote de vânat pentru ca o anumită specie să nu afecteze viaţa celorlalte animale sau a oamenilor.

Perioada optimă pentru vânatul cerbului lopatar este octombrie şi februarie, conform reprezentanţilor asociaţiei de vânătoare Carpathian Hunting.

Pentru a participa la o partidă de vânătoare pentru cerbi, taxa cerută de asociaţie este de 550 de euro. Dintre cei care care merg la pândă, în cerb poate trage doar cel care vrea să achite încă o taxă obligatorie. Acest tarif este calculat în funcţie de mărimea cerbului împuşcat, 270 de euro pentru exemplarele sub 1,5 kg şi se ajunge până la 4.670 de euro pentru cerbii de peste 4,50 kg. Tariful este calculat la greutatea animalului, la 10 grame se practică un preţ între 5,7 euro şi 57 de euro.

Vânătorul care a ucis un cerb comun trebuie să achite între 150 de euro şi peste 7.000 de euro. Pentru exemplarele sulitar se plăteste 150 de euro, pentru animalele sub 2 kg – 467 de euro, iar pentru cerbii comuni de peste 11 kilograme se scoate din cont şi peste 7.000 de euro.

Lista judeţelor unde mor la vânătoare peste 100 de cerbi anual

Arad: 261 cerbi carpatini – 851 cerbi lopătari Bihor: 367 cerbi carpatini – 71 cerbi lopătari Braşov – 144 cerbi carpatini – 0 cerbi lopătari Călăraşi: 191 cerbi carpatini – 4 cerbi lopătari Covasna: 174 cerbi carpatini – 2 cerbi lopătari Gorj: 115 cerbi carpatini – 0 cerbi lopătari Miercurea-Ciuc: 364 cerbi carpatini – 0 cerbi lopătari Hunedoara: 165 cerbi carpatini – 0 cerbi lopătari Mureş: 301 cerbi carpatini – 10 cerbi lopătari

Suceava: 284 cerbi carpatini – 0 cerbi lopătari Sibiu: 112 cerbi carpatini – 0 cerbi lopătari Olt: 0 cerbi carpatini – 178 cerbi lopătari Timiş: 85 cerbi carpatini – 113 cerbi lopătari

 

NOTĂ OrtodoxINFO

Observam doua tipuri de criminali: legiuitorii si vanatorii.Legiuitorii sunt deopotriva, criminali de oameni si de animale.A doua categorie isi numeste uciderea ca fiind ,,sport”, dar nu este altceva decat crima. Acest ,,sport” le permite  celor cu sete de sange sa ucida nestingheriti. Astfel de oameni care gasesc placere in a lua o viata, nu se vor da in laturi nici de  a ucide un alt om.

Ce hal de oameni sunt cei ce „vaneaza” la Balc?

Cititi va rog si:

 

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button